黃花沙, 黃花泥, 沙, 泥, 花泥... \ 泥的討論

作者: gtrnismo 發表于 2008-7-15 15:22:22
26525 44
先自我介紹一下
小弟種開香草, 時間都吾短但系講經驗真系麻麻

唔知應該系邊個區開post, 所以如果錯位請幫幫手移post (thank you)

因為搬屋關係之前多了一小後院, 因此要買泥
而因為第一次唔識, 個"師傅"一聲話"得啦我系專家"就幫我鋪晒D好沙既"土"
佢叫呢D做"黃花泥", 我發覺果D全都系沙但因為父親較要面所以佢話點就點
無追討下我買翻D"花泥"就溝泥用

on 居居 蒙下蒙下原來香草較喜歡沙土, 加翻D花泥+塘泥有翻營養種得都不錯
之後後院加大剛剛又遇上一"師傅", 呢個師傅真好老實而且有來頭
原來以前系大陸種番鼠為生的, 佢教我: 泥有"黃花沙", "黃花泥"....而吾系我之前所唸既一種野兩種叫法
佢話黃花沙比黃花泥貴, 兩者都無乜營養, 但黃花泥系好cheap既野, 鋤到痴線都未種倒野

ok.....到呢刻我想搞清楚,

a) 香港尼講, 普遍大家買沙買邊種
b) "黃花沙", "黃花泥" 大家有圖嗎? 因為今次師傅話就話比"黃花沙", 但感覺似泥多D
c) 網友問開, 我再問人check check價錢, 知道黃花沙10零蚊至50蚊都有(1包), 想知大家的價錢大概多少
d) 你地種農產品, 用咩泥?不計算肥, 會溝D乜?
e) 到現在, 我的知識範圍真的好狹窄, 因為香草對泥的要求真的很低, 我只知道有
i) 塘泥 (就是池塘底的泥, 營養豐富可當肥料用, 但非常杰而且野蚊, 如有需要要鋤碎用)
ii) 花泥(黑色) (感覺好似科學泥, 營養豐富, 種乜生乜, 但唔溝其他野雨後會局親D根)
iii) 花泥 (淺啡色) (好似好多死去既根溝埋一齊, 營養比黑色既差, 但好輕, 感覺好似有好多有機物資)
iv) 黃花泥 (據師傅話就系用泥做"湯底"既泥, 平(cheap), 無咩營養, 落雨後非常硬)
v) 黃花沙 (應該系我用開既沙, 溝落其他泥可讓整體疏水, 而且落大雨後都不會重答答)
vi) 科學泥 (好容易操控既泥, 種乜生乜, 吾需要特別去溝任何野, 但我不會選擇因為我系種農作物尼食)
vii) 粗沙 (不肯定叫什麼, 粗過黃花泥但幼過石頭, 每粒都大過原子筆頭(1cm), 我會用尼鋪盆底)
viii) 石頭 (如種仙人掌之類不用施肥又怕水既植物, 我會鋪盆底)

我想大家更正一下我所知既野, 因為以上都無認真做過任何research, 所以一定有好多野錯
而且如果大家有圖片, 請upload上來教下我

無限感謝

補充一下: 我想總結問下:

如果用尼種農作物的:
泥(土)普遍有多少種?
沙普遍有多少種?
石普遍有多少種?

阿晴 發表於 2008-7-15 15:57:56 |顯示全部樓層
聽落黃花泥會唔會係田泥?
回復

阿晴 發表於 2008-7-15 16:05:42 |顯示全部樓層
黑色花泥係叫泥炭土(泥炭蘚土)~~係一種水生(?)苔蘚類植物死亡後的腐解物~聽說冇乜養份~

回復

gtrnismo 發表於 2008-7-15 16:49:12 |顯示全部樓層

好肥wor

原帖由 阿晴 於 2008-7-15 16:05 發表
黑色花泥係叫泥炭土(泥炭蘚土)~~係一種水生(?)苔蘚類植物死亡後的腐解物~聽說冇乜養份~

如果系感, 證明黑色我地俗稱既花泥有好多種
我用果種, 真系非常肥
回復

蘑菇 發表於 2008-7-15 16:49:20 |顯示全部樓層
我冇黃花沙嘅相,不過你可以想像一吓河沙嘅樣,因為係一樣嘅。
回復

gtrnismo 發表於 2008-7-15 16:55:06 |顯示全部樓層

河沙?

原帖由 磨菇 於 2008-7-15 16:49 發表
我冇黃花沙嘅相,不過你可以想像一吓河沙嘅樣,因為係一樣嘅。

我從來都未試過生活系條河隔離
而且.......
我好少見條河
你頭先話"河沙" 我第1反應竟然系沙河粉........

