葉子發黑

作者: happycatwoman 發表于 2014-4-10 15:56:59
2420 6
請各位幫幫忙, 解答為何葉片會發黑的現象 ?
除左葉脈像中了毒一樣, 很明顯黑色. 而且葉片邊緣還會霉爛..
已經用了藥兩個星期, 仍未見好轉....很擔心

葉脈變黑

葉脈變黑

葉脈變黑

葉脈變黑

連新葉的葉脈也是黑色

連新葉的葉脈也是黑色
alice_wong 發表於 2014-4-10 17:09:22 |顯示全部樓層
唔好意思;想請問妳噴是甚麼药?
噴药後有無清洗?同在通風地方吹乾?
早些時有些時候天氣較濕度高;見到D泥表面相信都唔係咁疏水;有機會難根。
回復

happycatwoman 發表於 2014-4-10 17:15:59 |顯示全部樓層
花寶消毒殺菌液, 有風乾, 而且已經落左好多珍珠石....
回復

alice_wong 發表於 2014-4-10 17:34:12 |顯示全部樓層
happycatwoman 發表於 2014-4-10 17:15
花寶消毒殺菌液, 有風乾, 而且已經落左好多珍珠石....

妳點解唔用BIO KILL,我覺得呢隻安全D,花宝個隻要開1升水,一瓶蓋計;仲話要滲透泥,
如果平時用作殺菌,我都係用BIO KILL噴灑全株三幾分鐘就同佢洗白白。
不如起咗佢換泥,去除爛葉同根,參考G大換盆心得去做,睇下救唔救得返
回復

小野貓 發表於 2014-4-10 17:41:17 |顯示全部樓層
除左參考花友alice_wong所提供既方法外,
我還有點補充~
壞了(爛葉、發霉、水斑、被蟲咬後變畸型等)及已成形(葉柄過長〔徒長〕、過短)的葉子,
無法恢復原狀~
回復

劍狼 發表於 2014-4-10 17:53:47 |顯示全部樓層
已出問題的葉不會復原, 建議樓主切出盆花中圈較健康的葉去插葉留種, 插葉前要拎d葉去消毒殺菌, 及要用新的植料.
回復

happycatwoman 發表於 2014-4-11 09:48:50 |顯示全部樓層
宜家唯左係咁做啦...
回復