帶淚的腿旦治

作者: 比得大帝 發表于 2008-7-12 10:40:33
1916 16
到某茶餐廳, 每天都吃相同的 "早餐F"  = 腿旦治 + 奶茶 = HKD14
但這間茶餐廳的三文治用的蛋 是蛋粉開的, 俗稱假蛋, 吃得有點膩,
今日同伙記講: 我要早餐F, 不過要荷包蛋.
伙記說: 早餐F的蛋一定是炒蛋, 如果要荷包蛋就散叫, 没有餐的
我也同意了, 於是他開了單: 腿旦治 HKD12 + 奶茶HKD10 = HKD22

當他送出來時是, 一隻碟放著 兩隻荷包旦 + 兩片火腿 + 一片麵包, 另一杯奶茶
其實就係 "早餐A" 的 火腿煎雙旦 + 奶茶

我問佢點解, 佢話搞錯, 就拿去換
再出來時是 一隻碟放著一隻荷包旦 + 一片火腿 + 兩片麵包, (奶茶没有拿去換)

我又問佢: 我要的是腿旦治, 點解你俾呢D嘢我?
伙記話: 你將隻旦同火腿放入兩片麵包中, 就係 腿旦治啦.

我想: 他也說得對
我又想: 點解我唔叫 "早餐A" 呢
依家得到的比 "早餐A" 少了一隻旦, 少了一片火腿, 只多了一片 麵包
但早餐A是HKD16, 我現在卻要付 HKD22  
小白 發表於 2008-7-12 16:27:07 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-7-12 10:40 發表
到某茶餐廳, 每天都吃相同的 "早餐F"  = 腿旦治 + 奶茶 = HKD14
但這間茶餐廳的三文治用的蛋 是蛋粉開的, 俗稱假蛋, 吃得有點膩,
伙記說: 早餐F的蛋一定是炒蛋, 如果要荷包 ...

個火計同你唔熟....  應叫你叫早餐 a
回復

貓貓 發表於 2008-7-12 16:32:32 |顯示全部樓層
聽落十足政府做事,死「古古」,一切照本子辦事,唔識轉膊!
回復

bbcat 發表於 2008-7-12 16:37:59 |顯示全部樓層
你日日幫襯, 佢都咁樣對你
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-12 16:40:38 |顯示全部樓層
咪係 law,起碼砌返件三文治出黎 條氣都順d呀
回復

chudaicheung 發表於 2008-7-12 17:06:09 |顯示全部樓層
有時太專注要(做)一樣嘢, 係會overlook咗另一d嘢 .  好正常(因為我成日都係咁).
你唔講我都唔知有蛋粉呢樣嘢, 我諗今早响大家x吃的炒蛋會唔會都係蛋粉做呢
回復

比得大帝 發表於 2008-7-13 23:38:53 |顯示全部樓層
有一次聽到隔離台個人叫: 四宝河走牛腩同牛丸

我個心諗, 點解佢唔叫魚胶魚旦河呢.
回復

carlo 發表於 2008-7-21 02:36:36 |顯示全部樓層
我睇見都頭痛呀 !
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-26 20:34:02 |顯示全部樓層
如果唔係去開果間既話, 我會同佢講: 甘我唔食la 唔該! 走人, 去過第二間食.
回復

比得大帝 發表於 2008-7-28 23:21:32 |顯示全部樓層
人地整好咗放到上枱, 點可以話唔食呀.
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-29 09:44:04 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-7-28 23:21 發表
人地整好咗放到上枱, 點可以話唔食呀.

我試過一次叫野食, 來的食物品質很差, 我要求店員換, 他說了些類似"是甘架la"之類的說話, 我覺得我是真金白銀去購買, 而且表明是要什麼, 換來的是不是, 我也禮貌地給予了一次機會, 換來的只是不禮貌對待, 既然賣方沒有我想要的東西, 我只飲了一杯飲品, 我就給予那杯飲品的正價.

回復

sel 發表於 2008-7-29 12:41:16 |顯示全部樓層
Think in another angle, $6 ($22 - $16) already can teach you how to get what you want cheaper in future. Give it a deeper thought, there are lots of things in life when you give it a good thought or think in another angle, always have a better way to do.
回復

marcolo110 發表於 2008-7-29 15:51:02 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-7-12 10:40 發表
伙記說: 早餐F的蛋一定是炒蛋, 如果要荷包 ...

peter兄是不是還在紅磡區工作?
回復

比得大帝 發表於 2008-7-29 16:09:55 |顯示全部樓層
吓, 你靜係聽吓間餐廳的作風都估到我在那兒工作?  咁勁?  

係呀,
回復

mcyan 發表於 2008-7-29 16:36:44 |顯示全部樓層
我覺得紅磡區只有一間茶餐廳正常,其他夠擔死將一塊正常厚度的方包對開咗一半再打橫片開再搽牛油,即係得一半(注:正常係一塊方包搽牛油對摺架嗎),仲要一份餐收成$18, 19蚊。
回復

比得大帝 發表於 2008-7-29 21:22:29 |顯示全部樓層
佢都好好手勢噃
回復

mcyan 發表於 2008-7-29 23:22:51 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-7-29 21:22 發表
佢都好好手勢噃

係好好手勢呀,仲吾止一間係咁播。
回復