我的岩桐步兵團隊

作者: lammanfung 發表于 2008-7-22 00:57:34
25750 282
lammanfung 發表於 2008-7-22 16:42:48 |顯示全部樓層
原帖由 hipo 於 2008-7-22 16:38 發表
It is so difficult to control the humidity.  Mine nearly die before.

所以正如heiheimama所說,大多數時候都是放在溫室之中。
回復

ringring1968 發表於 2008-7-22 17:06:19 |顯示全部樓層
林生:
你呢個大尸又來啦,我呢d小尸得個睇字.:
回復

maybabe 發表於 2008-7-22 23:18:58 |顯示全部樓層
大旦好勁呀
唔知點解我係屋企個d就淨生葉同埋不停重覆生老病死呢個動作
(你比我個女係屋企所以都係淨係到生葉)
但公司個d就開到好開心......
無由理搬晒返公司架
點先可以令佢開花呢.... (但屋企係熱過公司架......)
回復

lammanfung 發表於 2008-7-24 23:52:32 |顯示全部樓層
原帖由 ringring1968 於 2008-7-22 17:06 發表
林生:
你呢個大尸又來啦,我呢d小尸得個睇字.:

你哪是小戶呢?你的花貓很美很好看啊!
回復

lammanfung 發表於 2008-7-24 23:55:53 |顯示全部樓層
以下這兩棵在之前一段日子已長出花苞,但給我剪掉,現在好像過肥‥‥

其中那一棵Sinn. 'Premier Pink'的球莖有一吋多大,大家看到的是一球長出了兩大植株。

Sinningia 'Super Red'

Sinningia 'Super Red'

Sinningia 'Premier Pink'

Sinningia 'Premier Pink'
回復

lolo 發表於 2008-7-25 00:02:20 |顯示全部樓層
大蛋    何時把外援大軍全面公開呢       等我等細戶流流口水啊  add14icon
回復

lammanfung 發表於 2008-7-25 00:05:01 |顯示全部樓層
它們都是小苗,又矮又瘦不好看。正在鞭策中‥‥
回復

ayclui 發表於 2008-7-25 00:09:20 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-7-24 23:55 發表
以下這兩棵在之前一段日子已長出花苞,但給我剪掉,現在好像過肥‥‥

其中那一棵Sinn. 'Premier Pink'的球莖有一吋多大,大家看到的是一球長出了兩大植株。 ...

林教練, 迷岩D葉養得好靚呀...隻'Premier Pink'唔 cut 開2 隻嘅?

原帖由 lolo 於 2008-7-25 00:02 發表
大蛋    何時把外援大軍全面公開呢       等我等細戶流流口水啊  add14icon  

lolo 又氹人啦...add7icon
回復

lammanfung 發表於 2008-7-25 00:12:19 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-7-25 00:09 發表

林教練, 迷岩D葉養得好靚呀...隻'Premier Pink'唔 cut 開2 隻嘅?

要不要像markc大大一樣斬開兩邊來種呢?
回復

catcatduck 發表於 2008-7-25 00:12:49 |顯示全部樓層
好壯的苗呀!
回復

lolo 發表於 2008-7-25 00:15:03 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-7-25 00:09 發表

add4icon 大蛋不停擴大外援數目      想開開眼界
回復

ayclui 發表於 2008-7-25 00:15:37 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-7-25 00:12 發表

要不要像markc大大一樣斬開兩邊來種呢?

cut 一隻大側芽出o黎浸根咪得囉...我唔會斬開個球兩邊咁冒險啊~
回復

lammanfung 發表於 2008-7-25 00:17:42 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-7-25 00:15 發表

cut 一隻大側芽出o黎浸根咪得囉...我唔會斬開個球兩邊咁冒險啊~

其實我是懶‥‥
回復

ayclui 發表於 2008-7-25 00:18:56 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-7-25 00:17 發表

其實我是懶‥‥

回復

maywong918 發表於 2008-7-25 11:00:58 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-7-24 23:55 發表

其中那一棵Sinn. 'Premier Pink'的球莖有一吋多大,大家看到的是一球長出了兩大植株。 ...

我隻Sinn. 'Premier Pink'........................................ (47).gif
回復

lammanfung 發表於 2008-7-25 11:07:00 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-7-25 11:00 發表

我隻Sinn. 'Premier Pink'........................................52072

有不幸事情嗎?
回復

maywong918 發表於 2008-7-25 11:46:26 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-7-25 11:07 發表

有不幸事情嗎?

係呀~ 之前見大左,隻一安杯唔岩,咪換盆囉,點知呢几日見D葉軟晒,挖出來一睇...個球都枯左呀~
回復

heiheimama 發表於 2008-7-25 11:57:03 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-7-25 11:46 發表

係呀~ 之前見大左,隻一安杯唔岩,咪換盆囉,點知呢几日見D葉軟晒,挖出來一睇...個球都枯左呀~

這麼大而且有球的植株應該不會那麼容易掛啦.能否急救?切頂芽插珠石?~
回復

maywong918 發表於 2008-7-25 12:08:25 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-7-25 11:57 發表

這麼大而且有球的植株應該不會那麼容易掛啦.能否急救?切頂芽插珠石?~

已做...... 我都好奇怪,點解會甘..... 呢兩日都觀察緊,但D葉都係軟賴賴~
回復

lammanfung 發表於 2008-7-28 17:43:39 |顯示全部樓層
今天又有一個完成嚴苛的訓練‥‥

Sinningia ‘Tinkerbells’
回復