仙人掌 Frailea Asterioides 種子果實預訂分享 (分享完結)

作者: mego 發表于 2014-4-22 01:40:20
3572 82
金剛 發表於 2014-6-11 09:45:04 |顯示全部樓層
用種子種出來,特別有成功感,好鍾意睇佢萌芽的過程,如果仲有預我一份,謝謝你!
回復

BenLau 發表於 2014-6-11 10:19:15 |顯示全部樓層
支持分享!
回復

GOODluck20x 發表於 2014-6-11 10:24:25 |顯示全部樓層
Mego姐啲setting好骨子!讚!

多謝!  發表於 2014-6-11 14:53
回復

BenLau 發表於 2014-6-11 13:43:07 |顯示全部樓層

我粒士童都o岩o岩收左20粒種子,打算自己留4粒,其它分成1~2份分享出去。有興趣要的花友聯络我寄回郵啦!

備注:無mego大師個d o甘飽满,同埋不保証能顺利發芽。

我想試吓種^_^  發表於 2014-6-11 14:39
回復

老公仔 發表於 2014-6-11 14:22:01 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2014-6-11 13:43
我粒士童都o岩o岩收左20粒種子,打算自己留4粒,其它分成1~2份分享出去。有興趣要的花友聯络我寄回郵啦!

...

唔好意思,想問一下,點解要寄回郵咁唔環保及浪費?

我分享種子寄給花友也不收郵費的,畢竟只是小數目。

P大請不要話我厚多士啊。
回復

mego 發表於 2014-6-11 14:25:25 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2014-6-11 09:23
我可以要一份嗎?
好耐冇發過種子,想玩玩。

請PM地址給我。我郵寄給您。
回復

RIO 發表於 2014-6-11 14:28:08 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2014-6-11 14:22

我分享種子寄給花友也不收郵費的,畢竟只是小數目。 ...

我又來厚多士, 其實都唔係錢既問題,
只係方便處理, 分享者收到回郵盒仔,
只需將物品放入, 封好就可以寄出喇
想要分享既人都要出少少力丫
回復

BenLau 發表於 2014-6-11 14:30:26 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2014-6-11 14:22

我分享種子寄給花友也不收郵費的,畢竟只是小數目。 ...

無啊!這個是園藝館裡的一種習慣吧(希望我無理解錯)!還有一點係,你唔知邊個會申請。
係帖到答一句要是很簡單的事情,但唔能够保証每一位申請的花友都會珍惜分享!接下来我想講什麼,希望你會意會得到!

希望我的三言两語解答到你的疑團。
回復

mego 發表於 2014-6-11 14:30:33 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-11 09:45
用種子種出來,特別有成功感,好鍾意睇佢萌芽的過程,如果仲有預我一份,謝謝你! ...

若再結果實會留一份給你,有的時候我PM您。

感謝你的分享^_^  發表於 2014-6-11 14:38
回復

Audrey 發表於 2014-6-11 14:36:44 |顯示全部樓層
mego 發表於 2014-6-11 14:25
請PM地址給我。我郵寄給您。

我宜家起東莞,
十九或二十號生回香港,
可否版聚時帶我。
回復

BenLau 發表於 2014-6-11 14:40:14 |顯示全部樓層
mego 發表於 2014-6-11 14:30
若再結果實會留一份給你,有的時候我PM您。

mego大師,唔好意思!係你個帖到搶生意。
因為得十幾粒,懒得再出post了。請見諒。
回復

mego 發表於 2014-6-11 14:42:56 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2014-6-11 14:36
我宜家起東莞,
十九或二十號生回香港,
可否版聚時帶我。

好的。無問題。版聚時我帶給您。

Thanks!  發表於 2014-6-11 14:46
回復

mego 發表於 2014-6-11 14:44:19 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2014-6-11 14:40
mego大師,唔好意思!係你個帖到搶生意。
因為得十幾粒,懒得再出post了。請見諒。 ...

