(請教)手作皂令皮膚狀態差?@@

作者: cathy_1790 發表于 2014-4-9 23:33:09
1537 6
我係混合性皮膚,用左手作皂好幾年,雖然唔係自已整,係買人地的。亦成日都會轉唔同皂,一直相安無事。

近日轉左2舊皂,原因係用左幾次後竟兩脥&額頭甩皮,
SOAP A: 係朋友響希臘買,唔 SURE係味真手製同冇成份,用左兩次見甩皮所以冇用了。
SOAP B :就係圖中的成份,但用完後都好乾,尋日化妝後甩皮唔貼妝(我甚少化妝的)

想請教一下花友們,
-唔知有冇類似經驗呢?
-係皂材料問題嗎?
-整手作皂有咩因素會令皮膚乾到甩皮?
-唔知有咩補救方法? 我諗住買玫瑰果油急救

初初因為用手工皂而令皮膚好轉,但而家又好似令皮膚狀況好差。:(

prodorothyhkg 發表於 2014-4-10 10:18:33 |顯示全部樓層
手工皂有好多唔同配方,所以唔一定用得好,如果製造者夠經驗,你講要求,佢揀比你好過~
回復

sausau 發表於 2014-4-10 10:30:03 |顯示全部樓層
成份看上去都是些滋潤的油品,但不知每種油的比例,所以真難測試它的滋潤度.

我有位朋友逢外遊必定送我手工皂,對於不清楚其製作材料和比例的皂,我會先用來洗手,覺得好才用來洗澡,但不會用來洗面.
我發覺大多數所謂手製的皂都是用皂基製造,然後添加香味或添加物令賣相靚些.

如果面部皮膚容易受刺激,就要小心使用清潔用品.用之前最好先在手臂內側試試.

一旦出現甩皮,要立即停止使用,最好暫時不要化妝,讓皮膚休息.它有自我修復的能力,有時反而胡亂塗東西會弄巧成拙呢.
回復

cathy_1790 發表於 2014-4-10 19:07:39 來自手機 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2014-4-10 10:18
手工皂有好多唔同配方,所以唔一定用得好,如果製造者夠經驗,你講要求,佢揀比你好過~ ...

嗯,有時我都幾 confuse自已皮膚性質。但主要都會揀D補水的,因為最怕用皂乾
回復

cathy_1790 發表於 2014-4-10 19:10:31 來自手機 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2014-4-10 10:30
成份看上去都是些滋潤的油品,但不知每種油的比例,所以真難測試它的滋潤度.

我有位朋友逢外遊必定送我手工 ...

係呀,我初初見佢成份好似好滋潤所以覺得冇咩問題,但點知用落會甩皮,真係激死我...
如果依我既情況,你會 recommend 我用咩成份既皂呢?><
回復

sausau 發表於 2014-4-10 20:55:24 |顯示全部樓層
cathy_1790 發表於 2014-4-10 19:10
係呀,我初初見佢成份好似好滋潤所以覺得冇咩問題,但點知用落會甩皮,真係激死我...
如果依我既情況,你 ...

不知道你甩皮的情況如何...

以我自己為例,洗完面後我亦覺得皮膚有點乾㗎,這又不難理解,因為清洗過程一定會洗去皮膚上的油脂,除非用油來清潔(不是說笑 我真的聽聞有人從來不用水洗面,只用面霜洗,不過這是個人選擇,未必適用於每個人).

通常洗完面後我會在面上噴點花水,補充洗潔時流失的水份,然後抹上面霜

甩皮原因未必只是因為乾燥,可能是敏感,又可能是有細菌感染,如果伴隨紅腫就要看醫生了

另一樣要留意的是,如果是買回來的手工皂,要看清楚使用日期.手工皂由製成到完全成熟可用要兩個月,如太早使用,有可能因鹼性太高而令皮膚有不良反應的

至於建議用甚麼成份的皂,如果樓主只能用購買的,那未必可以要求,就算列明成份,但不知比例,的確說不出皂的滋潤度.

自己製作就很不同,可以依據個人需要度身做.簡單如100%橄欖油(初榨)皂已很滋潤.避免用椰子油成份高的,因為它去油效果好.乳油木果脂也是滋潤油品.

再有另類選擇是用牛奶洗面 ,因為奶有脂肪,所以不會像水會帶走面上油脂.
回復

cathy_1790 發表於 2014-4-10 22:57:29 來自手機 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2014-4-10 20:55
不知道你甩皮的情況如何...

以我自己為例,洗完面後我亦覺得皮膚有點乾㗎,這又不難理解,因為清洗過程 ...

好多謝你詳細解答呀 。^^
其實我今日好左,我停用後已經冇甩皮,加上我用黑糖蜜糖黎洗面,感覺好左。
不過睇黎我又要好好搵舊 適合我既皂了。
其實我都好想自已整,不過成日見到一整就整好多,所以就腳步了。我平時買一舊皂都用成年咁耐。好禁好抵用

不容易找到一件皂可以同時適合洗身和洗面㗎,特別是你面部皮膚易甩皮,最好分開使用。  發表於 2014-4-11 06:04
回復