花貓Vs非洲紫羅蘭

作者: 比卡超超兒 發表于 2014-3-29 20:22:04
802 4
各位好, 我是新手啊!有D問題想請教各位
想問下花貓定非洲紫羅蘭比較適合香港天氣種植(在無冷氣或暖氣情況下)
同埋點解花貓在香港好似無咁普及?
puni3577 發表於 2014-3-29 20:46:05 |顯示全部樓層
1. 肯定係花貓比AV(非洲紫羅蘭的簡稱)適合,香港的天氣又濕又熱,夏天又長又悶焗,AV在無空調的情況下好多時都進入休眠狀態,有的甚至熱死。雖然花貓不是不怕酷熱,但比AV耐熱一點,保持空氣流通就好了(當然不要把它去吹風但又曬太陽)。
2. 好簡單,越多人鍾意咪就越普及囉
回復

比卡超超兒 發表於 2014-3-29 20:57:48 |顯示全部樓層
咁花貓係唔係要用大D嘅盆黎種架(非洲紫羅蘭O個D好細盆)
回復

小野貓 發表於 2014-3-30 00:04:13 |顯示全部樓層
比卡超超兒 發表於 2014-3-29 20:57
咁花貓係唔係要用大D嘅盆黎種架(非洲紫羅蘭O個D好細盆)

你都有留意到~Good~
AV有一個特性是花貓無的~
就是當根部長滿個花盆/容器,
會激發佢想開花~So好多人都會用細盆種~
咁點先叫合適呎吋既盆呢!?
就係花盆盆面直徑係葉幅既三份之一~
幫倒你無?
回復

george 發表於 2014-3-30 00:32:06 |顯示全部樓層

花友,你好!
以溫度而言,花貓在天氣較溫暖的情況下,生長較理想,而非洲紫羅蘭則喜歡清涼。
除了溫度外,光線亦需配合得宜,才能種出理想的植株。
至於為何非洲紫羅蘭較普及,因她體積較嬌小,並且適合在室內種植,若在辦公室等有固定溫度、光線的地方種植,則可終年開花,
反之花貓需要的光線較多,而且體型不小,佔的空間便較多。
回復