徵求 DIY冷凍裝置製作方法

作者: 阿袁 發表于 2008-7-19 09:34:19
8592 24
想用圖中的發泡膠箱加裝送風裝置到毛毛缸 ..

發泡膠箱是買現成的內可裝六罐汽水 , 容量都很適當 .............. 不知各位師父有冇曾經的製作經驗可以分享一下嗎?        
阿袁 發表於 2008-7-19 11:11:44 |顯示全部樓層
突然又想起加多一組野就是:在魚缸內四邊鋪 4分的發泡膠   (底 .. 左右 ... 後) 作保溫..... 保住由冷凍箱抽過來的凍空氣 , 唔知咁又通唔通?
回復

貓后 發表於 2008-7-19 12:52:00 |顯示全部樓層
袁兄,你花係而度D錢也不少喔 add4icon
回復

infinity 發表於 2008-7-19 16:36:42 |顯示全部樓層
袁兄,記得有一種家居用的放霧機好像是放冷霧的,不知是否有用。
回復

阿袁 發表於 2008-7-19 22:50:15 |顯示全部樓層
原帖由 infinity 於 2008-7-19 16:36 發表
袁兄,記得有一種家居用的放霧機好像是放冷霧的,不知是否有用。

infinity : 放冷霧機唔知係點架呢 , 係唔係真係可以降溫......有進一步資料嗎?
回復

阿袁 發表於 2008-7-19 22:55:00 |顯示全部樓層
原帖由 貓后 於 2008-7-19 12:52 發表
袁兄,你花係而度D錢也不少喔 add4icon

新手中毒係咁樣一阔三大架喇!  
回復

infinity 發表於 2008-7-20 00:07:45 |顯示全部樓層
袁兄,曾經在賣家居電器的的商店見過(巳忘記在那裡了),好像大概三百幾元,是家居所用的放霧機,有些放冷霧有些放暖霧(用手試過),當然那些冷霧並不是很凍,但那是有冷氣的商店,手放在放霧口是感到有小許涼的感覺,據記憶應該是在冬季時見到的。一個月前在鴨了街某地舖都見過(不是街邊檔),放在店鋪近門口處,價錢平一半有多,但冷度明顯很弱,作用應該不大。
回復

阿袁 發表於 2008-7-20 01:28:07 |顯示全部樓層
鴨寮街店鋪賣的那種噴霧器, 之前小弟也曾作過研究, 係完全無制冷的機構存在.. 所以我打算用個發泡膠合載住 d  雪種並用抽氣扇將冷空氣輸送出去....冷凍作用肯定是有的, 擔心的反而是冷氣的輸出唔知可以保持幾多個小時而已....... 這實驗原本應該是上個月開工, 可惜賣膠合的店鋪最近才有貨返, 所以又想玩下實驗又想向曾經做過如此的冷凍師父取取經, 吸收下經驗!

回復

細毛 發表於 2008-7-20 01:56:16 |顯示全部樓層
點解唔找找恆輝隔鄰果間水電鋪, 有自制電腦版散熱器, 可以到那裡取取經。
回復

infinity 發表於 2008-7-20 02:03:09 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-7-20 01:28 發表
鴨寮街店鋪賣的那種噴霧器, 之前小弟也曾作過研究, 係完全無制冷的機構存在.. 所以我打算用個發泡膠合載住 d  雪種並用抽氣扇將冷空氣輸送出去....冷凍作用肯定是有的, 擔心的反而是冷氣的輸出唔知可以保持幾多個小 ...

等待你的實驗結果。
回復

cross 發表於 2008-7-20 07:12:04 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-7-20 01:28 發表
鴨寮街店鋪賣的那種噴霧器, 之前小弟也曾作過研究, 係完全無制冷的機構存在.. 所以我打算用個發泡膠合載住 d  雪種並用抽氣扇將冷空氣輸送出去....冷凍作用肯定是有的, 擔心的反而是冷氣的輸出唔知可以保持幾多個小 ...

持久那的確是問題
回復

阿袁 發表於 2008-7-20 07:45:11 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-7-20 01:56 發表
點解唔找找恆輝隔鄰果間水電鋪, 有自制電腦版散熱器, 可以到那裡取取經。

第一肥仔果套野是迷你冷水機唔係冷氣機 , 第二同肥仔唔熟佢唔會傳授秘笈比你小弟亦唔想阻住佢做生意 , 第三係想滿足 Diy 精神 , 如果係可以用更少 d 錢做 d 好玩既野....呢個方向應該係正確哦 .......................... 哈哈哈     
回復

阿袁 發表於 2008-7-20 07:53:36 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-20 07:12 發表

持久那的確是問題

在密封的情況下 , 例如釣魚冰箱內.....件雪種係可以維持到 5~ 6 小時 , 如果用發泡膠合可以維持到 3 小時的 , 應該可以輕昜安渡炎夏了!
回復

阿袁 發表於 2008-7-20 07:56:58 |顯示全部樓層
原帖由 infinity 於 2008-7-20 02:03 發表

等待你的實驗結果。

星期一就去買抽氣扇和隔熱喉!  
回復

LEUK9884 發表於 2008-7-20 10:13:25 |顯示全部樓層
市面上有一種叫涼風機 , 係底部有個水箱 (可以加入雪種), 用馬達帶動將濕左水既纖維布滾動到機後面 , 開動風扇索風 , d風帶有濕氣就比較涼快!  同個方法 ,  底部濕水加雪種 , 後面加格仔板濕布 , 前面風扇仔 !
回復

C702 發表於 2008-7-20 22:47:43 |顯示全部樓層
咁樣只係頂到3-4個鐘之後又要換雪種
其實可以參考吓加個D水族式DIY電腦制冷片
再加水兜、濕布 後面加蝸牛扇仔 ?

不過就大工程DD
回復

阿袁 發表於 2008-7-20 23:51:19 |顯示全部樓層
雪多兩舊雪種替換下應該 OK 架!
回復

marcolo110 發表於 2008-7-21 16:18:42 |顯示全部樓層
這個我都有諗個! 本來我都打算咁做! 不過我原意是用太陽能發電推動, 因朋友幫我找材料同考慮可行性中....
如果你用家電,我找到一此資料,可考量現在有一重叫做[致冷晶片] ,
只要通電佢就致冷, 但佢另一面發熱!
你可考慮在發泡膠箱加一半水, 箱一面放入致冷晶片當然要接觸到水, 令水變冰, 另一面加風扇吹出冷風.....
可以有一此我之前找到有用的資料..

http://www.a-blog.idv.tw/?p=65

http://insectforum.no-ip.org/gods/cgi-bin/topic.cgi?forum=7&topic=1089

http://www.chinchilla-forum.com/forum/viewthread.php?tid=11862&extra=page%3D5

http://www.chinafujitaka.com/traditional/seeds.html
回復

阿袁 發表於 2008-7-21 22:03:45 |顯示全部樓層
原帖由 marcolo110 於 2008-7-21 16:18 發表
這個我都有諗個! 本來我都打算咁做! 不過我原意是用太陽能發電推動, 因朋友幫我找材料同考慮可行性中....
如果你用家電,我找到一此資料,可考量現在有一重叫做[致冷晶片] ,
只要通電佢就致冷, 但佢另一面發熱!
你可 ...

嘩~~好正的資料呀師兄 , 多謝多謝已經收藏好 ................... 真的需要多些時間扒文了!
回復

marcolo110 發表於 2008-7-22 09:52:15 |顯示全部樓層
祝你早日成功完成, 等我可以多的資料參考
回復

12下一頁