返回列表 發新帖

變種茉莉

關閉 [複製鏈接]
作者: Alfphy 發表于 2008-7-16 09:46:49
2576 30
alexand52028 發表於 2008-7-19 21:02:32 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-7-16 23:02 發表

原來係咁!不過,單瓣的花型就不及重瓣吸引了!

讚同
回復

kawing3310 發表於 2008-7-20 22:01:57 |顯示全部樓層
茉莉好美呀~~~!
我要搶啦xd  A__A
回復

mandm 發表於 2008-7-21 09:06:20 |顯示全部樓層
回復

Alfphy 發表於 2008-7-21 09:27:21 |顯示全部樓層
重瓣茉莉真的很靚,我現在每三四天就淋肥,整株都是花苞,很開心!
回復

Alfphy 發表於 2008-7-21 23:12:10 |顯示全部樓層
今日發現有三、四個花苞未開就掉左落來,請問有沒有人知點解?係咪正常?
我見其他的花苞都生得不錯,唔知係有蟲害!
唔知係咪條枝唔夠力,托唔住,所以落花苞呢?
有沒有人種茉莉有同樣情況!
回復

Agnes 發表於 2008-7-21 23:34:26 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-7-21 23:12 發表
今日發現有三、四個花苞未開就掉左落來,請問有沒有人知點解?係咪正常?
我見其他的花苞都生得不錯,唔知係有蟲害!
唔知係咪條枝唔夠力,托唔住,所以落花苞呢?
有沒有人種茉莉有同樣情況! ...

應該不會,我懐疑是空氣不流通、日照不足或水份不足
回復

Alfphy 發表於 2008-7-21 23:40:13 |顯示全部樓層
呢排成日落雨,我怕花蕾被淋,就搬左入屋種啊!
可能係空氣不流通或日照不足所致了!謝謝你!
回復

阿晴 發表於 2008-7-22 02:09:47 |顯示全部樓層
其實會唔會係因為施肥過多~~唔清楚你ge份量~不過3,4日一次好似密左d~一般速效ge液肥就係一兩個禮拜下次~~同埋開緊花同有花蕾可以暫時停肥~~
回復

Alfphy 發表於 2008-7-22 05:03:06 |顯示全部樓層
我都有諗過係過肥的問題……
但係我睇資料係話薄肥多施,在花期時不妨大肥大水,可以晚上施多點肥,等根部吸收,到翌日早上就淋多點水解肥。咁我就跟住做,兩星期後,又真係多了很多花苞,又大又靚喎!宜家出現掉花苞,咁我試下暫時不淋肥住,睇下會點先!
回復

Agnes 發表於 2008-7-22 14:44:00 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-7-22 02:09 發表
其實會唔會係因為施肥過多~~唔清楚你ge份量~不過3,4日一次好似密左d~一般速效ge液肥就係一兩個禮拜下次~~同埋開緊花同有花蕾可以暫時停肥~~

我同意開緊花同有花蕾時停肥,
要落肥都要薄些
回復

Alfphy 發表於 2008-7-22 21:53:11 |顯示全部樓層
明白。
我怕是肥害 ,所以昨天勁淋水,淋到盆底出水,淋透個盆……希望可以洗咁d在泥土中肥....
回復