不可留種,否則有得種無得食

作者: sisterping 發表于 2014-4-1 17:16:53
1916 11
星期六有個康X署合格園藝導師來屋苑教種菜,鄭重警告大家,種瓜菜不可留種子再種,否則有得種無得食。請問各位師兄師姐點睇?
kennytaki 發表於 2014-4-1 17:32:02 |顯示全部樓層
一般農業的種子是經技術培植,找最優良品種交配才賣出去,如果你自己留種,種子的基因不夠好/變了,生出來的果都是不好食。
回復

mike28 發表於 2014-4-1 17:39:39 |顯示全部樓層
瓜菜要種到好老先可以留種!
老得黎又要精壯
所以技術上係有點困難
回復

神農侍 發表於 2014-4-1 18:12:29 |顯示全部樓層

你只需答佢:「我嚇大 0架! 」搞掂!
0的所謂 0既導師﹐好多時都只係一知半解﹐打份工呃餐飯食啫! 只要你留 0既種子 0吾係太過嫩或者太老﹐一樣可以種到瓜菜出 0黎食!至於質素有冇買返 0黎 0既種子種出來 0既 0甘好﹐我就冇研究過!但係一定 0吾會有得種冇得食﹐除非佢趁你收成前去偷晒!
回復

金剛 發表於 2014-4-1 18:59:04 |顯示全部樓層

種瓜菜自留種當然可以~~問題在於你所用的種子喺咪雜交品種" 雜交第一代種後好的特性怕會走樣 "........
回復

llaus 發表於 2014-4-1 19:00:22 |顯示全部樓層
隻蛙D巨節都係自己留種,年年都種出巨節來呀
唔使聽佢講
回復

faylo 發表於 2014-4-1 22:42:05 |顯示全部樓層
我巳是第二年分享自留Italian pomodoro tomato, 又在台灣買白玉苦瓜回港留種種,又用街市南瓜種,起碼有餐食
當然,業餘留的種,好多時一代不比一代,但那又可防
回復

m36252 發表於 2014-4-1 22:46:56 來自手機 |顯示全部樓層
F1種子,唔適合留種。其他,應該都可以留。我好多時都會留出年種。
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2014-4-1 22:59:29 |顯示全部樓層
m36252 發表於 2014-4-1 22:46
F1種子,唔適合留種。其他,應該都可以留。我好多時都會留出年種。

嗯,F1 的不太適合留種子,
我想樓主說的那位職員忙中說漏了是F1的。
回復

RX-93-2 發表於 2014-4-2 00:17:38 |顯示全部樓層
其實那位園藝導師是否是指種菜呀?菜生得出花和結果,棵野都唔駛食了。
回復

linda_lee0209 發表於 2014-4-2 08:37:51 |顯示全部樓層
其實你買種子時要留意吓包裝的內容,因為F1種子就不能留種!因為真係會冇得收!你去街市買回來的瓜想留種子,但你又唔肯定是否F1種子,你只有試吓,但收的時候就一定唔係你買瓜時咁靚!其實種子咁平,點解要留種呢?

自留種子, 並唔係為咗平與貴. 係為咗品種本土化, 品種本土化後, 比較易種與坑病一些.  發表於 2014-4-2 09:28
回復

silicon 發表於 2014-4-2 23:26:02 |顯示全部樓層
最重要清楚妳下的是否 F1 種子。F1 留種下代有可能出現以下狀況:質素/收成變差、只能遺傳上一代小部分的特性、不育、植株較瘦弱
如打算留種,要選用指明是 organic 種子或可作下一代種植的
回復