救命救命..我應該點算好.....22-7更新左

作者: 蕃茄仔 發表于 2008-7-21 23:35:31
2570 17
在一星期前我用骨粉,海藻,花生魅做基肥加入科學泥在一個盤栽中...
將已種植一星期多的蕃茄幼苗搬移在剛剛已做一星期多的基肥盤栽中..
但點知兩小時後....蕃茄幼苗全部彎曲....
究竟發生乜事...???我可以點做...
請醫生救下蕃茄苗丫..

我諗以上兩個問題都有....過肥...或...傷根..
1.因為在初放下種子時(原隻蕃茄裡的芯)放下...有很多種子...但我已經都盡量分開放...到宜家個盆栽十棵幼苗...所以我到兩星已生長的幼苗將他移開....但在移的過程我已好小心咁將他分開...不過我相信我應該都有傷及根部....請問我宜家可以點做好...佢好似就死喇>.<...???
2.骨粉,海藻,花生魅做基肥..但落時..都有dd重手..之後張他同科學肥抄埋一碟..放至一星期.......點算好牙?
3.時過係4點至5點冇陽光既時候搬移架

今日有一顆尚好既...仲算有d起色...
而落左有機肥料果盆...佢今日莖冇咁彎曲...但係d葉一樣咁謝.....
咁我可以有乜方法好...

Alfphy 發表於 2008-7-21 23:38:39 |顯示全部樓層
植物過盆,需要時間適應,可能根未紮穩,吸唔到水,所以出現彎曲情況。可以觀察一天,如果仍彎曲,就係有問題啦!要再換盤!
唔知係咪過肥?
回復

小寶 發表於 2008-7-21 23:59:48 |顯示全部樓層
你講下你兩個盆size, 同埋基肥處理和點樣移苗?
回復

草民 發表於 2008-7-22 00:23:29 |顯示全部樓層
咁細棵幼苗,肥死左勒。
回復

阿晴 發表於 2008-7-22 02:37:01 |顯示全部樓層
我諗唔關肥事~~兩個鐘應該冇咁快有肥害~會唔會係你移苗時蚊傷根或蚊走左d鬚根或泥塊~~
同埋你咩時候移ga?如果日頭~~而家差唔多全日都好曬好熱好乾~~可能適應唔到~~另外對幼苗黎講d泥好似肥過頭~~
回復

蕃茄仔 發表於 2008-7-22 09:25:15 |顯示全部樓層
更新左 點算好
回復

小雲 發表於 2008-7-22 10:03:20 |顯示全部樓層
所有植物移過苗後都要立刻灌水,令根部盡快適應環境的改變. 通常植物都會謝一排先會回復舊貌,況且你既仲係小苗,所需時間更長,放心啦,只要你下肥位置不是太近植物根部,都不會容易傷根的. 耐心等下啦. 亦都要記住移苗時間最好在太陽不曬時進行,如開始日落時就較好。植物不會因太陽猛而曬傷。
回復

蘑菇 發表於 2008-7-22 10:13:03 |顯示全部樓層
係呀,同意小雲、阿晴&Alfphy,你有冇充分灑水呀?? 全部泥要濕透嗰隻wor。
回復

Alfphy 發表於 2008-7-22 10:35:03 |顯示全部樓層
原帖由 蕃茄仔 於 2008-7-22 09:25 發表
更新左 點算好

你指再換過盆啊?
回復

xanniex 發表於 2008-7-22 14:23:55 |顯示全部樓層
應該有肥傷~你d舊泥重有冇?
換番d舊泥先~
放番少少水,放係暗既地方,但又見到少少太陽
總之唔好比太陽直射到
唔好理佢,過幾日睇下有冇好番
回復

whishy 發表於 2008-7-22 18:27:26 |顯示全部樓層
係bb仔苗 c左肥都吸唔哂啦..
回復

蕃茄仔 發表於 2008-7-23 11:01:23 |顯示全部樓層
更新左入黎幫下我丫
回復

小寶 發表於 2008-7-23 11:06:24 |顯示全部樓層
將盆淋滿水, 然後再換哂d泥, 淨係用科學泥, 睇下點
咁細的苗唔需要多肥
回復

ipodbaby_123 發表於 2008-7-23 11:09:31 |顯示全部樓層
我果盤大你既一倍有多,我都未施過肥,因為我唔知要施什麼肥 ,咁細株需唔需要咁早施肥?
回復

kitty 發表於 2008-7-23 22:25:57 |顯示全部樓層
番茄是不適宜換盆

因好容易修根

一傷根, 不到半日就榭 ..
回復

小寶 發表於 2008-7-24 01:20:44 |顯示全部樓層
哦, 原來係咁~ 我自己都要小心d
回復

Alfphy 發表於 2008-7-24 02:24:44 |顯示全部樓層
如果傷根是很難救的。
回復

PACO 發表於 2008-7-24 19:55:27 |顯示全部樓層
試吓加水後放回陰涼處,等適應後再加光!!
回復