迷岩新手一問(如何修剪)

作者: B17 發表于 2014-4-19 18:25:18
696 5

因為第一次種迷岩,乜都唔識,所以由得佢地自由生長,攪到好擠迫

其實迷岩係咪應該一盆一枝,咁既形態先會靚?請高手們比D意見
B17 發表於 2014-4-19 18:27:49 |顯示全部樓層

問多一樣,當所有花開盡,係唔係要剪斷枝條,只留球莖,等球莖重新發芽?
回復

紅豆包 發表於 2014-4-19 18:37:42 |顯示全部樓層
我都係新手之前有前輩講過,迷岩唔使keep形態,唔似AV咁緊要,睇你自己想唔想,cut走其如的枝條條…開完花,我見花謝就剪咗佢㗎啦,唔使比佢再哂養份,我嘅做法係咁,唔知啱唔啱㗎
回復

B17 發表於 2014-4-19 18:47:58 |顯示全部樓層
紅豆包 發表於 2014-4-19 18:37
我都係新手之前有前輩講過,迷岩唔使keep形態,唔似AV咁緊要,睇你自己想唔想,cut走其如的枝條條…開完 ...

咁又係,雖然迫到傻,佢一樣開到花

可能我寫得唔清唔楚,我係想知,當所有花開盡,係唔係要剪斷枝條,只留球莖,等球莖重新發芽?
回復

紅豆包 發表於 2014-4-19 19:03:28 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-4-19 18:47
咁又係,雖然迫到傻,佢一樣開到花

可能我寫得唔清唔楚,我係想知,當所有花開盡,係唔係要剪斷枝條 ...

應該唔使理佢,睇情况,如果成棵漸漸變黃,就由佢謝,或剪咗佢,睇過之前啲前輩,話要留番啲莖,或最少一對葉,係球仔到啊!
回復

B17 發表於 2014-4-19 19:07:02 |顯示全部樓層
紅豆包 發表於 2014-4-19 19:03
應該唔使理佢,睇情况,如果成棵漸漸變黃,就由佢謝,或剪咗佢,睇過之前啲前輩,話要留番啲莖,或最少一 ...

明白晒,Thanks
回復