鳳眼果

關閉 [複製鏈接]
作者: 雲雲 發表于 2008-7-19 11:25:02
14913 138
我懷疑見到鳳眼果的物體,發現在康民署公園內,通常都是鄉野或行山時見到。公園除了樹木重見到果實,真係賞心悅目。

Agnes 發表於 2008-7-19 12:06:48 |顯示全部樓層
好靚呀!
聽講可以用來炆排骨.
我成日都好為食!
回復

Agnes 發表於 2008-7-19 12:11:57 |顯示全部樓層

網上找到鳳眼果的資料

七姐果,又名鳯眼果,因為在七姐誕前後才結果實,故名七姐果。它還有一個土名,可是我不懂得寫那兩個字。

小時候,我們山頭有些七姐果樹,每到農曆七月,樹上便會出現一個一個像豆夾般的橙紅色新月形筴子,裡頭藏的,便是七姐果。一個筴子大概有三五顆像栗子般大小的七姐果,果實還被一層深褐色外殼包裹著,像極栗子。可是這顆"假栗子"裡還有一層不薄的"衣",要是用來熬湯或炆雞炆排骨,不必去掉那厚厚的外衣,整顆可吃,現在聽說還有人拿七姐果煮糖水和炒小菜,那都是我小時候不知道的吃法。

七姐果長在高高的大樹上,我們小孩不會採,有時等它們熟了,掉在地上,便檢回來,父母放在飯煱裡蒸熟便吃,那算是我們的零食了。蒸熟的七姐果不能連"衣"吃,因為那層衣還不夠軟。

其實七姐果樹更有用的是樹葉,以往是人們用來包茶果的材料。在老式酒樓裡,有時會看見一些把一塊樹葉對摺,裡面夾著一個"糯米糍",再以一枝牙簽別起樹葉另一端當作封口的,那樹葉大多是七姐果葉,那是用來包裝,不是用來吃的。可是那種古老的茶果做法,現在已很少見,就是我自己做茶果,也大多是剪些山邊的芭蕉葉鋪底,這種做法比較方便。

至於味道,較老的七姐果,口感似栗子;嫩的像銀杏,都沒有栗子甜,卻有一種獨特的味道。老的嫩的不甜的香甜的我都愛吃,因為我吃的是一種懷舊的味道
回復

Agnes 發表於 2008-7-19 12:13:43 |顯示全部樓層
我都想尋找鳳眼果試食.
回復

雲雲 發表於 2008-7-19 12:16:16 |顯示全部樓層
我都聽過果實可煮,其實我想搵有無跌落地果實試食
回復

小雲 發表於 2008-7-19 23:29:16 |顯示全部樓層
近排搭巴士往西貢黃石碼頭的途中都看見很多鳳眼果結子啊!真想把它們摘掉下來吃. 幼時返鄉下吃過不少,真的很懷念!Yummy....
回復

Agnes 發表於 2008-7-19 23:33:00 |顯示全部樓層
有冇人知沙田區邊度有鳳眼果樹?
回復

nuage 發表於 2008-7-19 23:58:29 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-7-19 12:06 發表
好靚呀!
聽講可以用來炆排骨.
我成日都好為食!

我屋企種咗一paul﹗舊年生咗好多果﹗我都攞去煮嚟食﹗好好味O架﹗
今年生得少﹗
http://hkplants.com/home/space.p ... lbum&picid=1135
回復

Monse 發表於 2008-7-20 00:24:32 |顯示全部樓層
我上個星期看到嘉道理農場出面的車路旁有好多棵結滿果的,你們搭車經過時留意吓,嘉道理農場那邊往元朗方向及往大埔方向都有。
回復

Alfphy 發表於 2008-7-21 09:40:30 |顯示全部樓層
在很多郊野公園都見到有種這樹喎!原來果實可以吃的!

回復

freddywongdy 發表於 2008-7-21 15:00:39 |顯示全部樓層
鳳眼果好好食嫁! 我呀媽間唔中都買下黎煲,
煲藩薯糖水加埋落去好正! 蒸黎食都好香口!
我見過街市菜檔都有"一李李"賣, 不過我呀媽話有
D賣花賣草藥果D檔口仔好多時都見有, 有時仲會去左殼賣,
不過梗係要到產期果排先有啦!
我屋企附近球場都有兩三棵, 果時見到佢結果都有D出奇!

回復

八妹仔 發表於 2008-7-21 16:31:33 |顯示全部樓層
D鳳眼果煲雞湯一流呀,
好好飲嫁,煲糖水都好好味.
回復

kawing3310 發表於 2008-7-21 18:02:29 |顯示全部樓層
之前我見過有芒果樹=.=
結果,有個人係到拎=.=|||好似係一個老女人=.;=
回復

Alfphy 發表於 2008-7-21 23:01:04 |顯示全部樓層
唉呀!係度話邊度有,會唔會多左人去採摘呢?
回復

雲雲 發表於 2008-7-22 12:24:55 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-7-21 15:00 發表
鳳眼果好好食嫁! 我呀媽間唔中都買下黎煲,
煲藩薯糖水加埋落去好正! 蒸黎食都好香口!
我見過街市菜檔都有"一李李"賣, 不過我呀媽話有
D賣花賣草藥果D檔口仔好多時都見有, 有時仲會去左殼賣,
不過梗係要到產 ...

我家附近無得買,好想試下買哩食,有無邊個街市介紹?
回復

Agnes 發表於 2008-7-22 12:52:57 |顯示全部樓層
昨天在沙田路邊我發現有, 但好奀, d 果果又生得高, 就算有貪念都唔易得逞.
回復

雲雲 發表於 2008-7-22 13:31:00 |顯示全部樓層
唔。。。。 我係地下執架咋。。。。
回復

freddywongdy 發表於 2008-7-22 13:44:20 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-7-22 12:24 發表

我家附近無得買,好想試下買哩食,有無邊個街市介紹?

呀媽話已經有得買啦! 响官塘街市見到不過去晒殼!
花墟近雀仔街八和會館果段又見過, 近金X校服果段有間好多草藥蘆薈果間又有
(不過前日經過唔覺眼間野係咪摺左?)
** 不過唔係日日會有得賣嫁, 要睇你運氣啦!
回復

Alfphy 發表於 2008-7-22 22:22:57 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-7-22 13:31 發表
唔。。。。 我係地下執架咋。。。。

好似有粒已發芽喎!
回復

雲雲 發表於 2008-7-23 11:09:43 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-7-22 13:44 發表

呀媽話已經有得買啦! 响官塘街市見到不過去晒殼!
花墟近雀仔街八和會館果段又見過, 近金X校服果段有間好多草藥蘆薈果間又有
(不過前日經過唔覺眼間野係咪摺左?)
** 不過唔係日日會有得賣嫁, 要睇你運氣啦! ...

唔該晒,兩個地方都方便,不過要等week end先出到去,希望重有啦! 謝謝
回復