花貓小苗蟲蟲問題

作者: 同同 發表于 2014-4-9 12:25:12
854 6
想請教各位師兄師姊, 我隻花貓小苗最近生左2粒蟲蟲係葉莖度, 我要唔要理佢?
但我顆苗好小, 會影響佢生長, 開花嗎?
tsoiyiu1009 發表於 2014-4-10 01:05:28 |顯示全部樓層
俾我就唔會理... 由得佢生~
生到咁上下d蟲出苗,可以搣佢落黎下盆,咁就會多幾棵~
其實花貓好粗生,大部分繁殖力都非常強勁~
回復

同同 發表於 2014-4-11 11:00:18 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2014-4-10 01:05
俾我就唔會理... 由得佢生~
生到咁上下d蟲出苗,可以搣佢落黎下盆,咁就會多幾棵~
其實花貓好粗生,大部 ...

我顆苗好細, 所以個盆都好細. 等到貓出苗先換大盆, 定衣加換定先?
回復

tsoiyiu1009 發表於 2014-4-11 19:17:51 |顯示全部樓層
同同 發表於 2014-4-11 11:00
我顆苗好細, 所以個盆都好細. 等到貓出苗先換大盆, 定衣加換定先?

d貓蟲其實唔洗等太耐就會出苗,所以就翻你自己睇下你自己想點搞~
得閒咪換盆,唔得閒都可以遲d先換~
不過盆唔好過大,太大要等耐d先有花開~ 同埋唔好拖到天氣轉熱先換盆,好容易會爛根瓜柴...
回復

photoman 發表於 2014-4-11 20:26:01 |顯示全部樓層
不知是否品種的問題呢?已往我的花貓都好容易爛根和出現葉枯的情況,直曬又唔得,後來我群種後情況已大大改善了。小苗不應用大盆,否則真是非常容易爛根。
回復

同同 發表於 2014-4-12 23:18:49 |顯示全部樓層
多謝各位指教。我會遲d先換啦
回復

powergun 發表於 2014-4-12 23:35:48 |顯示全部樓層
photoman 發表於 2014-4-11 20:26
不知是否品種的問題呢?已往我的花貓都好容易爛根和出現葉枯的情況,直曬又唔得,後來我群種後情況已大大改 ...

花貓唔易爛根的, 甚至係天熱時隔日淋水都好快吸哂水的, 我係室內種所以點曬都無問題, 但相信唔好放天台或花園暴曬就應該無問題的
回復