屋企入唔到光種唔種到香草?

作者: aesoph42425 發表于 2014-3-23 20:53:53
1231 3
我想種rosemary同thyme,但屋企得一邊窗,光唔強,想問下有冇香草對光既需求比較細?或者可以用燈代替?
m36252 發表於 2014-3-23 23:34:37 來自手機 |顯示全部樓層
Rosemary&thyme都要陽光,rosemary唔夠光的話,就算你種到,葉都變細而窄,唔適合食用,植株亦唔會長大。Thyme就更加需要陽光。用燈就未試過,因唔環保同埋嘥錢。
回復

sheungx2 發表於 2014-3-26 03:13:41 |顯示全部樓層

其實大多植物都需要陽光先會有光合作用, 最好有半日照

而且植物燈真係無咩用的,只對初期小苗有dd用, 需大量陽光既植物,用燈係白費心機又哂電費

真係好想種既話~試下檸檬薄荷 or 九層塔吧~無陽光都種到~好粗生

曾經媽咪買海鮮,貼左d九層塔返黎~佢拎去種,無陽光(但有強散射光)都可以種到開花,不過因為有好多害蟲,家人無理佢最終整株不治

檸檬薄荷我分左一株,用水培法擺係廳中種(0陽光,只有燈光),唔可以話種唔到,不過就生得好慢好慢,葉細,有徒長情況....
見唔見到,,,陽光對植物影響既對比?

所以證明左, 唔係種唔到, 只係唔會種得快慢, 靚唔靚 & 有無徙長問題

ps# 唔通風無對流,好易生蟲
回復

silicon 發表於 2014-3-26 09:01:25 |顯示全部樓層

班蘭葉需光度可低些,可嘗試。

班蘭葉在那裡有得賣呀?
花墟

班蘭葉在那裡有得賣呀?  發表於 2014-3-26 16:14
回復