雞蛋花 (根唔靚,但花靚)

關閉 [複製鏈接]
作者: Agnes 發表于 2008-7-17 20:58:41
12842 141
阿晴 發表於 2008-8-6 23:18:01 |顯示全部樓層
題外話:原來雞蛋花ge乾花都好香ga, 我試過有d雞蛋花跌左落黎, 放入屋擺, 比本書壓扁左, Loh出黎閒好香, Agnes有冇試過?
回復

Alfphy 發表於 2008-8-6 23:18:38 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-6 22:54 發表
雞蛋花碌低左, 好彩枝榦強壯, 冇斷到.

強啊!最強的雞蛋花!
回復

Agnes 發表於 2008-8-6 23:21:57 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-6 23:18 發表

強啊!最強的雞蛋花!

我仲乘機將生出花盆底到地餅根斬走, 乾淨晒!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-6 23:40:28 |顯示全部樓層
原來d根生左出花盆底啦!根基好雄厚喎!
你都係時間幫佢另覓一個五星級的家——超大花盆啦!
回復

Agnes 發表於 2008-8-6 23:44:56 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-6 23:40 發表
原來d根生左出花盆底啦!根基好雄厚喎!
你都係時間幫佢另覓一個五星級的家——超大花盆啦!

五星級的家好貴, 搬上天台好難, 我物資短缺, 泥都要慳住用.
回復

Alfphy 發表於 2008-8-6 23:55:53 |顯示全部樓層
聽閒係深圳花卉世界的花盆好抵買,
你可以search下資料,好似話一個種國蘭的花盆不過是20人民幣,花墟則要百幾元……
當然要運回一個五級星的家都不是件易事!
回復

Agnes 發表於 2008-8-6 23:57:35 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-6 23:55 發表
聽閒係深圳花卉世界的花盆好抵買,
你可以search下資料,好似話一個種國蘭的花盆不過是20人民幣,花墟則要百幾元……
當然要運回一個五級星的家都不是件易事 ...

之咪係囉.
回復

Alfphy 發表於 2008-8-6 23:57:36 |顯示全部樓層
呢版有提點去深圳買花盆,可以參考下:
http://hkplants.com/viewthread.p ... page%3D1&page=6
回復

Agnes 發表於 2008-8-6 23:59:53 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-6 23:18 發表
題外話:原來雞蛋花ge乾花都好香ga, 我試過有d雞蛋花跌左落黎, 放入屋擺, 比本書壓扁左, Loh出黎閒好香, Agnes有冇試過?

冇呀!等我試吓先.
謝謝報料.
回復

Alfphy 發表於 2008-8-7 00:00:16 |顯示全部樓層
呢版有深圳花卉世界的相片和點去....
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=11503&extra=page%3D1

呢版有教埋點托運回港啊!可參考
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=16951&extra=page%3D1
回復

Agnes 發表於 2008-8-7 00:01:44 |顯示全部樓層
也謝謝 Alfphy報料!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-7 00:11:42 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-6 23:18 發表

可以製乾花包喎!
回復

阿晴 發表於 2008-8-8 04:14:56 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-7 00:00 發表
呢版有深圳花卉世界的相片和點去....
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=11503&extra=page%3D1

呢版有教埋點托運回港啊!可參考
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=16951&extra=page%3D1 ...

有機會我都想走上去托平貨~~ 香港d泥同盆又真係貴左d~
回復

Agnes 發表於 2008-8-8 09:55:49 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-8 04:14 發表

有機會我都想走上去托平貨~~ 香港d泥同盆又真係貴左d~

北上購物要講價, 都有懂得門路, 有時我會有顧慮.
不過, 買得多又真係好抵嘅.
回復

Alfphy 發表於 2008-8-8 10:23:34 |顯示全部樓層
早晨啊!agnes
回復

Alfphy 發表於 2008-8-8 10:25:26 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-8 09:55 發表

北上購物要講價, 都有懂得門路, 有時我會有顧慮.
不過, 買得多又真係好抵嘅.

我覺得唔好一個人去啦!
不論講價或搬野,搵多幾個人一起去,都會方便點!
回復

Agnes 發表於 2008-8-8 10:25:37 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-8 10:23 發表
早晨啊!agnes

Hi, Alfphy, 晚安未啊?
回復

Agnes 發表於 2008-8-8 10:28:39 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-8 10:25 發表

我覺得唔好一個人去啦!
不論講價或搬野,搵多幾個人一起去,都會方便點!

同意呀!但約時間好麻煩, 又要揾猛男担担抬抬, 唔係個個猛男都肯陪我地癲.
回復

Alfphy 發表於 2008-8-8 10:37:47 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-8 10:28 發表

同意呀!但約時間好麻煩, 又要揾猛男担担抬抬, 唔係個個猛男都肯陪我地癲.

嘩哈哈,對啊!搵猛男已經唔易,總要肯北上兼職做「搬運工人」.....好難搵jar.....
回復

Alfphy 發表於 2008-8-8 10:42:50 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-8 10:25 發表

Hi, Alfphy, 晚安未啊?

和媽咪傾完電話,就去「訓」啦!早上起來就可以看奧運開幕啦!嘻!嘻!
回復