Ronson 的 Sinn. Laura 種子

作者: Agnes 發表于 2008-7-17 11:22:04
1412 15
在 Ronson 指點下,我在 27/6 下種「大抽獎」得來的 Sinn. Laura 種子,現在「培育床」有幾粒苗生出,但不知是否 Sinn. Laura?   
希望 Ronson 或各位判斷一下。
P1020098 (Small).JPG

ronson 發表於 2008-7-17 11:50:42 |顯示全部樓層
是Sinn. Laura,到開花就知道,苗咁細無辨法確定?
你叫高手判斷一下(冇人入嚟,冇人會認高手)
回復

hiflower 發表於 2008-7-17 11:53:32 |顯示全部樓層
我都有 Ronson 分享的 Sinn. Laura種子,在6月24日播種到現在還未有小苗,但我其它的種子已經相繼出苗了,都不知道為何?
回復

chris 發表於 2008-7-17 12:17:59 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-7-17 11:22 發表
在 Ronson 指點下,我在 27/6 下種「大抽獎」得來的 Sinn. Laura 種子,現在「培育床」有幾粒苗生出,但不知是否 Sinn. Laura?   
希望 Ronson 或各位高手判斷一下。
50714 ...

有個問題想問下, 你不是分開d種子來播的嗎, 點會話唔知係唔係咁得意
回復

Agnes 發表於 2008-7-17 12:39:27 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-7-17 12:17 發表

有個問題想問下, 你不是分開d種子來播的嗎, 點會話唔知係唔係咁得意

d 泥是舊的, 有垃雜嘛
或許下次我高温消毒先會好 d
回復

Agnes 發表於 2008-7-17 12:40:55 |顯示全部樓層
原帖由 ronson 於 2008-7-17 11:50 發表
是Sinn. Laura,到開花就知道,苗咁細無辨法確定?
你叫高手判斷一下(冇人入嚟,冇人會認高手)

haha, 肯入嚟的全部都係高手啦!
回復

mimighost 發表於 2008-7-17 13:23:08 |顯示全部樓層
原帖由 hiflower 於 2008-7-17 11:53 發表
我都有 Ronson 分享的 Sinn. Laura種子,在6月24日播種到現在還未有小苗,但我其它的種子已經相繼出苗了,都不知道為何?

我都係呀.................
6月15下種子, 到依家都未發.
回復

南瓜妹 發表於 2008-7-17 13:38:29 |顯示全部樓層
播种还是不要用旧泥的好
是不是Sinn. Laura现在还看不出,长出两对真叶以后你再观察一下,叶脉颜色比较深,给你看我的,拍照时有点缺水,叶片不舒展,现在已经没有这个问题啦。
回復

南瓜妹 發表於 2008-7-17 13:40:13 |顯示全部樓層
啊?高手?
我不是高手啦,我是菜鸟
回復

Agnes 發表於 2008-7-17 16:55:43 |顯示全部樓層
原帖由 南瓜妹 於 2008-7-17 13:38 發表
播种还是不要用旧泥的好
是不是Sinn. Laura现在还看不出,长出两对真叶以后你再观察一下,叶脉颜色比较深,给你看我的,拍照时有点缺水,叶片不舒展,现在已经没有这个问题啦。
http://hkplants.com/attachments/forumid_8/20 ...

謝謝你的圖片,
有樣本看, 希望能及早判斷.
回復

Agnes 發表於 2008-8-2 10:18:21 |顯示全部樓層

這是不是 Sinn. Laura?

P1020325 (Small).JPG
回復

Agnes 發表於 2008-8-2 10:19:29 |顯示全部樓層

這是不是野草?

P1020319 (Small).JPG
回復

lolo 發表於 2008-8-2 10:34:25 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-2 10:18 發表

我不是高手     只作經驗分享

這圖有機會是迷岩小苗     建議讓他稍稍長大才決定去留  
回復

lolo 發表於 2008-8-2 10:37:41 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-2 10:19 發表

這不是迷岩苗      迷岩葉應不會那麼尖長   
回復

Agnes 發表於 2008-8-2 10:39:21 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-8-2 10:34 發表

我不是高手     只作經驗分享

這圖有機會是迷岩小苗     建議讓他稍稍長大才決定去留    

謝謝回覆!
各位都咁謙, 怕認高手, 立即修正用詞先!
回復

ronson 發表於 2008-8-2 10:51:27 |顯示全部樓層
原帖由 hiflower 於 2008-7-17 11:53 發表

播種既野好難講,有時環境因素及人維因素都會影響個結果(種子都是新鮮採下),
唔緊要啦,手頭還有其他新採種子,有興趣PM留地址(sinn Leo B,)
回復