歡迎歡迎!隨便搶!
回復

BenLau 發表於 2014-6-11 14:53:26 |顯示全部樓層
mego 發表於 2014-6-11 14:44
歡迎歡迎!隨便搶!

mego大師,想請教下。士童d花係點樣嫁?係咪就係個髻o甘樣?因為從来無见到它的花。一路得個髻。
回復

mego 發表於 2014-6-11 15:05:01 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2014-6-11 14:53
mego大師,想請教下。士童d花係點樣嫁?係咪就係個髻o甘樣?因為從来無见到它的花。一路得個髻。 ...

士童其實係會開花的,仲好靚添。可惜我種咗咁多年都未見過屋企啲士童開花。只係不停咁結果。之前看過資料,士童原生在很貧瘠的土壤,所以一般會自行保留養份,直接結果實,因開花需要它太多養份了。現在又直接結果了,全部都連續不停地結第三次果了,一棵都冇開過花。

回復

mego 發表於 2014-6-11 15:13:22 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2014-6-11 14:53
mego大師,想請教下。士童d花係點樣嫁?係咪就係個髻o甘樣?因為從来無见到它的花。一路得個髻。 ...

另外,嫁接的士童很多花開的,但我沒有。
回復

BenLau 發表於 2014-6-11 15:20:30 |顯示全部樓層
mego 發表於 2014-6-11 15:05
士童其實係會開花的,仲好靚添。可惜我種咗咁多年都未見過屋企啲士童開花。只係不停咁結果。之前看過資料 ...

唔該晒!唔怪得啦!
回復

金剛 發表於 2014-6-11 17:26:32 |顯示全部樓層
mego 發表於 2014-6-11 15:05
士童其實係會開花的,仲好靚添。可惜我種咗咁多年都未見過屋企啲士童開花。只係不停咁結果。之前看過資料 ...

唔係要開花授粉先结到果咩?你的意思是無開過花就直接结果,我有d唔明~我有棵鳥梨樹有十幾呎高,農歷新年前結果,很少的果實未大的,到新春就開花,令我百思不解!
回復

mego 發表於 2014-6-11 21:22:26 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-11 17:26
唔係要開花授粉先结到果咩?你的意思是無開過花就直接结果,我有d唔明~我有棵鳥梨樹有十幾呎高,農歷新年 ...

士童的情況是閉花受精。

閉花受精

Cleistogamy

植物在花蕾期就進行自花受精的為閉花受精。這類植物的花不待花苞張開,就已經完成受精作用。它們的花粉直接在花粉囊裡萌發,花粉管穿過花粉囊的壁,向柱頭生長完成受精作用,因此,嚴格的講不存在傳粉之一環節。不開花就能自花受精結實的花,為閉花受精花(Cleistogamous Flower)。普遍見於白花酢漿草(Oxalis Acetosella)、東北堇菜(Viola Man-Dshurica)、寶蓋草(Lamium Amplexicauie)等。在閉花受精的植物種類中,受精後在地下結實 (Geocarpy) 者也不大,如豆(Falcata Japonica)。也有原來進行開花受精,由於環境變化,轉變為閉花受精,此稱為假閉花受精(Pseudo-Cleitsogamy),如Subula-Ria屬、水毛茛(Ranunculus Aquatilis);閉花受精在自然界是一種合理的適應現象,植物在環境條件不適於開花傳粉時,閉花受精就彌補了這一不足,完成生殖過程,而且花粉可以不受雨水的淋濕和昆蟲的吞食。

thanks^_^  發表於 2014-6-22 08:37
有料到  發表於 2014-6-12 09:12
Thanks!  發表於 2014-6-11 21:33
回復

mego 發表於 2014-6-22 05:32:03 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-11 09:45
用種子種出來,特別有成功感,好鍾意睇佢萌芽的過程,如果仲有預我一份,謝謝你! ...

果實快成熟了,已PM了地址給您。

thanks^_^  發表於 2014-6-22 08:36
回復