大隻鹿

作者: freddywongdy 發表于 2008-7-20 18:59:39
5668 34
細苗種到而家都有4年囉! 越生越大, 室內無位放,
而家安置出衫架, 全年生長不斷.

好多隻角

好多隻角

好多側芽

好多側芽
ahhung68 發表於 2008-7-21 00:06:12 |顯示全部樓層
很有型呀!我亦剛剛買了一株苗來種, 想請教是否需要晒太陽?另外是否需要充足水份呢?
回復

Alfphy 發表於 2008-7-21 09:10:53 |顯示全部樓層
安置出衫架……咁都俾你諗到,好野!:-)
回復

Agnes 發表於 2008-7-21 09:35:29 |顯示全部樓層

回復 1# freddywongdy 的帖子

個樣好「霸道」,
我估有人會用作辟邪用.
回復

freddywongdy 發表於 2008-7-21 10:57:33 |顯示全部樓層
原帖由 ahhung68 於 2008-7-21 00:06 發表
很有型呀!我亦剛剛買了一株苗來種, 想請教是否需要晒太陽?另外是否需要充足水份呢?

Hi! 大隻鹿佢由細到大都未晒過太陽嫁, 直晒好易黃! 要多D散射光就得!
我用芒骨碎加小小水苔種, 過一段時間補小小緩解粒肥,
平時2-3日淋一次水, 要植料全濕, 盆底出水為止! (由細到大都係咁)
睇書話唔駛太多水, 我又覺得唔係, 佢唔夠水就會"THE"晒, 無晒生氣!
所以好似而家暑熱至晚秋咁, 好快蒸乾水, 就要淋勤力D!
如果果排又濕又焗唔通風, 就唔好淋, 情願佢乾D, 因為怕佢"UP"爛頭.
所以要留意一下天氣情況比水. 我o既經驗希望對你有用啦.

回復

freddywongdy 發表於 2008-7-21 11:02:52 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-7-21 09:10 發表
安置出衫架……咁都俾你諗到,好野!:-)

無計啦! 細個果陣室內都有位放下,
而家係得咁樣先夠位比佢啦! HE~
回復

freddywongdy 發表於 2008-7-21 11:07:06 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-7-21 09:35 發表
個樣好「霸道」,
我估有人會用作辟邪用.

哈~~~ 係喎, 好多义义!
我剩係知呀媽話文竹可以招財咁話呢!

回復

gilbert 發表於 2008-7-21 14:07:42 |顯示全部樓層
你種既農作物非常靚
回復

freddywongdy 發表於 2008-7-21 22:57:58 |顯示全部樓層
原帖由 gilbert 於 2008-7-21 14:07 發表
你種既農作物非常靚

Thx! 有心機種個個都可以種得到呢!
回復

ahhung68 發表於 2008-7-22 14:40:37 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-7-21 10:57 發表

Hi! 大隻鹿佢由細到大都未晒過太陽嫁, 直晒好易黃! 要多D散射光就得!
我用芒骨碎加小小水苔種, 過一段時間補小小緩解粒肥,
平時2-3日淋一次水, 要植料全濕, 盆底出水為止! (由細到大都係咁)
睇書話唔駛太多 ...

很有用的資料,謝謝分享!但又想問:「乜野係芒骨碎?在盆內否只放芒骨碎和水苔便可?用科學泥又可以嘛?」
回復

freddywongdy 發表於 2008-7-23 09:49:32 |顯示全部樓層
原帖由 ahhung68 於 2008-7-22 14:40 發表

很有用的資料,謝謝分享!但又想問:「乜野係芒骨碎?在盆內否只放芒骨碎和水苔便可?用科學泥又可以嘛?」

芒骨即係種蘭花用果D黑色細細枝植料(附圖)
我用膠盆種, 保濕好D, 所以芒骨水苔比例係 9:1.
鹿角蕨(多數蕨類)係附生, 如果用盆種, 我覺得用芒果效果好D.
我朋友以用科學泥種, 因為排水唔快, 如果通風唔好就好易爛頭.
而家佢改左用芒骨+椰衣+細蘭石都ok嫁.
回復

雲雲 發表於 2008-7-27 12:16:18 |顯示全部樓層
你有無打算分株呀?
回復

freddywongdy 發表於 2008-7-27 16:32:03 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-7-27 12:16 發表
你有無打算分株呀?

我都想分開D細株! 不過吊大隻鹿果個位比我老豆fix左,
要拆返出黎好大工程, but我試過用D架生去掘, 原來個
根頭生得好實好硬, 掘唔起, 仲會掘爛上面D芽, 所以一定要成盆拆返入黎整先得!
所以暫時取消左o黎個念頭, 不過遲D都諗住換換個盆.

回復

雲雲 發表於 2008-7-30 11:36:33 |顯示全部樓層
之前我隻鹿保護葉片越疊越高,很難睇,所以膽粗粗切左一半高度,好彩無乜事!
回復

freddywongdy 發表於 2008-7-30 12:40:27 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-7-30 11:36 發表
之前我隻鹿保護葉片越疊越高,很難睇,所以膽粗粗切左一半高度,好彩無乜事!

果D葉係提供養份嫁呢!
大隻鹿搬出去果陣就比老爸剪晒果D營養葉!
話果D枯葉要黎做乜! 唔知好怒定好笑!
好彩後尾好快咁生返出黎!
回復

雲雲 發表於 2008-7-30 15:30:29 |顯示全部樓層
係呀!係呀! 叫營養葉呀! 蛇蛇睇醒!  剪咪無條裙仔咁?你有無落肥,變佢做大隻鹿呀?
回復

freddywongdy 發表於 2008-7-30 15:47:04 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-7-30 15:30 發表
係呀!係呀! 叫營養葉呀! 蛇蛇睇醒!  剪咪無條裙仔咁?你有無落肥,變佢做大隻鹿呀?

剪到光脫脫得返D角囉! 不過都好快生返!
我差唔多半年會補D粒狀有機雀糞肥, 平時3個月加一次湲解肥!
2個禮拜島就淋超淡化學肥! (以上份量都係加小小)
回復

雲雲 發表於 2008-7-31 10:34:08 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-7-30 15:47 發表

剪到光脫脫得返D角囉! 不過都好快生返!
我差唔多半年會補D粒狀有機雀糞肥, 平時3個月加一次湲解肥!
2個禮拜島就淋超淡化學肥! (以上份量都係加小小) ...

請問粒狀有機雀糞肥係邊到買架?(要唔要養雀仔) 大隻鹿唔怪得咁健碩。
我老師教我用少量牛奶發酵,然後加水做肥,我試過好用~
回復

freddywongdy 發表於 2008-7-31 16:39:24 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-7-31 10:34 發表

請問粒狀有機雀糞肥係邊到買架?(要唔要養雀仔) 大隻鹿唔怪得咁健碩。
我老師教我用少量牛奶發酵,然後加水做肥,我試過好用~

花墟好多地方都有得買! (雀仔邊處痾得切!哈~~)
用牛奶發酵會唔會有酸臭味嫁??
回復

雲雲 發表於 2008-7-31 18:44:01 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-7-31 16:39 發表

花墟好多地方都有得買! (雀仔邊處痾得切!哈~~)
用牛奶發酵會唔會有酸臭味嫁??

"搵隻駝鳥咪得,得"
有少少嫁! 所以唔敢用多,2湯匙牛奶便算! 有機肥通常臭臭~
回復

12下一頁