香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹 (甜食)中式 DIY薑汁撞奶

DIY薑汁撞奶

作者: chankali 發表于 2008-7-14 02:10:38
2181 10
夜晚突然想整

很容易的

材料也不用多

很美味的

(緊記要先把碗蒸熱)
可按個人喜好在煮奶後加糖

首先準備一舊薑

首先準備一舊薑

放進攪拌器攪碎

放進攪拌器攪碎

攪成薑蓉

攪成薑蓉

把薑蓉柞汁

把薑蓉柞汁

放在碗中待用

放在碗中待用

把牛奶拿出約500ml

把牛奶拿出約500ml

把奶放進煮熱(不煮至起泡)

把奶放進煮熱(不煮至起泡)

用小火慢慢煮

用小火慢慢煮

牛奶不要煮至起泡

牛奶不要煮至起泡

把牛奶撞進薑汁

把牛奶撞進薑汁

完成^^

完成^^

吃完剩下的碗

吃完剩下的碗

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2008-7-14 09:01:17 |顯示全部樓層
就咁撞都會變固體的?
回復

vkzone2002 發表於 2008-7-14 17:30:07 |顯示全部樓層
我平時都會做下, 但一時得一時唔得, 可能溫度控制得唔好?
回復

小白 發表於 2008-7-14 20:48:19 |顯示全部樓層
我都係失敗
回復

農夫 發表於 2008-7-14 20:50:45 |顯示全部樓層
我做十次得一次得
回復

貓貓 發表於 2008-7-15 11:59:25 |顯示全部樓層
以下是蘇絲黃教的薑 汁 撞 奶 ,我跟這方法做過四次都成功,未成功過可以試試。

「今 期 的 薑 汁 撞 奶 , 我(蘇絲黃) 已 在 五 年 內 在 不 同 地 方 教 了 五 萬 次 , 我 再 強 調 , 所 用 的 材 料 及 方 法 都 是 指 定 動 作 ! 轉 身 翻 騰 五 周 大 迴 環 無 聲 落 地 , 請 各 位 阿 姐 , 阿 姐 不 要 自 己 做 人 ! 只 要 你 肯 聽 教 聽 話 , 低 B 低 C 低 D 都 能 撞 奶 成 功 ! 」

材 料 :薑 汁 一 湯 匙
              維 記 高 鈣 低 脂 奶 一 碗
               糖 一 茶 匙

烹 調 步 驟:
1 將 薑 汁 放 在 碗 內 。
2 放 一 碗 奶 在 煲 內 , 用 中 慢 火 加 熱 , 不 要 走 開 , 奶 要 熱 至 少 許 冒 煙 , 但 絕 對 不 要 滾 , 奶 一 滾 就 撞 不 成 。
3 奶 一 熱 , 熄 火 , 加 一 茶 匙 糖 。
4 拿 另 一 隻 煲 , 將 熱 奶 倒 進 另 一 隻 煲 內 , 這 為 之 「 第 一 次 」 , 然 後 , 又 將 煲 內 的 奶 倒 回 熱 煲 內 , 為 之 「 第 二 次 」 , 如 是 做 十 次 , 最 後 一 次 奶 是 應 該 在 熱 煲 內 。
5 將 奶 倒 入 薑 汁 碗 內 , 不 要 移 動 碗 , 三 分 鐘 已 可 吃 了 。
回復

小白 發表於 2008-7-15 17:12:03 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-7-15 11:59 發表
以下是蘇絲黃教的薑 汁 撞 奶 ,我跟這方法做過四次都成功,未成功過可以試試。

「今 期 的 薑 汁 撞 奶 , 我(蘇絲黃) 已 在 五 年 內 在 不 同 地 方 教 了 五 萬 次 , 我 再 強 調 , 所 用 的 材 料 及 方 法 都 是 指 定  ...

試下先.. 謝謝
回復

carlo 發表於 2008-7-21 04:05:33 |顯示全部樓層
我有個方法一定得架 , 教咁多人個個都成功架  :
http://sciexplorer.etvonline.tv/ ... nce_gingermilk.html

http://hk.myblog.yahoo.com/carlong2002/article?mid=924
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-21 10:11:20 |顯示全部樓層
有無人試過唔用維 記 高 鈣 低 脂 奶, 用其他奶, 得唔得呀?
回復

carlo 發表於 2008-7-25 02:52:44 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-21 10:11 發表
有無人試過唔用維 記 高 鈣 低 脂 奶, 用其他奶, 得唔得呀?

我用 3.6 架 , 得架 !
回復

chris 發表於 2008-7-25 15:09:05 |顯示全部樓層
薑汁撞奶, 唔~~ 好味,

自己整就可以隨時都可以有得食
回復