新手,換盤請教!

作者: kabochan 發表于 2014-4-12 08:51:16
756 6
在花墟買了幾盤迷你版。想換個大一點的盤希望快高長大。看書見在不同的砂石介紹。高温蛭石,珍珠石,泥炭苔,赤玉土,日光砂,輕石。怎樣選擇砂石? 請指教!
Audrey 發表於 2014-4-12 09:08:23 |顯示全部樓層

我用蛭石,赤玉土,泥炭苔,加肥料。
相太細,看不大清楚!
睇落應該全是冬天生長嘅肉質,
要渙盆就快D啦,天氣太熱換就唔好。

歡迎加仙人掌、肉質植物嘅大家庭!
以後請多來,happy growing。
回復

macyw 發表於 2014-4-12 09:15:39 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2014-4-12 09:08
我用蛭石,赤玉土,泥炭苔,加肥料。
相太細,看不大清楚!
睇落應該全是冬天生長嘅肉質,

早晨,多嘴問一句,赤玉土會用大粒/細粒?
另外會否用蘭石於多肉植物? (Eg, 鋪面石)  有好處嗎?
回復

Audrey 發表於 2014-4-12 09:24:04 |顯示全部樓層
macyw 發表於 2014-4-12 09:15
另外會否用蘭石於多肉植物? (Eg, 鋪面石)  有好處嗎? ...

Sorry,漏咗蘭石 (一定要用日本嘅)
赤玉土蘭石都係用細粒。
我所有仙人掌同肉質都係用相同植料。
回復

kabochan 發表於 2014-4-12 10:48:26 |顯示全部樓層
謝謝回覆! 我要快D動手了. 其實不用泥, 我買回來的是用泥不是砂.
回復

orik 發表於 2014-4-12 12:01:00 |顯示全部樓層
macyw 發表於 2014-4-12 09:15
另外會否用蘭石於多肉植物? (Eg, 鋪面石)  有好處嗎? ...

赤玉土冇咩所謂,反正用耐左(一年甚至更耐)多少有D水土流失,堵塞排水同換氣空間,只要留意換盆時機就得
蘭石我用黎種蘭花…(廢話)
因為蘭石透氣,你可以用之前睇吓想種嘅野係唔係要極小水,通風,乾旱,之後斟酌使用,通常用大約6MM或以下嘅就得,因為多肉植物唔係好多巨物。
蘭石鋪喺泥面嘅話,係裝飾用途較多
回復

macyw 發表於 2014-4-12 13:00:16 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2014-4-12 09:24
Sorry,漏咗蘭石 (一定要用日本嘅)
赤玉土蘭石都係用細粒。
我所有仙人掌同肉質都係用相同植料。 ...

多謝 版主& Or大 回覆...

請問"花x / x寶" 出的白石 = 日本蘭石 ?    係的話今日去日本x(有88折) 買返包先
回復