返回列表 發新帖

迷你,中輪及大輪玫瑰

作者: leungmarcoo 發表于 2014-4-22 10:16:14
2356 24
iceiceice 發表於 2014-4-24 23:11:23 |顯示全部樓層
荷蘭(迷你)玫瑰,我前排都買左盆,開左頭兩三朶都係咁樣黃蕾,剪哂啲蕾佢,疏緊啲葉,四棵一齊冇問題,但你個盆要換大啲,落番基肥。
玫瑰頭我都有買,返到家等佢一星期適應咗我就換盆,你而家個盆唔夠深呢,啲根位露出。
玫瑰好食肥,同埋天氣熱咗會多蟲同病,過到夏天就有排睇花。

我都是新手
http://hkplants.com/thread-150789-1-5.html
回復

novernber 發表於 2014-4-25 00:45:17 |顯示全部樓層
iceiceice 發表於 2014-4-24 23:11
荷蘭(迷你)玫瑰,我前排都買左盆,開左頭兩三朶都係咁樣黃蕾,剪哂啲蕾佢,疏緊啲葉,四棵一齊冇問題,但你 ...

我睇左你條link喇,你d玫瑰有好多唔同品種同好靚呀!
如果有機會的話,可唔可問你攞d枝條黎試下杆插呀?
回復

leungmarcoo 發表於 2014-4-25 23:24:52 來自手機 |顯示全部樓層
荷蘭(迷你)玫瑰,我前排都買左盆,開左頭兩三朶都係咁樣黃蕾,剪哂啲蕾佢,疏緊啲葉,四棵一齊冇問題,但你 ...

而加棵迷你玫瑰有一棵下面中間有枯枝病,明明落左葯其他三棵都無事亦唔係肥傷症狀。
加上呢一棵啲葉開始捲埋一齊同甩,上面又有一朵花"dup"咗頭,噤我係咪應該要剪左朵花免浪費養分?也剛澆水;(
回復

leungmarcoo 發表於 2014-4-26 12:18:32 |顯示全部樓層

已近up兩幅圖關於以上枯枝病情況,
係第七第八幅圖... ;(
紅色圈是她的葉,咁係咪應該剪下來插水生根好過?
回復

leungmarcoo 發表於 2014-4-26 12:20:24 |顯示全部樓層
novernber 發表於 2014-4-25 00:45
我睇左你條link喇,你d玫瑰有好多唔同品種同好靚呀!
如果有機會的話,可唔可問你攞d枝條黎試下杆插呀? ...

How is your view about 枯枝病情況?
係第七第八幅圖,紅色圈是她的上面的葉....
回復