種左成年的魚骨, 仲未開花, 點解?

作者: JJCC 發表于 2008-7-16 17:58:04
1195 12
我見你地種的魚骨都好快開花, 點解我種左成年都未開的~

之前佢係公司種, 但陽光唔夠, 搬左返黎半年啦, 仲係唔開花喎~

請問D植料係咪要換呢? 係咪唔使再放入溫室種呢?
heiheimama 發表於 2008-7-16 18:07:17 |顯示全部樓層
好長wo.~
回復

chris 發表於 2008-7-16 18:16:30 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-7-16 18:07 發表
好長wo.~

應該係話 ~ 好高喎 ~~~,
魚骨係好易開花的品種, 夠光就會自己開花, 你的生到咁高咁長, 係唔夠光, 你睇下其他花友的魚骨, 都是好矮
回復

chris 發表於 2008-7-16 18:17:37 |顯示全部樓層
你個樽幾得意喎, 可以打開的, add14icon
回復

JJCC 發表於 2008-7-16 18:38:36 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-7-16 18:16 發表

應該係話 ~ 好高喎 ~~~,
魚骨係好易開花的品種, 夠光就會自己開花, 你的生到咁高咁長, 係唔夠光, 你睇下其他花友的魚骨, 都是好矮

因為之前一直都係公司種,所以生得好高,搬返黎屋企,先無長高咋~
我係呢係一早東南有陽光,夠唔夠光呢?魚骨係咪要好多光架?
回復

JJCC 發表於 2008-7-16 18:40:20 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-7-16 18:17 發表
你個樽幾得意喎, 可以打開的, add14icon

我係用屈銀紙個D飲水樽黎整架,好放便,加番個蓋又可以密封到,想佢透氣又可以打開個蓋,或者係成個羅起,底部就可以剩水~
回復

Tony 發表於 2008-7-16 19:42:49 |顯示全部樓層
我之前都係咁,直情一樣,又係好高,換泥同加光之後,有花出啦add6icon
回復

chris 發表於 2008-7-16 19:49:27 |顯示全部樓層
原帖由 JJCC 於 2008-7-16 18:40 發表

我係用屈銀紙個D飲水樽黎整架,好放便,加番個蓋又可以密封到,想佢透氣又可以打開個蓋,或者係成個羅起,底部就可以剩水~

咁你開番個新 post , 教下大家, 好多人都想學整, 包括我
回復

JJCC 發表於 2008-7-16 21:58:49 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-7-16 19:42 發表
我之前都係咁,直情一樣,又係好高,換泥同加光之後,有花出啦add6icon

咁我試下換泥先, 因為都有成年未換過泥啦~ 想請問植料可以用番 1:1:1的泥炭土,金泥,硃石嗎?
回復

JJCC 發表於 2008-7-16 21:59:34 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-7-16 19:49 發表

咁你開番個新 post , 教下大家, 好多人都想學整, 包括我

無問題, 等我搵個新樽整完, POST上黎啦~
回復

chris 發表於 2008-7-16 22:34:52 |顯示全部樓層
原帖由 JJCC 於 2008-7-16 21:58 發表

咁我試下換泥先, 因為都有成年未換過泥啦~ 想請問植料可以用番 1:1:1的泥炭土,金泥,硃石嗎?

可以,冇問題
回復

Tony 發表於 2008-7-16 22:36:19 |顯示全部樓層
原帖由 JJCC 於 2008-7-16 21:58 發表

咁又唔知喎,我用開發泥架
回復

JJCC 發表於 2008-7-16 23:07:38 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-7-16 22:36 發表

咁又唔知喎,我用開發泥架

發泥我一早用晒啦...........  
希望遲d有機會再去時, 又買一大包先~
回復