有咩方法可以得到種子?

作者: ad81 發表于 2008-7-17 10:48:06
2208 11
我係園藝新丁

有咩方法可以得到種子除左買之外?

菜(例如白菜、西蘭花、菜心…)點樣才得到種子?
小寶 發表於 2008-7-17 11:25:33 |顯示全部樓層
你點解唔買呢?
回復

ad81 發表於 2008-7-17 11:32:00 |顯示全部樓層

我唔想買

我唔想買
回復

kwanyeehui 發表於 2008-7-17 11:38:03 |顯示全部樓層
咁就要等有好心人送種子給您囉! 您不如改種水果啦!  食完生果將個核來種.
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-17 11:40:03 |顯示全部樓層
可以去分享版徵求, 又可以用其它種子和園友交換~
回復

藍天使 發表於 2008-7-17 11:43:17 |顯示全部樓層
原帖由 ad81 於 2008-7-17 10:48 發表
我係園藝新丁

有咩方法可以得到種子除左買之外?

菜(例如白菜、西蘭花、菜心…)點樣才得到種子?

夏天比較適合種瓜.
回復

ad81 發表於 2008-7-17 11:54:42 |顯示全部樓層
食完生果將個核來種?
洗唔洗拎出晒?
回復

小寶 發表於 2008-7-17 11:59:50 |顯示全部樓層

回復 7# ad81 的帖子

唔洗架,如果即種的話, 就咁放在泥入面就得架喇
我成日聽朋友講佢細個在屋企食完龍眼就咁隨處棄, 之後就出苗,
宜家年年都有得食龍眼
回復

ad81 發表於 2008-7-17 12:01:30 |顯示全部樓層
唔該晒大家!
回復

miavu 發表於 2009-1-18 02:12:04 |顯示全部樓層
if I plant fruits..do I need a lot of space? because usually they grow quite big and tall isn't it?
回復

alilovebyj 發表於 2009-1-18 10:53:49 |顯示全部樓層
那就要看你種甚麼樹了…基本上如果你有露台或天台,都可以啦!

其實,樹不種落地,就會受個盆限制,咁睇你比個幾大個盆佢囉!你比大d,佢咪長大d囉!

如果你有去花墟睇下,都見到有d樹一米咁上下高,就已有果實了,當然我地唔知佢同咗乜野黎施肥,不過…只要有心打理,肥水陽光充足,適時幫佢換下盆,有需要時就捉下蟲,無話種唔到架!

你有興趣,可以在這裡爬文,看看如米女農夫斑比
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1

又或者好似佢地種下百香果,都係水果黎架!而且唔大棵,d花又睇得
http://www.hkplants.com/viewthre ... page%3D4&page=1
回復

miavu 發表於 2009-1-18 22:15:34 |顯示全部樓層
Thank you alilovebyj~ because I am very new to planting/gardening, just have the idea to plant something I love to eat
but I think better to know and research more before planting...don't want to 'kill' them  or let the worms eat them~
回復