新人的疑惑

作者: Today 發表于 2014-4-4 01:06:20
1060 9
我今日上了一堂護膚品二班,在堂上 Miss 有些說法和我以往的認識
是完全不同的,所以想在這裡和大家分享及研究一吓 :

1) 甘油不可直接使用,需要稀釋.
2) 用花水時,要用 cotton pad 抺,因可抺走面上的污垢.
3) 甘油是吸濕劑,如空氣的濕度高,就會將空氣的水份吸走,從而做到保濕的作用,
     反之就會抽走皮膚的水份.
4) 由第三的問題,另我聯想到,空氣濕度的高低,會直接影響到應塗什麼面霜 ?

想在這裡請教各位高手.
jellyfishy 發表於 2014-4-4 09:07:02 |顯示全部樓層
1) 甘油不可直接使用,需要稀釋. (甘油要有水作媒介進入皮膚, 否則反會吸了皮膚的水份)
2) 用花水時,要用 cotton pad 抺,因可抺走面上的污垢. (要看你用花水的目的, 如果係清潔後爽膚保濕為目的, 個人覺得無必要用cotton pad 囉.)
3) 甘油是吸濕劑,如空氣的濕度高,就會將空氣的水份吸走,從而做到保濕的作用,
     反之就會抽走皮膚的水份. (係呀, 我的認知是這樣)
4) 由第三的問題,另我聯想到,空氣濕度的高低,會直接影響到應塗什麼面霜 ? (係, 肯定, 所以冬天油成份在面霜內要比春天多, 油份多D可以幫助皮膚表面鎖住水份)

想在這裡請教各位高手. (我不是高手, 純粹分享~ 希望幫到你啦)

比個like, 清潔還清潔,花水係清潔完先用,所以唔用棉墊都得~hehe,我用花水係直接噴上面~  發表於 2014-4-8 10:56

評分

查看全部評分

回復

Today 發表於 2014-4-4 10:05:10 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2014-4-4 09:07
1) 甘油不可直接使用,需要稀釋. (甘油要有水作媒介進入皮膚, 否則反會吸了皮膚的水份)
2) 用花水時,要用  ...

多謝 Jellyfish 的指點。
不說不知。原來 DIY 也不是這樣容易。

啊~ 哈哈~ 知道了基本concept 就不難架~ 仲好好玩對身體皮膚都好好好添~  發表於 2014-4-4 11:00
回復

jack872184 發表於 2014-4-4 14:22:08 |顯示全部樓層
關於 甘油都正確~
回復

Today 發表於 2014-4-8 11:06:24 |顯示全部樓層
尚有就是 Miss 說製造防晒霜時是要用 "耐酸鹼乳化劑",因為 "耐酸鹼乳化劑" 可避免
產品出現油妙分離和有一粒粒的情況出現。

D名咁奇怪,好似要整D極酸/極鹼既清潔用品,例如洗千年油跡之類 ><  發表於 2014-4-8 11:09
回復

prodorothyhkg 發表於 2014-4-8 11:12:20 |顯示全部樓層

其實唔關耐酸鹼問題,係乳化劑本身性質,唔同物質提煉的乳化劑有不同的效果~

可能你MISS 係講緊某一隻乳化劑,其中一樣特性係耐酸鹼,eg黃原膠係其中一種~
回復

jellyfishy 發表於 2014-4-8 11:28:50 |顯示全部樓層
prodorothyhkg
比個like, 清潔還清潔,花水係清潔完先用,所以唔用棉墊都得~hehe,我用花水係直接噴上面~  發表於 29 分鐘前
---------
我都係直接噴上面, 拍幾下就搽cream, 簡化程序慳時間~

仲慳埋荷包添 ^^  發表於 2014-4-8 12:03
回復

Today 發表於 2014-4-8 19:10:27 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2014-4-8 11:12
其實唔關耐酸鹼問題,係乳化劑本身性質,唔同物質提煉的乳化劑有不同的效果~

可能你MISS 係講緊某一隻乳化劑 ...

其實如做 "防晒霜" 冷製型,我也只是用簡易乳化劑。

冷製用的簡易乳化劑, 是易用, 但質感及天然度不及熱製用的植物乳化蠟.  發表於 2014-4-9 09:00
不如你練習下一般面霜手霜先啦. try 了質感和效果, 再試其他.  發表於 2014-4-9 08:59
回復

Today 發表於 2014-4-10 23:13:07 |顯示全部樓層
Today 發表於 2014-4-8 19:10
其實如做 "防晒霜" 冷製型,我也只是用簡易乳化劑。

其實冷製和熱製我也知道如何製作,個人較 like熱製的質感,
無耐防曬只學過冷製。請問有無熱製的防曬霜,如有請提供
配方。
回復

jellyfishy 發表於 2014-4-11 10:06:39 |顯示全部樓層
Today 發表於 2014-4-10 23:13
其實冷製和熱製我也知道如何製作,個人較 like熱製的質感,
無耐防曬只學過冷製。請問有無熱製的防曬霜, ...

我無呀~ 因為我唔搽防曬.其實我工作和興趣(行山游水)經常要曬太陽,以前會搽好多高防曬指數的cream,當時只係怕曬傷,但無論用幾好的牌子或自製,皮膚給我的反應都不大好,總是呼吸不好,偏乾,雀斑仍然會出,雖然白但呆滯的膚色.

近一年沒用防曬了,只在搽cream以外塗一層有天然防曬的油,如argon oil, cp sesame oil, etc. 唔會起油脂粒的.曬完回來皮膚告訴我,呼吸暢順,不缺水,只是比較易黑囉.
回復