一切由種子開始的生長報告

作者: orchids 發表于 2008-7-13 18:54:15
1093 10
由花友襲人幫忙團購回來的迷岩種子,在5月31日播種.

6月25日,兩款種子都已經發芽,Laura都係冇動靜.

7月12日,Laura依然冇動靜,但其他就快高長大,兩個星期前重發多一棵.
catcatduck 發表於 2008-7-13 19:03:31 |顯示全部樓層
So Quicky Big !!!!
回復

nuage 發表於 2008-7-13 19:59:39 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-7-13 18:54 發表

7月12日,Laura依然冇動靜,但其他就快高長大,兩個星期前重發多一棵.
49984 ...

大得咁快嘅﹗ 我果D大得好慢﹗
回復

江江 發表於 2008-7-13 20:10:23 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-7-13 18:54 發表

49984 ...

用水苔....法..
点種...過兩招嚟..THANKS
回復

yen 發表於 2008-7-13 20:33:58 |顯示全部樓層
小苗好健康,好翠綠,唔知佢地食邊隻奶粉大呢?可唔可以介紹給大家試下
我的魚骨頭bb,成個幾月都係大得少少,仲要黃黃地,有d擔心呀.
回復

bbcat 發表於 2008-7-13 21:37:12 |顯示全部樓層
用水苔種都得ga?
回復

danica 發表於 2008-7-14 12:38:05 |顯示全部樓層
用水苔發種子, 是否比用珠石更保濕 add3icon , 大家都好想知, 請指教add4icon .

如果種子種到四葉仔時, 葉有少少黃, 是否太光, 定係唔夠濕 ?
回復

orchids 發表於 2008-7-14 18:49:25 |顯示全部樓層
其實我係因為買咗好大包水苔,諗住水苔較乾淨,所以試試用水苔發芽,冇乜心得!
我d發芽後就放在窗邊,應該得好少時間直曬,但夠光.
我都覺得佢大得好快,所以真係種得好開心.
回復

sel 發表於 2008-7-14 20:50:36 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-7-14 18:49 發表
其實我係因為買咗好大包水苔,諗住水苔較乾淨,所以試試用水苔發芽,冇乜心得!
我d發芽後就放在窗邊,應該得好少時間直曬,但夠光.
我都覺得佢大得好快,所以真係種得好開心. ...
They grow really fast with 水苔, good try!!
回復

bbcat 發表於 2008-7-14 20:53:59 |顯示全部樓層
原帖由 sel 於 2008-7-14 20:50 發表
They grow really fast with 水苔, good try!!

真係?! 咁等我都試下先
回復

maoer 發表於 2008-7-15 20:28:01 |顯示全部樓層
学下,最近播种上瘾了
回復