果樹盆大細

作者: RCC 發表于 2014-3-24 18:25:16
1300 14
各位C兄唔知大家種果樹用嘅盆幾大?
見有C兄用細細盆都種到,真係佩服!
小弟12"盆種都唔係好得,準備upgrade上16"x16"盆,大家可以分享下用盆種果樹嘅心得?
iceiceice 發表於 2014-3-24 20:32:17 |顯示全部樓層
兩年要換一次盆兼除去老根,落多啲基肥,尤其骨粉。
當然盆越大越好,高過四呎嘅樹仔,12號盆(16")已經唔夠。
我有種芒果,桑椹,水蜜桃,荔枝,無花果,檸檬,金柚等等。
回復

tt28 發表於 2014-3-24 22:34:43 |顯示全部樓層
其實你可唔可以講你棵系咩果樹,因為都要睇下系咩先知道點做會好啲。
回復

RCC 發表於 2014-3-24 22:36:16 來自手機 |顯示全部樓層
我見有post話22"最好,但22"對我太大,所以先上一級。
回復

RCC 發表於 2014-3-24 22:43:03 來自手機 |顯示全部樓層
我種芒果,桃,黑莓,青檸,番石榴,藍莓,楊梅,楊桃,葡萄(巨峰,赤霞珠)等等,,
回復

tclau 發表於 2014-3-25 13:11:17 |顯示全部樓層
iceiceice 發表於 2014-3-24 20:32
當然盆越大越好,高過四呎嘅樹仔,12號盆(16")已經唔夠 ...

你講得好啱。我棵黄皮種喺龍缸,結咗幾年果,舊年一粒都冇。花友教我換盆,但係換唔到,除非打爛個龍缸,不過又唔捨得。結果祇係喺缸邊挖走好多根,再加番啲腐熟廚餘同新泥,希宝令年或明年會有黄皮食。
棵熱情果種咗三年,早排因為羅漢松燶咗,空出個龍缸,將棵果藤移植。發覺成盆根,要剪走好多。現在正發新芽。
回復

klclc 發表於 2014-3-25 17:24:35 |顯示全部樓層
iceiceice 發表於 2014-3-24 20:32
當然盆越大越好,高過四呎嘅樹仔,12號盆(16")已經唔夠 ...

請問除去老根時有冇特別技巧?點樣先唔會傷根?
回復

iceiceice 發表於 2014-3-26 01:05:25 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2014-3-25 13:11
你講得好啱。我棵黄皮種喺龍缸,結咗幾年果,舊年一粒都冇。花友教我換盆,但係換唔到,除非打爛個龍缸, ...

啲根生到實哂佢就會緩慢生長,我啲果樹一換盆就標得好快,今年荔枝花爆開,桑椹又好多果。
你盆芒果今年有花未呢?
回復

iceiceice 發表於 2014-3-26 01:16:19 |顯示全部樓層
klclc 發表於 2014-3-25 17:24
請問除去老根時有冇特別技巧?點樣先唔會傷根?

我冇㗎,通常果樹種盆啲根好易生到實哂,成棵抆出嚟用手溫柔地R鬆成個外圍啲根,啲老根同泥都會脫落,通常我唔會R太深,因為我都唔係專家,誤打誤撞爬文跟住做,咁又種到木瓜咁大個芒果
換盆記得落基肥,果樹必須。
回復

tclau 發表於 2014-3-26 09:58:29 |顯示全部樓層
iceiceice 發表於 2014-3-26 01:05
啲根生到實哂佢就會緩慢生長,我啲果樹一換盆就標得好快,今年荔枝花爆開,桑椹又好多果。
你盆芒果今年 ...

仲未見有乜進展,棵熱情果有新芽長出,棵芒果由核種起,至今三四年,高過一個人,不過未見花果。
回復

klclc 發表於 2014-3-26 10:07:03 |顯示全部樓層
iceiceice 發表於 2014-3-26 01:16
我冇㗎,通常果樹種盆啲根好易生到實哂,成棵抆出嚟用手溫柔地R鬆成個外圍啲根,啲老根同泥都會脫落,通 ...

唔該唒! 芒果, 人參果同檻欖都種咗3年, 依家都好似生長呆滯咁
回復

RCC 發表於 2014-3-26 20:11:44 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2014-3-25 13:11
你講得好啱。我棵黄皮種喺龍缸,結咗幾年果,舊年一粒都冇。花友教我換盆,但係換唔到,除非打爛個龍缸, ...

用龍缸最麻煩就係好難換. 可以試下先R走邊D泥, 不過要用好多時間心機. 同咪都會整傷D根
回復

RCC 發表於 2014-3-26 20:23:46 |顯示全部樓層
依家試用控根器, 換盆加肥就非法容易
回復

tclau 發表於 2014-3-26 22:37:43 |顯示全部樓層
RCC 發表於 2014-3-26 20:11
用龍缸最麻煩就係好難換. 可以試下先R走邊D泥, 不過要用好多時間心機. 同咪都會整傷D根 ...

絕對同意你嘅講法,我嘗經考慮過用控根器,我喺花卉世界見過,但係一來價錢唔平(衹係一片再造膠賣過百港圓),二來外觀唔係好滿意,如果佢外面唔係刺蝟咁樣(加上黑色膠俾泥水整污糟咗,又唔易清理。),或者加一個啡色、或其他顏色嘅外套會好好多。始終擺喺天台或者花園就會諗吓美觀問題。希望將來有改良版賣。‧
回復

RCC 發表於 2014-3-27 00:26:26 |顯示全部樓層
控根器的確唔平, 但除開又唔係貴! 成25米長, 可做好多個盆.
個樣天生樣衰就無計! 好彩我有個花槽, 可放入去, 眼不見為乾淨^^
回復