問:切頭再種

作者: peeseela 發表于 2008-7-17 11:23:55
1796 15
請各位高手幫忙解答:

1) 想知道將半迷迫做迷你,所以種係細盆度,D葉生太多唯有剪葉,葉剪得多條莖會長,長頸鹿唔靚,唯有切頭再種.
    但係佢又未曾開過花,切頭後咪要重新等几個月至可能有花?
2) 另外想問有D品種係紅背,但支莖係咪都一定會紅?
3) 有冇中文網站查D品種係唔係紅背或其它特性.
kong 發表於 2008-7-17 11:58:50 |顯示全部樓層
切頭再種,佢第一時間用左養份去做根,理應唔比佢開花住,等根生好及天氣涼快.
其實種細盆都唔駛密密剪葉呀, 由得佢多葉,老葉先至剪,咁上下大佢就開花啦.
不過我盆 ppermint girl三四年都重係唔開, 我都唔知點解??
紅葉背通常都紅葉柄,當然有例外啦, 有時 first class 的資料會見到"red back"字眼, 不過 first class 要買.

Rob's Itty Bitty (8736) 07/25/1998 (R. Robinson) Semidouble bright pink bell. Dark green, pointed/red back. Miniature
回復

peeseela 發表於 2008-7-17 14:30:09 |顯示全部樓層
多謝kong姐解答.其他花友有冇類似問題,提出嚟大家討論吓.

回復

byau 發表於 2008-7-17 16:15:06 |顯示全部樓層
我想問下如果要將半迷迫做迷你,又或者迷你迫做超迷, 應該用幾多吋盆呀?係咪一路唔同佢換盆就得ga la?!

回復

peeseela 發表於 2008-7-17 16:25:52 |顯示全部樓層
原帖由 byau 於 2008-7-17 16:15 發表
我想問下如果要將半迷迫做迷你,又或者迷你迫做超迷, 應該用幾多吋盆呀?係咪一路唔同佢換盆就得ga la?!

記得有花友提過,如果想盆花保留大小,當根長滿個盆,就係下面及四面切走部分根及泥,然後係空位填入新泥,唔好換大盆.唔知有冇記錯.
回復

heiheimama 發表於 2008-7-17 17:20:34 |顯示全部樓層
冇錯.其實我覺得沒有什麼竅門,只是你不想花花太大,就要修葉剪根.最麻煩是因為盆細,要經常換泥...
回復

heiheimama 發表於 2008-7-17 17:22:08 |顯示全部樓層
可能係個人喜好問題,我鍾意花花少d葉,通常keep住2-3圈,感覺整齊d,又cute d.~
回復

peeseela 發表於 2008-7-17 17:33:48 |顯示全部樓層
我希望可以種到好似花花公子D花, 盆盆都成個"秀"球.
回復

yen 發表於 2008-7-17 20:38:27 |顯示全部樓層
我今年有幾盆都去根換泥,三個月左右就有花睇哪.
回復

cck07123 發表於 2008-7-17 20:44:00 |顯示全部樓層
原來咁可以逼做迷你架
真係唔提唔知添
回復

byau 發表於 2008-7-17 21:49:53 |顯示全部樓層
咁迷你可唔可以迫成超迷你呀?
兩隻又應該用咩size盆好d?
回復

孖吉 發表於 2008-7-18 00:16:44 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-7-17 11:23 發表
請各位高手幫忙解答:

1) 想知道將半迷迫做迷你,所以種係細盆度,D葉生太多唯有剪葉,葉剪得多條莖會長,長頸鹿唔靚,唯有切頭再種.
    但係佢又未曾開過花,切頭後咪要重新等几個月至可能有花?
2) 另外想問有D品種係紅背,但支莖 ...

我睇過 d 資料 (唔記得係咪高生本書),如果頸太長可以剪三分一根再入泥,(這方法適合av參賽前修飾,應該唔會太映响開花),條頸入泥後係會生根o既,咁係就唔使等佢切頭後重新再生所有o既根 ...
另外印象中紅背葉係可以受多點光照o既 ...
(對唔住,資料不在手,今晚講黎講去都係講印象 )

回復

kong 發表於 2008-7-18 00:29:44 |顯示全部樓層
原帖由 byau 於 2008-7-17 21:49 發表
咁迷你可唔可以迫成超迷你呀?
兩隻又應該用咩size盆好d?

超迷好細喎, 又唔能夠迫得盆花太盡, 佢可能會變型,唔夠營養,或者停左唔生長,你會感覺到佢唔鐘意嫁.
回復

byau 發表於 2008-7-18 00:36:10 |顯示全部樓層
其實我係想將D苗(好似peppermint, tamsen& little rick) 種係D 1吋盆度, 唔知會唔會太細呢?
回復

kong 發表於 2008-7-18 00:40:36 |顯示全部樓層
咁唔會細, 我都係用1安士試飲本種苗仔, 不過留心乾水, 要勤d 換泥.個半至兩個月要換.
回復

byau 發表於 2008-7-18 01:04:09 |顯示全部樓層
我個隻1安士試飲杯(好似花盆樣個隻)好似大過1吋wo..我想用上次義賣時你用黎種住Rob's Itty Bitty個隻1吋盆呀(即係依隻http://www.african-violet-world.com/photo/product/T001.jpg)...會唔會太細呢
回復