河沙是否淺黃色? 魚缸底果D
回復

草民 發表於 2008-7-15 17:04:41 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-7-15 16:55 發表

我從來都未試過生活系條河隔離
而且.......
我好少見條河
你頭先話"河沙" 我第1反應竟然系沙河粉........

河沙是否淺黃色? 魚缸底果D

要多D接近山野0勒,河沙、淡水沙即係山坑水沖落黎D沙,面上D沙較粗,底下D沙較幼。
回復

阿晴 發表於 2008-7-15 17:05:45 |顯示全部樓層
是這種嗎? 如果係~我好少齋用佢~一定要溝其他植料~~通常買好大包果d都係自己再加珍珠石、塘泥其他野~啡色有腐植質果種好似係加左椰纖~

回復

gtrnismo 發表於 2008-7-15 17:39:04 |顯示全部樓層

漏寫左呢種添

原帖由 阿晴 於 2008-7-15 17:05 發表
是這種嗎? 如果係~我好少齋用佢~一定要溝其他植料~~通常買好大包果d都係自己再加珍珠石、塘泥其他野~啡色有腐植質果種好似係加左椰纖~

http://magazine.sina.com.tw/imag ... 46/2007-10-09/U17P8 ...

呢種好似灰感樣
吾太肯定咩原因用
回復

sammy 發表於 2008-7-15 21:10:35 |顯示全部樓層
黃花泥我未聽過, 黃花沙, 呢度解釋得好, 同我理解一樣:
http://www.producegreen.org.hk/hkone/content/page1c.htm
"黃花砂和紅泥都是香港靠山的土壤,在開山的工程中開採出來的。黃花砂雖然稱作「砂」,其實是黃泥。兩者由不同顆粒所組成,都帶微酸,缺乏肥料,需加入堆肥或土壤改良劑以改善土壤結構。黃花砂砂質較重,排水性能良好。紅泥較黏,保水能力較佳。故黃花砂可用於種植一般植物,而紅泥則用於種植喜黏質土壤的植物(如蠶豆、柚子等)。"
回復

gtrnismo 發表於 2008-7-15 22:57:02 |顯示全部樓層

謝謝

原帖由 sammy 於 2008-7-15 21:10 發表
黃花泥我未聽過, 黃花沙, 呢度解釋得好, 同我理解一樣:
http://www.producegreen.org.hk/hkone/content/page1c.htm
"黃花砂和紅泥都是香港靠山的土壤,在開山的工程中開採出來的。黃花砂雖然稱作「砂」,其實是黃泥。兩 ...

條link好多野睇, 吾該晒
睇尼我真系要好似前輩感多行山至得

但黃花砂是什麼顏色呢?

我真系好有興趣睇下有無圖
回復

貓貓 發表於 2008-7-16 16:09:00 |顯示全部樓層
收到你的 pm了。thx!

好驚呀!個師傅種「番鼠」,番鬼老鼠,我最怕老鼠!!!
回復

小寶 發表於 2008-7-16 16:52:15 |顯示全部樓層
我有泥炭土 (PEAT MOSS)的相可以俾你睇,
你D問題我唔識答, 留番俾有賢之士回答, 我都好祈待答案
DSCF4093.JPG DSCF4090.JPG DSCF4092.JPG
回復

bearbear 發表於 2008-7-16 18:39:24 |顯示全部樓層

回復 12# 貓貓 的帖子

貓貓怕老鼠??
回復

gtrnismo 發表於 2008-7-17 00:12:54 |顯示全部樓層

吾該你既圖

原帖由 小寶 於 2008-7-16 16:52 發表
我有泥炭土 (PEAT MOSS)的相可以俾你睇,
你D問題我唔識答, 留番俾有賢之士回答, 我都好祈待答案

香港禁多雨
泥土真系要認真考慮去水問題
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-7-17 02:33:57 |顯示全部樓層
唔好意思
借個地方問一下
香港邊樹有腐植土賣?
回復

貓貓 發表於 2008-7-17 07:54:29 |顯示全部樓層
原帖由 bearbear 於 2008-7-16 18:39 發表
貓貓怕老鼠??

哈哈 !

此貓不同彼貓, 我係水皮貓.  
回復

gtrnismo 發表於 2008-7-17 11:46:51 |顯示全部樓層

旺角已經有了

原帖由 滑嘟嘟 於 2008-7-17 02:33 發表
唔好意思
借個地方問一下
香港邊樹有腐植土賣?

其實有泥賣既都差不多有
回復

爬牆虎 發表於 2008-7-17 17:30:10 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-7-17 11:46 發表
其實有泥賣既都差不多有

講起,我地幼稚園同學仔塊新地都係黃花沙較多,check咗pH係微酸。
回復

小寶 發表於 2008-7-17 20:53:14 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-7-17 00:12 發表

香港禁多雨
泥土真系要認真考慮去水問題

係呀, 不過我用來混黃花泥/沙, 等佢地可以鬆d和儲多d水
回復

123下一頁