出現紅蜘蛛, 怎辦 ?

作者: wingch 發表于 2008-7-12 17:43:49
7187 24
出現紅蜘蛛, 怎辦 ?

LEUK9884 發表於 2008-7-12 18:05:16 |顯示全部樓層
好靚喎! 搜尋"無毒殺蟲"
回復

wingch 發表於 2008-7-12 18:26:39 |顯示全部樓層
嗚 !! 唔係隻"紅蜘蛛" 靚嘛.

找 "無毒殺蟲" 冇咩頭緒啊.
搵到用 "蚊香" 焗十幾分鐘, 唔知得唔得呢
"40度樂生" 好似好毒.
回復

阿袁 發表於 2008-7-12 19:13:58 |顯示全部樓層
搵唔搵到蜘蛛個巢穴呢?        
回復

LEUK9884 發表於 2008-7-12 19:15:24 |顯示全部樓層
用殺蟲水都得 , 用法 : 向噴水壺裡面噴2下 , 然後裝滿水 , 向植徑部噴灑!
我缸之前被芽蟲侵襲 , 試過好多種殺蟲方法 , 呢種最方便 !
回復

wingch 發表於 2008-7-12 23:54:52 |顯示全部樓層
好, 如果問題惡化, 都要買返支先得.
應該係旁邊棵金錢樹上面有紅蜘蛛走左過去.

thanks.
回復

yannes 發表於 2008-7-13 18:51:32 |顯示全部樓層
佢地食紅蜘蛛的嗎??
回復

bbqkid 發表於 2008-7-13 18:54:54 |顯示全部樓層
紅蜘蛛唔係唔鐘意濕架咩...
隻野好似得6隻腳...

回復

wingch 發表於 2008-7-13 20:22:47 |顯示全部樓層
旁邊的金錢樹葉底, 用手指一抹, 就壓死幾隻, "紅血" 就係手指上, 而且葉間都見有網絲, 應該沒錯吧.
回復

細毛 發表於 2008-7-13 22:21:36 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-7-12 19:15 發表
用殺蟲水都得 , 用法 : 向噴水壺裡面噴2下 , 然後裝滿水 , 向植徑部噴灑!
我缸之前被芽蟲侵襲 , 試過好多種殺蟲方法 , 呢種最方便 !

我都係用呢隻, 效果幾好......不過就令棵虎耳草重創!
回復

wingch 發表於 2008-7-13 23:07:52 |顯示全部樓層
原來係觀音竹葉底最多, 已經噴左殺草水, 睇下聽日咩結果.
回復

阿袁 發表於 2008-7-13 23:30:48 |顯示全部樓層
期待報告............... 蜘蛛係唔係跟其他花草返黎既呢 , 或者邊到惹番黎架?   
回復

infinity 發表於 2008-7-14 00:21:20 |顯示全部樓層
係超市有隻 BIO KILL,無色無味殺蟲水,據說明書上說是一種對人畜都無害的新配方,噴後也不用清洗,可對付多種常見家居害蟲,也適用於植物除蟲。我現在用於家居除蟲,主要是對付,試過對住噴,噴完後見佢好似冇乜影響噉,照行照走,不過隔幾日就見到有屍,有次買個新衣櫃,知夜晚聽見隻櫃門“格格”聲,一 check 之下先發現櫃門底有個小孔,起初以為有白蟻,用隻 BIO KILL 噴個孔(以為係白蟻,所以狂噴),隔半個鐘後見有條蟲係入面(巳死),因條蟲太大條囉唔出,結果要用電鑽鑽個大孔先囉到出,嘩好似手指尾噉粗嘰肥蟲。個人覺得這隻殺蟲水是有效的,也証實無任何刺鼻氣味,因我個人有鼻敏感的,也不覺有甚麼不適,唯一係未試過噴植物,不知是否對植物有傷害。

回復

wingch 發表於 2008-7-14 00:51:17 |顯示全部樓層
係唔係呢隻
http://www.biokill.com.hk/tc/products01_insect.htm

冇味用黎噴天花板虫仔仲好喎, 聽日去搵下先.

thanks.
回復

infinity 發表於 2008-7-14 01:58:42 |顯示全部樓層
冇錯,就是這隻。
回復

wingch 發表於 2008-7-15 10:07:31 |顯示全部樓層
稀釋左既 花寶好似殺傷力唔夠, 又或者噴得唔夠多, 今日仲見到有紅蜘蛛出現.
聽日買支 bio kill 直接擊殺.
回復

bbqkid 發表於 2008-7-17 01:51:47 |顯示全部樓層
deleted...

回復

tintinso 發表於 2008-9-14 19:37:22 |顯示全部樓層
我的花花草草都有紅蜘蛛出沒了,
唔知各位用過Bio Kill的朋友之後, 效果如何.
回復

kuen9999 發表於 2008-9-14 23:10:28 |顯示全部樓層
個人覺得苦練油最好,噴完後,真係死九成九,淨番D死淨種,你定期噴吓,佢就惡唔出樣,希望可以幫到你
回復

wingch 發表於 2008-9-17 12:32:24 |顯示全部樓層
用bio kill 隔星期噴左 2 次, 可能未夠徹底, 仲有少少未清晒.
最後再用 矽藻土, 開水, 噴埋周邊位置, 植物上面, 依家就真係唔見晒啦.

回復

12下一頁