八月份香港會有乜菇菌出現呢?-俾多"D"貼士

作者: llaus 發表于 2008-7-18 10:33:31
5020 39
Amanita phalloides「死亡之帽」也許會被其他人誤認為是可以食用的蘑菇,如亞洲菜餚中的草菇。「死亡之帽」全身都含劇毒,如果誤服,一株就足以殺死一位成年人。在誤服後六至二十四小時之間出現的最初症狀是肚痛、嘔吐和腹瀉。對這種蘑菇的毒素沒有解毒藥,誤服者能否生存下來,取決於是否及早知道和治療.

小心!!

Alfphy 發表於 2008-7-18 10:35:36 |顯示全部樓層
嘩!好恐怖啊!
還以為菇類是越鮮色越毒呢!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-18 10:55:44 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-7-18 10:33 發表
Amanita phalloides「死亡之帽」也許會被其他人誤認為是可以食用的蘑菇,如亞洲菜餚中的草菇。「死亡之帽」全身都含劇毒,如果誤服,一株就足以殺死一位成年人。在誤服後六至二十四小時之間出現的最初症狀是肚痛、嘔吐和腹 ...

佢地o係咩環境o下生長架?
早排落雨,我有幾盆植物邊都生o左唔少類似既菇,但就薄身d~
回復

JJCC 發表於 2008-7-18 11:04:01 |顯示全部樓層
嘩~ 真係好得人驚~ 唔會有人咁sor,羅黎食掛~
回復

蘑菇 發表於 2008-7-18 11:09:42 |顯示全部樓層
睇佢個樣咁友善,好似平時食開嗰d菇咁,原來咁恐怖架 ,好彩我係磨菇,唔係草菇je!
回復

everydayfan 發表於 2008-7-18 17:49:29 |顯示全部樓層
呢樣野令我諗返起有一次行山, 見到有堆好似牛see既野, 但其實係姑黎架wor~
有人話果種姑真係牛see度"牛"出黎, 好樣衰但有藥用價值
回復

llaus 發表於 2008-7-18 18:05:31 |顯示全部樓層

牛糞菇

牛糞菇在此
回復

llaus 發表於 2008-7-18 19:39:07 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-7-18 11:09 發表
睇佢個樣咁友善,好似平時食開嗰d菇咁,原來咁恐怖架 ,好彩我係磨菇,唔係草菇je!

其實磨菇應稱謂:香磨
香菇學名稱為Lentinusedodes
所以"死亡之帽"不是妳啦
回復

carmen 發表於 2008-7-18 19:41:28 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-7-18 17:49 發表
呢樣野令我諗返起有一次行山, 見到有堆好似牛see既野, 但其實係姑黎架wor~
有人話果種姑真係牛see度"牛"出黎, 好樣衰但有藥用價值

有咩藥用價值?!
回復

藍天使 發表於 2008-7-18 19:44:10 |顯示全部樓層
自己就一定唔會亂食, 最驚係放狗既時候狗狗誤食咋
回復

llaus 發表於 2008-7-18 19:46:45 |顯示全部樓層
原帖由 carmen 於 2008-7-18 19:41 發表

有咩藥用價值?!

上網找下先
找到話妳知唷
回復

Siunam 發表於 2008-7-18 21:38:20 |顯示全部樓層
咁得人驚既.真係要小心d先得!
其實都真係幾難分d菇毒唔毒
回復

carmen 發表於 2008-7-18 21:47:49 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-7-18 19:46 發表

上網找下先
找到話妳知唷

就係想知佢有咩價值,
因為佢係d"唔唔"度...
點食呀?! 哈哈!
回復

gtrnismo 發表於 2008-7-18 21:49:56 |顯示全部樓層

以前後院落完雨...之後出左10幾隻"帽"

我囉尼煮意大利粉

ALL左幾日, 吾會系ALL C之帽呀娃...
回復

Alfphy 發表於 2008-7-19 01:00:02 |顯示全部樓層
野菇係唔可以亂食的,因為真係好難分邊d有毒,邊d無。
回復

llaus 發表於 2008-7-19 10:38:50 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-7-18 21:49 發表

我囉尼煮意大利粉

ALL左幾日、吾會系ALL C之帽呀娃...

從食物安全中心網頁看到:
五月初,本港發生兩宗進食野菇引致的懷疑食物中毒個案。患者在家中進食從郊外採摘的野菇後,出現急性中毒症狀,遂向醫生求診。涉及的一個吃剩野菇樣本驗出有毒化學物毒蕈鹼,含量為每公斤320亳克。毒蕈鹼中毒症狀包括嚴重的副交感神經系統活化作用,而此作用最終可引致抽搐及死亡。

本港菇類有超過380個已知品種,當中約一成屬於有毒。由於人們往往難以分辨有毒品種與可供食用品種,而烹煮不能消除毒素,市民不應進食從郊外和公園採摘的野菇。
回復

arp 發表於 2008-7-19 19:21:39 |顯示全部樓層
食左姑會唔會變大隻
回復

carmen 發表於 2008-7-19 19:43:11 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-7-18 21:49 發表

我囉尼煮意大利粉

ALL左幾日, 吾會系ALL C之帽呀娃...

你果隻係"排毒美顏菇"??
回復

carmen 發表於 2008-7-19 19:45:40 |顯示全部樓層
今日睇<<U Magazine>>講上水金錢村開左個菇場,
參觀要預約, 好想去睇呀~!
回復

llaus 發表於 2008-7-19 19:49:02 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-7-18 19:46 發表

上網找下先
找到話妳知唷

只找死到牛糞菇應稱牛糞白菇,屬靈芝科(唔明同好貴d靈芝有關就 )
傘徑4-7公分寬,年輕時呈球形,成熟後慢慢呈圓凸形,菌褶離生,褶片厚大,
排列寬鬆,年輕時呈灰色,成熟後逐漸變黑色;莖質地纖維狀,堅硬中空,基部
稍膨大,色澤如傘面;孢子黑色,呈檸檬形或橢圓形,大小約13-21×8.5-17微
米平滑。僅發現於墾丁地區及蘭嶼(因從台灣網頁找到,所以只有台灣地區),此為熱帶地區特有種類,喜歡生長於堆肥,
或牛、馬糞上,體型巨大;單生或群生;夏天較易出現。

http://bio.ktnp.gov.tw/BIOS100_3 ... =B2&SORTB_NAME=菌(蕈)類&SORTA_ID=B
回復

12下一頁