作者: 卓男媽 發表于 2008-7-22 16:17:26
10572 43
卓男媽 發表於 2008-7-23 10:04:25 |顯示全部樓層
我個 partition 就薄 d, 不過都有 2", 今晚試下去花墟睇下有冇啱先
回復

tata 發表於 2008-7-23 10:09:56 |顯示全部樓層
係咪呢啲呀add3icon
回復

YOYO 發表於 2008-7-23 10:17:43 |顯示全部樓層
tata, 你呢個架真係幾好, 請問個勾有幾闊呀? 係邊樹有得賣?
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-23 10:35:13 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-7-23 10:09 發表
係咪呢啲呀add3icon

似啦似啦!差在個爪有幾大咋!好正呀!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-23 11:09:43 |顯示全部樓層
寶瓶,呢個就係我講o個個花架,不過只可以放一個大圓盆,種av,迷岩未必啱用~
tata o個個應該啱你d~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-23 11:14:06 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-7-23 11:09 發表
寶瓶,呢個就係我講o個個花架,不過只可以放一個大圓盆,種av,迷岩未必啱用~

你呢個岩我屋企用多D,我屋企用緊隻係長方形,係雜貨鋪買嘅,裝到兩個中盆啦!我都覺得 tata 隻 fit d!
回復

tata 發表於 2008-7-23 11:20:19 |顯示全部樓層
原帖由 YOYO 於 2008-7-23 10:17 發表
tata, 你呢個架真係幾好, 請問個勾有幾闊呀? 係邊樹有得賣?

我用S勾架, 啲架喺佐敦啲家品屋買架, $10個add14icon
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-23 11:20:42 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-23 11:14 發表

你呢個岩我屋企用多D,我屋企用緊隻係長方形,係雜貨鋪買嘅,裝到兩個中盆啦!我都覺得 tata 隻 fit d!

忽然見到廚房個調味架,如果種d細細盆既種物都幾啱用,不過要自己加勾~
仲係三層複式架~

回復

tata 發表於 2008-7-23 11:22:48 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-23 10:35 發表

似啦似啦!差在個爪有幾大咋!好正呀!

我個partition 2"薄, 個S勾就買最大嗰, 緊緊啱用咋add6icon
回復

yuwaiman 發表於 2008-7-23 11:26:56 |顯示全部樓層
唔知呢款啱唔啱你呢, 我响吉吉島買, $10/2隻, 有好多 SIZE, 我 le 個係11-12cm
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-23 11:36:38 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-7-23 11:22 發表

我個partition 2"薄, 個S勾就買最大嗰, 緊緊啱用咋add6icon

噢.... 咁我咪用唔到囉! so sad....  窗台無位啦!諗住會搵到個花架掛係 partition 添!

原帖由 yuwaiman 於 2008-7-23 11:26 發表
唔知呢款啱唔啱你呢, 我响吉吉島買, $10/2隻, 有好多 SIZE, 我 le 個係11-12cm

呢個都唔得,因為我要放迷岩同 AV....
well, 可能退而求其次,買隻坐檯嘅!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-23 11:39:39 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-23 11:36 發表

噢.... 咁我咪用唔到囉! so sad....  窗台無位啦!諗住會搵到個花架掛係 partition 添!

吉吉島有好多唔同size既勾,你去睇o下,可能有2.5"~
再唔係去家居雜貨店問o下,都可能有~
回復

tata 發表於 2008-7-23 11:47:56 |顯示全部樓層

呢個都唔得,因為我要放迷岩同 AV....

well, 可能退而求其次,買隻坐檯嘅! ...

座枱嘅都有好多選擇架, 去"實為"有啲三層三角型習角嘅幾好用, 仲有係三層放調味料嘅都好實淨架
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-23 11:59:30 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-7-23 11:39 發表

吉吉島有好多唔同size既勾,你去睇o下,可能有2.5"~
再唔係去家居雜貨店問o下,都可能有~

屋企附近有幾間雜貨店,睇過哂啦!除非買 "S" 形勾自己掛上 Partition啦!如果唔係家用雜物架多數預你掛廚房 or 廁所,係得兩個圈位比你上螺絲!用S勾咁肉酸,都係買45度角放檯面o個隻算吧!唉...
回復

蘑菇 發表於 2008-7-23 12:11:41 |顯示全部樓層
森記有一種可調較濶度膠架(好似臂),上面再放一個膠花糟/盆就得。可惜我冇相,膠架是用膠袋包裝的,不過都幾貴,印象中係要幾十蚊一對。
回復

卓男媽 發表於 2008-7-23 12:34:13 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-23 11:59 發表

屋企附近有幾間雜貨店,睇過哂啦!除非買 "S" 形勾自己掛上 Partition啦!如果唔係家用雜物架多數預你掛廚房 or 廁所,係得兩個圈位比你上螺絲!用S勾咁肉酸,都係買45度角放檯面o個隻算吧!唉... ...

我就係唔用得 S 勾, 老細話唔美觀喎, 所以要搵下 d 比較美觀的, 他才準我放植物.
回復

BanbieChan 發表於 2008-7-23 14:19:44 |顯示全部樓層
呢個得唔得add3icon
回復

蘑菇 發表於 2008-7-23 16:54:44 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-7-23 12:11 發表
森記有一種可調較濶度膠架(好似臂),上面再放一個膠花糟/盆就得。可惜我冇相,膠架是用膠袋包裝的,不過都幾貴,印象中係要幾十蚊一對。

可去以下網址:
http://www.sumkeeyuen.com/
花盆的第五頁有相睇
回復

Claraslm 發表於 2008-11-9 23:48:17 |顯示全部樓層
用$300在partition上加一塊板 (即收發台), 除可放植物外, 還可放做好的文件, 我之前間公司行正部批, 不過要我自已付$300板費連人工, 我走時冇拆, 用左兩年都底返, 因AV不可在家中過夏天, 會全部走晒.
回復

newbie 發表於 2009-3-19 17:23:04 |顯示全部樓層
ChrisTsui 發表於 2008-7-23 11:09

chris, may i know where to buy this and around how much pls. thanks ^^
回復