返回列表 發新帖

我的迷你毛 (update: 13-10-2008)

作者: wingch 發表于 2008-7-13 00:07:46
4490 55
C702 發表於 2008-10-15 22:09:53 |顯示全部樓層
咁就唔同!
回復

wingch 發表於 2008-10-15 23:37:01 |顯示全部樓層
Ray 兄, 唔駛買 105, 用60 加 "Extension Tube" 放得比 105 仲大,
套 Kenko Extension Tube , N mount 都係 8 舊幾, 應該唔駛申請就買得.
http://www.thkphoto.com/products/kenko/slrc-04.html

回復

細毛 發表於 2008-10-16 00:58:51 |顯示全部樓層
部機要幾銀呀?

比你毒死啦!  大獲!
回復

wingch 發表於 2008-10-16 10:07:03 |顯示全部樓層
過氣 D200 , 2 手市場好多選擇, 4~5k 左右吧. (新買時過萬)
就算係 d80 , iso 表現都較好, 2 手都係 3千多.
鏡就真係冇得走, macro 鏡 60mm 都要二千五, 105mm 要五千五  .....
tube 就幾舊水.
仲有支閃燈, 多謝 二千六.
冇咩事幹, 都係唔好踏入呢個深淵...  
回復

LEUK9884 發表於 2008-10-16 10:17:55 |顯示全部樓層
淨支閃燈都二千六 !
回復

RNW 發表於 2008-10-16 10:20:33 |顯示全部樓層
原帖由 wingch 於 2008-10-15 23:37 發表
Ray 兄, 唔駛買 105, 用60 加 "Extension Tube" 放得比 105 仲大,
套 Kenko Extension Tube , N mount 都係 8 舊幾, 應該唔駛申請就買得.
http://www.thkphoto.com/products/kenko/slrc-04.html

...

配40D唔知得唔得呢?
回復

RNW 發表於 2008-10-16 10:22:26 |顯示全部樓層
原帖由 wingch 於 2008-10-16 10:07 發表
過氣 D200 , 2 手市場好多選擇, 4~5k 左右吧. (新買時過萬)
就算係 d80 , iso 表現都較好, 2 手都係 3千多.
鏡就真係冇得走, macro 鏡 60mm 都要二千五, 105mm 要五千五  .....
tube 就幾舊水.
仲有支閃燈, 多謝 二 ...

冇咩事幹, 都係唔好踏入呢個深淵<---------冇錯,會好大鑊!
回復

wingch 發表於 2008-10-16 10:25:09 |顯示全部樓層
二千六已經係舊款, 新款個支, 要比多 一千...

係喎, C 記好似只支援 EF mount ..
回復

RNW 發表於 2008-10-16 10:32:14 |顯示全部樓層
原帖由 wingch 於 2008-10-16 10:25 發表

就係囉...........
回復

RNW 發表於 2008-10-16 10:33:56 |顯示全部樓層
原帖由 wingch 於 2008-10-16 10:25 發表

C記d mirco閃燈重貴呀!
回復

細毛 發表於 2008-10-16 10:50:06 |顯示全部樓層
原帖由 wingch 於 2008-10-16 10:07 發表
tube 就幾舊水.
仲有支閃燈, 多謝 二 ...

我想行山時可以影到d苔蘚相......有咩入門好介紹?
傻瓜機都唔介意.....半自動就更加好......唔駛太專業
回復

LEUK9884 發表於 2008-10-16 10:52:02 |顯示全部樓層
所以我會考慮 G9(G10) !
回復

RNW 發表於 2008-10-16 15:44:12 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-10-16 10:52 發表
所以我會考慮 G9(G10) !

呢隻G9好丫,唔駛換鏡咁煩
回復

LEUK9884 發表於 2008-10-16 16:26:02 |顯示全部樓層
好似都有小小野玩架!
回復

RNW 發表於 2008-10-16 17:34:35 |顯示全部樓層
買啦買啦,跟手趙幾張相觀摩吓啦
回復

細毛 發表於 2008-10-17 00:14:12 |顯示全部樓層
可唔可以講下呢部G9有咩好?
回復