返回列表 發新帖

茄瓜成熟時

作者: Purple 發表于 2008-7-14 15:31:29
2841 44
Purple 發表於 2008-7-23 19:02:33 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-7-23 18:47 發表
茄子花未見過, 謝謝樓主分享.
書都無咁詳細, 真係黎學到好多野.

閣下另起 "茄子花" 一名, 確是別緻!
回復

Fleur 發表於 2008-7-23 23:59:03 |顯示全部樓層
...唔好意思, 好似喺CHIRITA科, 唔喺"CHARITA"呀.
回復

Fleur 發表於 2008-7-24 00:07:19 |顯示全部樓層
另外, 我想請問樓主平日你點樣打理佢呢?我有一盆都喺呢科, 但我唔喺好識種(未種過, 多手買),依家都好大盆吓同埋有花蕾一棵.  我想問呢科喺唔喺唔晒得?同埋啲肥應該幾時落一次呢?平日點保養至好呢?佢哋又怕唔怕熱架其實..
回復

Purple 發表於 2008-7-24 12:15:01 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-7-24 00:07 發表
另外, 我想請問樓主平日你點樣打理佢呢?我有一盆都喺呢科, 但我唔喺好識種(未種過, 多手買),依家都好大盆吓同埋有花蕾一棵.  我想問呢科喺唔喺唔晒得?同埋啲肥應該幾時落一次呢?平日點保養至好呢?佢哋又怕唔怕熱架其 ...

平時我都像打理AV一樣, 沒怎麼特別照顧, 不過它比AV耐熱, 好像高至30度都OK (我室內沒這麼熱所以不知道), 我覺得它都幾好光, 但不喜強烈日照, 否則會葉黃, 我都是放室內近窗边明亮處, 既然你的已見花蕾, 應該種植環境沒大問題喇, 準備好相機等開花吧! 你的是那一品種?
我這盆由小苗到開花共9個月時間, 其實不必心急要它開很多花, 給它越多時間, 它夠成熟時自然花數多花色靚!
回復

Fleur 發表於 2008-7-24 13:44:22 |顯示全部樓層
原帖由 Purple 於 2008-7-24 12:15 發表

平時我都像打理AV一樣, 沒怎麼特別照顧, 不過它比AV耐熱, 好像高至30度都OK (我室內沒這麼熱所以不知道), 我覺得它都幾好光, 但不喜強烈日照, 否則會葉黃, 我都是放室內近窗边明亮處, 既然你的已見花蕾, 應該種植 ...

我晨早掉咗個花牌,所以唔知喺?
回復