再到壽司 正..

作者: seasonsjoe 發表于 2008-7-16 11:37:50
3017 16
由於早前已出過壽司 正的食post,今次的款式大致相同,所以略談當中,不作冗談.
全內容亦可參考前文:
http://aquamacau.com/viewthread.php?tid=19825&extra=page%3D2

大拖羅(極上)壽司 - 今次的大拖羅沒上次的肥美,算中拖羅質數,以大拖羅水平論,魚油香味不足,偏瘦.

劍魚腩壽司 - 水準保持,仍是我喜愛的口感與味道.

左口邊壽司 - 鮮味差了點,微腥.

雪場蟹壽司 - 份量好像相比上次的小,但味道保持不變.
chris 發表於 2008-7-16 14:43:49 |顯示全部樓層
好鬼正喎, 你有埋個價錢參考就仲好
回復

chris 發表於 2008-7-16 14:45:34 |顯示全部樓層
係香港間中都有食壽司, 但太貴好食唔超, 太平的好似元氣咁, 品質又差,

所以都係間中先食下, 但去到日本旅行, 就差唔多餐餐都係食壽司, 好鬼好味架
回復

貓后 發表於 2008-7-28 13:16:16 |顯示全部樓層

回復 3# chris 的帖子

想問下日本的壽司係咪鮮味好多,同好食過香港 架 add3icon
回復

比得大帝 發表於 2008-7-29 11:08:52 |顯示全部樓層
點好味好難形容, 不過單看人地用鮮磨的芥末, 雙手紅噹噹的壽司師傅, 就知佢係用個心嚟做壽司
回復

cross 發表於 2008-7-29 14:47:34 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-7-29 11:08 發表
點好味好難形容, 不過單看人地用鮮磨的芥末, 雙手紅噹噹的壽司師傅, 就知佢係用個心嚟做壽司

仲有有時只食味道.食埋氣氛風味等等
回復

比得大帝 發表於 2008-7-29 15:11:47 |顯示全部樓層
想懂得如何品嚐壽司, 敎你去租套 "將太的壽司" 漫畫睇吓, 包你有所得著

回復

chris 發表於 2008-7-31 15:19:36 |顯示全部樓層
原帖由 貓后 於 2008-7-28 13:16 發表
想問下日本的壽司係咪鮮味好多,同好食過香港 架 add3icon

你是講係日本國內的壽司嗎 ? 係梗好味好多, 香港出名的壽司都是好味, 但係就好貴,

係日本, 我最喜歡食迴轉壽司, 一次日本之遊會有幾餐係食迴轉壽司, 一般的百幾日元一碟壽司已經比香港一般的好味好多,

而且又食得放心, 睇住個師傅好認真地整壽司, 每次搞過其他野必定會先咗手先會再整壽司, 好 pro

香港的大都是年青人, 一路整一路玩, 搞過其他野後都唔會再洗手, 有時仲搞下塊面, 抓下個頭, 真幾恐怖架
回復

比得大帝 發表於 2008-8-2 10:01:16 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-7-31 15:19 發表

你是講係日本國內的壽司嗎 ? 係梗好味好多, 香港出名的壽司都是好味, 但係就好貴,

係日本, 我最喜歡食迴轉壽司, 一次日本之遊會有幾餐係食迴轉壽司, 一般的百幾日元一碟壽司已經比香港一般的好味好多,

而且又 ...

一場去到日本梗係唔食迴轉壽司啦, 梗係要食同壽司師傅面對面, 手指指的壽司店, 個肚位置有限, 一定要精嘢才會放入去, 如果食咗兩舊發覺唔掂, 記得馬上走, 留番個肚食好嘢.

每次去日本最頭痛的就是胃口太大, 個肚太細.
回復

cross 發表於 2008-8-2 10:04:09 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-2 10:01 發表

一場去到日本梗係唔食迴轉壽司啦, 梗係要食同壽司師傅面對面, 手指指的壽司店, 個肚位置有限, 一定要精嘢才會放入去, 如果食咗兩舊發覺唔掂, 記得馬上走, 留番個肚食好嘢.

每次去日本最頭痛的就是胃口太大, 個肚太 ...

唔好話我踢爆你
你又點止一埸半埸
成鬼日都去日本
回復

比得大帝 發表於 2008-8-2 10:49:12 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-8-2 10:04 發表

唔好話我踢爆你
你又點止一埸半埸
成鬼日都去日本

今年去咗三次炸, 十月去多次都係得四次炸.
回復

Alfphy 發表於 2008-8-2 11:42:28 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-2 10:49 發表

今年去咗三次炸, 十月去多次都係得四次炸.

嘩!一年去四次,咁平均係三個月去一次,即每季都去一次!好羨慕啊!
回復

chris 發表於 2008-8-3 19:38:56 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-2 10:01 發表

每次去日本最頭痛的就是胃口太大, 個肚太 ...

bar枱壽司當然係正好多, 但係就係好識叫, 淨係識食, 所以食迴轉壽司就方便好多,
仲有一個原因, 就係budget有限, 迴轉的就有好多是 "全部都是百幾日元一碟"  "全部12X円"
點食都唔會肉痛
回復

比得大帝 發表於 2008-8-4 09:30:48 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-8-3 19:38 發表

bar枱壽司當然係正好多, 但係就係好識叫, 淨係識食, 所以食迴轉壽司就方便好多,
仲有一個原因, 就係budget有限, 迴轉的就有好多是 "全部都是百幾日元一碟"  "全部12X円"
點食都唔會肉痛 ...

係呀, 有時食得痛快也是無上享受
回復

cross 發表於 2008-8-4 09:36:29 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-4 09:30 發表

係呀, 有時食得痛快也是無上享受

peter哥喎..有咩唔痛快
回復

比得大帝 發表於 2008-8-4 09:41:47 |顯示全部樓層
係呀, 有時都好心同埋d錢用得好
回復

chris 發表於 2008-8-4 10:06:02 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-4 09:41 發表
係呀, 有時都好心同埋d錢用得好

回復