迷岩 插葉生球 (阿RED有事,希望高人指導 23/7)

作者: peeseela 發表于 2008-7-19 08:52:30
4100 55
第一塊Mark Twain插葉已生了一個小球球.

1 (Small).JPG
2 (Small).JPG
3 (Small).JPG
4 (Small).JPG
江江 發表於 2008-7-19 08:55:27 |顯示全部樓層
恭賀你...多了一位新成圓..
回復

sel 發表於 2008-7-19 09:44:25 |顯示全部樓層
I also Mark Twain 插葉 and waited for a long time and it is still a 球
回復

ayclui 發表於 2008-7-19 10:47:48 |顯示全部樓層
原帖由 sel 於 2008-7-19 09:44 發表
I also Mark Twain 插葉 and waited for a long time and it is still a 球

ME TOO...add9icon
回復

peeseela 發表於 2008-7-19 12:05:38 |顯示全部樓層
原帖由 sel 於 2008-7-19 09:44 發表

唔係話剪左上面塊葉才有機會出苗,我剪左啦,重新入泥睇吓會唔會出苗.
回復

bbcat 發表於 2008-7-19 22:00:49 |顯示全部樓層
請問你插左幾耐先有咁大個球?
回復

peeseela 發表於 2008-7-19 22:06:07 |顯示全部樓層
原帖由 bbcat 於 2008-7-19 22:00 發表
請問你插左幾耐先有咁大個球?

幾個月, 冇記, 一直見佢塊葉好硬淨, 今日至的起心肝睇睇, 不過Mark Twain比較粗生, 希媽話佢插3個月已有球, 有D半年都冇影.
回復

heiheimama 發表於 2008-7-19 22:07:47 |顯示全部樓層
我的馬克最近也插葉插到出苗了,這次比較快,前後約三個月,至於隻LOVE SPOT就插了半年都未見影.~
回復

bbcat 發表於 2008-7-19 22:21:20 |顯示全部樓層
我插左一片HCY's Blue Butteryfly, 插左一個月, 有球但好細囉, 最慘就係片葉已經謝左, 而家都唔知dum唔dum好
回復

heiheimama 發表於 2008-7-19 22:29:23 |顯示全部樓層
原帖由 bbcat 於 2008-7-19 22:21 發表
我插左一片HCY's Blue Butteryfly, 插左一個月, 有球但好細囉, 最慘就係片葉已經謝左, 而家都唔知dum唔dum好

如果塊葉枯左,個球就唔會再大,我之前隻超級橙葉都係咁,不過我個球有5mm大,又唔知生唔生到,質左入泥一個月至今沒有蹤影.下星期去挖出來睇下...
回復

bbcat 發表於 2008-7-19 22:42:43 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-7-19 22:29 發表

如果塊葉枯左,個球就唔會再大,我之前隻超級橙葉都係咁,不過我個球有5mm大,又唔知生唔生到,質左入泥一個月至今沒有蹤影.下星期去挖出來睇下... ...

咁即係dum得?!?! 唉! 好唔捨得呀
回復

winniethepoon 發表於 2008-7-19 22:42:52 |顯示全部樓層
希媽啊~~~~我想問橙葉同超級橙葉有咩唔同???
回復

heiheimama 發表於 2008-7-19 23:13:53 |顯示全部樓層
原帖由 winniethepoon 於 2008-7-19 22:42 發表

你...係唔係同我講緊笑?我唔明你講咩....

你係咪講緊十蚊三個既Sunkist Orange同Sinn Super Orange既分別?~
回復

mandy619 發表於 2008-7-20 01:51:16 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-7-19 23:13 發表

你係咪講緊十蚊三個既Sunkist Orange同Sinn Super Orange既分別?~

回復

peeseela 發表於 2008-7-20 09:05:47 |顯示全部樓層
原帖由 winniethepoon 於 2008-7-19 22:42 發表

係咪有時D人就咁講 >橙葉<,冇講到 >超級<兩個字,winnie對迷岩嘅名稱未熟識,諗住係兩隻唔同嘅迷岩名.
winnie如果我攪錯唔好怪我,因為我曾經有類似情況所以咁諗.
回復

ayclui 發表於 2008-7-20 10:43:24 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-7-19 23:13 發表

希媽, 一早起身就引我笑...爽呀~
回復

chris 發表於 2008-7-20 11:02:22 |顯示全部樓層

, 講講下好想食橙添
回復

chris 發表於 2008-7-20 11:05:17 |顯示全部樓層
咁請問有球後需唔需要切咗塊葉, 個球就重新落泥, 定係唔好搞佢, 等到佢出苗 ?
謝謝
回復

gilbert 發表於 2008-7-20 12:18:19 |顯示全部樓層
唔好搞佢la
回復

heiheimama 發表於 2008-7-21 09:44:01 |顯示全部樓層

這是我的馬克插葉出苗的情況~

叫做第一次成功,但我已經有三棵馬克,都唔知要佢黎做咩.~
回復

123下一頁