想請問可以係邊度訂購Utricularia 係列的虫草種子

作者: 貓后 發表于 2008-7-24 09:13:44
4248 29
因為香港好少見到而dUtricularia,請問有無人知道邊度有得訂購種子add3icon 麻煩晒各位有經驗豐富的叔叔add7icon

細毛 發表於 2008-7-24 09:44:09 |顯示全部樓層
種子難繁殖.....三思!
回復

貓后 發表於 2008-7-24 09:47:58 |顯示全部樓層
咁點算好add2icon ,我淨係見到外國有得拍賣,但咁樣安全嗎,怕寄回來已經死了add2icon
回復

細毛 發表於 2008-7-24 10:41:40 |顯示全部樓層
我唔係叔叔.....

問人攞條根繁殖, 點都易過用種子繁殖.....
聽講用最最新鮮的種子才可提高成功率.....
唔計較成本的話, 每星期五去一去森森, 睇下有冇新貨返啦。
回復

貓后 發表於 2008-7-24 11:31:25 |顯示全部樓層
版主話而度好多叔叔中意小白兔的植物麻,我又唔知道你唔係叔叔丫,咁我都係叫你細毛之麻,你平時種開邊種虫草架add3icon
回復

細毛 發表於 2008-7-24 12:06:20 |顯示全部樓層
我都好鍾意狸藻......現在收集中.......
已有:
小白兔
小藍兔
黃紫兔 (雙鱗片狸藻)
絲葉狸藻
烏拉圭草

我地呢d小玩家, 邊到咁講「種開邊種食虫草」
回復

貓后 發表於 2008-7-24 12:34:41 |顯示全部樓層
add6icon 有無相睇丫
回復

細毛 發表於 2008-7-24 15:36:58 |顯示全部樓層
多數都係論壇裡的哥哥們分享的....
仍然是幼苗階段, 遲d生長成功, 再同大家分享成果啦!
回復

貓后 發表於 2008-7-24 16:00:07 |顯示全部樓層
add6icon 論壇哥哥係邊丫 add2icon
回復

fnv234 發表於 2008-7-24 16:02:43 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-7-24 12:06 發表
我都好鍾意狸藻......現在收集中.......
已有:
小白兔
小藍兔
黃紫兔 (雙鱗片狸藻)
絲葉狸藻
烏拉圭草

我地呢d小玩家, 邊到咁講「種開邊種食虫草」 ...

少花狸藻同U.livida要唔要?我有多可以比你
回復

貓后 發表於 2008-7-24 16:04:34 |顯示全部樓層

回復 10# fnv234 的帖子

add6icon 你係咪哥哥丫,你願意比我丫add3icon 如果可以的話,可以點比我丫
回復

fnv234 發表於 2008-7-24 16:05:14 |顯示全部樓層
原帖由 貓后 於 2008-7-24 09:13 發表

因為香港好少見到而dUtricularia,請問有無人知道邊度有得訂購種子add3icon 麻煩晒各位有經驗豐富的叔叔add7icon

用種子好難種喎,種到都有排先開花 ,而且有D好怕熱,用分株/葉插會容易D喎,D相係咪你影?影得好靚喎
回復

貓后 發表於 2008-7-24 16:06:19 |顯示全部樓層
唔係我影架,我係上網找到的,但真的係天外有天,真係好靚丫add6icon
回復

細毛 發表於 2008-7-24 16:22:34 |顯示全部樓層
Fnv234咪係我其中一個哥哥囉!
上次d小藍兔同烏拉圭草都係佢比我.....

Fnv234兄, 我要少花狸藻同埋U. livida呀!
你要唔要U. gibba 同埋U. bisquamata?

回復

貓后 發表於 2008-7-24 16:25:31 |顯示全部樓層
add6icon 原來Fnv234都係你的哥哥,U. livida好靚架,Fnv234哥哥你係邊丫add10icon
回復

fnv234 發表於 2008-7-24 17:30:18 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-7-24 16:22 發表
Fnv234咪係我其中一個哥哥囉!
上次d小藍兔同烏拉圭草都係佢比我.....

Fnv234兄, 我要少花狸藻同埋U. livida呀!
你要唔要U. gibba 同埋U. bisquamata?

pm我幾時得閒啦,不過要喺花墟或者佐敦,我淨係種U.exoleta同U.aurea就夠啦,其它要用蒸餾水嘅都唔諗住種
回復

fnv234 發表於 2008-7-24 17:30:55 |顯示全部樓層
原帖由 貓后 於 2008-7-24 16:25 發表
add6icon 原來Fnv234都係你的哥哥,U. livida好靚架,Fnv234哥哥你係邊丫add10icon

我唔係哥哥,我好細個咋你要唔要livida同exoleta?
回復

貓后 發表於 2008-7-24 17:31:08 |顯示全部樓層
add6icon 多謝哥哥
回復

細毛 發表於 2008-7-24 17:55:43 |顯示全部樓層
多謝哥哥!
回復

貓后 發表於 2008-7-24 19:14:35 |顯示全部樓層
Fnv234你好細個真架add3icon exoleta係點樣架add3icon 我要要livida
回復

12下一頁