鹵素燈

作者: mlmt 發表于 2008-7-11 01:32:39
2070 16
小弟新來的請多多衹教,小弟都是用魚缸種了幾款食蟲植物,最初用T5管,感覺強度不夠,後來就買了10000k鹵素燈,用了多月後植物變紅的效果幾理想,但在這處並沒有師兄和我一樣用鹵素燈,請各位衹教有否錯誤。
阿袁 發表於 2008-7-11 06:30:10 |顯示全部樓層
有相片可分享你的食虫和鹵仔嗎?  

回復

LEUK9884 發表於 2008-7-11 08:22:45 |顯示全部樓層
我最想知點樣散熱!
回復

C702 發表於 2008-7-11 08:52:48 |顯示全部樓層
鹵素燈穿透力極高,應該可以吊高一點,可能熱力對植物冇咁大影響
燈離植物有幾遠?
回復

阿袁 發表於 2008-7-11 10:19:23 |顯示全部樓層
把空調校到好冷凍咁吹住支燈就冇有怕 , 食虫又得益 ......... 正到暈!  
回復

LEUK9884 發表於 2008-7-11 13:37:57 |顯示全部樓層
見過有人玩水陸景用滷燈照 , D草生得好高 , 2支燈掛上天花板!
回復

sundewrex 發表於 2008-7-11 18:58:42 |顯示全部樓層
鹵素燈食電兼發高熱,成本高之餘,若長時間照晒對我地的眼睛和皮膚都有不良的影響,小心生"    "
回復

mlmt 發表於 2008-7-12 01:51:35 |顯示全部樓層
各位師兄我不董怎樣貼圖,可否衹教。
我用150wDymax單頭夾燈,燈與缸邊頂部都有成尺距離,經常保持日34度左右,夜30度因在冷氣附近很多熱氣,用左大半年沒有過熱的情況,我種的以土瓶為多數,其他豬籠、毛氈苔、夾等。
回復

阿袁 發表於 2008-7-12 08:14:14 |顯示全部樓層
原帖由 mlmt 於 2008-7-12 01:51 發表

各位師兄我不董怎樣貼圖,可否衹教。 ...

呢度貼圖非常簡單容昜 = 首先瀏覽你自已的圖片庫 , 跟往.......................................
回復

阿袁 發表於 2008-7-12 08:18:21 |顯示全部樓層
跟住找想貼的相片 , 要注意相片不可大過 146 KB......................再跟住  
回復

阿袁 發表於 2008-7-12 08:23:29 |顯示全部樓層
再再跟住就按  Enter 發表 .... 完成!  好想睇下你 D 食虫~~~~~~        
回復

阿袁 發表於 2008-7-12 08:36:49 |顯示全部樓層
原帖由 mlmt 於 2008-7-12 01:51 發表
我用150wDymax單頭夾燈,燈與缸邊頂部都有成尺距離,經常保持日34度左右,夜30度因在冷氣附近很多熱氣,用左大半年沒有過熱的情況,我種的以土瓶為多數,其他豬籠、毛氈苔、夾等。 ...

個缸有幾大 ?         
回復

mlmt 發表於 2008-7-13 02:46:21 |顯示全部樓層
請看看少少地方 [localimg=640,480]1[/localimg]
回復

mlmt 發表於 2008-7-13 02:48:48 |顯示全部樓層
d相用一佰万像數都太大
回復

阿袁 發表於 2008-7-13 07:34:43 |顯示全部樓層
你要將 d 相片壓縮細到小於 146 kb 先放得上黎架..............................................
回復

mlmt 發表於 2008-7-13 09:52:18 |顯示全部樓層
再貼一次
回復

阿袁 發表於 2008-7-13 10:01:03 |顯示全部樓層
唔得喎 ......................................................................................................
回復