種那種蕃薯好呢

作者: 蛀米虫 發表于 2008-7-10 17:42:25
13345 44
我想試種蕃薯, 不知那種蕃薯種出來的蕃薯葉是最可口的呢?
請各位給我一點見意吧!  
PACO 發表於 2008-7-10 19:10:49 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-7-10 17:42 發表
我想試種蕃薯, 不知那種蕃薯種出來的蕃薯葉是最可口的呢?
請各位給我一點見意吧!  

買D返黎試過好味先種咪得囉!!我都係咁之麻
回復

BanbieChan 發表於 2008-7-10 21:03:20 |顯示全部樓層
色蕃薯好食
回復

花園仔 發表於 2008-7-10 22:44:33 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-7-10 19:10 發表

買D返黎試過好味先種咪得囉!!我都係咁之麻

明仔, 蛀米虫話想食蕃薯苗啵, 試過好味都冇用喇, 一般蕃薯苗剩係得塊葉連葉柄咋, 點種!
買蕃薯食啦! 留番D插落泥度等佢長葉食吓, 好食咪擴大種植囉!
唔好食咪再試新嘢囉! 耐心D梗試到啱嘅!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-10 22:54:32 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-7-10 22:44 發表

明仔, 蛀米虫話想食蕃薯苗啵, 試過好味都冇用喇, 一般蕃薯苗剩係得塊葉連葉柄咋, 點種!
買蕃薯食啦! 留番D插落泥度等佢長葉食吓, 好食咪擴大種植囉!
唔好食咪再試新嘢囉! 耐心D梗試到啱嘅! ...

花園仔,
香港種唔種到日本蕃薯架?
上個禮拜o係日本超市買o左包黃肉蕃薯煲糖水~
超正呀~放落滾水十分鍾即刻食得,好粉好甜~
回復

PACO 發表於 2008-7-10 23:17:37 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-7-10 22:44 發表

唔好食咪再試新嘢囉! 耐心D梗試到啱嘅! ...

係喎!睇漏咗個葉字添!
有隻紫蕃薯D苗都幾好食架,艷姐同我都有種緊!你要下次收田時比你都得!!
***不過你得四個月,仲要食埋葉?邊夠養份生蕃薯呀!!!是但選一樣啦!!!

回復

tomato 發表於 2008-7-10 23:28:00 |顯示全部樓層
日本蕃薯我種緊呀,D苗好有菜味,我係買黎BBQ時留一條放落泥種的,好鬼粗生,生到我唔夠位要剪咁D,有地方的話,等佢大D剪條枝插落泥度佢又會生,我仲未有收成,所以未知味道係咪同原本的一樣,不過而家好多虫,冇塊好葉,張相係早排影的。
回復

fongkk 發表於 2008-7-10 23:46:33 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-7-10 21:03 發表
紫色蕃薯好食

我的紫色蕃薯是生成長藤,要將葉採下來才可以
回復

gtrnismo 發表於 2008-7-10 23:47:05 |顯示全部樓層

我覺得

原帖由 tomato 於 2008-7-10 23:28 發表
日本蕃薯我種緊呀,D苗好有菜味,我係買黎BBQ時留一條放落泥種的,好鬼粗生,生到我唔夠位要剪咁D,有地方的話,等佢大D剪條枝插落泥度佢又會生,我仲未有收成,所以未知味道係咪同原本的一樣,不過而家好多虫,冇塊好葉,張相係早排影的。 ...

蕃薯超粗生, 既然要種簡D貴野種成本效益高

日本蕃薯真系幾好既選擇

最初同friend燒野食, 留底d好貴下既一條日本蕃薯, 因為爛爛地想堆肥
點之ok

落大盆

應該食左3年luu, 呢張系幾個月前影, 食極都有

PS: 呀媽教, 用滾水綠一綠, 之後撈起用蒜頭豆是抄葉
非常好食

佢話以前佢用蕃薯葉謂豬wor, 而家謂我......
回復

fianfumy 發表於 2008-7-11 00:07:12 |顯示全部樓層
蕃薯葉真係好好食呀 ! 今晚買了蕃薯苗用蒜蓉炒來吃, 仲要是好嫩的 ! 蕃薯苗都好高纖的 !
回復

yannes 發表於 2008-7-11 00:19:58 |顯示全部樓層
種日本蕃薯,要用幾大個盤種???
回復

Alfphy 發表於 2008-7-11 00:47:23 |顯示全部樓層
如果想吃蕃薯,種落地會好d喎!
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-11 14:44:14 |顯示全部樓層
唔該晒各位啊! 原來都有甘多選擇~
日本蕃薯可以響邊處買到架??  我都幾鍾意 高效益!
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-11 14:45:20 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-7-10 23:17 發表

係喎!睇漏咗個葉字添!
有隻紫蕃薯D苗都幾好食架,艷姐同我都有種緊!你要下次收田時比你都得!!
***不過你得四個月,仲要食埋葉?邊夠養份生蕃薯呀!!!是但選一樣啦!!! ...

好呀! 甘先多謝你la~
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-11 14:46:02 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-7-10 21:03 發表
紫色蕃薯好食

好甜!
回復

gtrnismo 發表於 2008-7-12 10:26:21 |顯示全部樓層

taste 呀city super呀 吉之島之類

原帖由 蛀米虫 於 2008-7-11 14:44 發表
唔該晒各位啊! 原來都有甘多選擇~
日本蕃薯可以響邊處買到架??  我都幾鍾意 高效益!

都有架
你種野都系師傅class, 我建議你買越貴越好, 反正可以用上3,5幾年
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-12 10:59:29 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-7-12 10:26 發表

都有架
你種野都系師傅class, 我建議你買越貴越好, 反正可以用上3,5幾年

嘩! 師傅class! 聽到呢個  真係好驚嚇!
我都係咩到想試下玩下 架渣, 好多野都係響呢個網同你地交流, 真係學到唔少野; 不過我都仲有好多野要請教呢處既高手架!
回復

可樂包 發表於 2008-7-12 12:40:03 |顯示全部樓層
早幾日都有同屋企人講話想買d 蕃薯留一個黎種,
點知我亞爸話用蕃薯種唔出, 要用蕃薯苗先得
係唔係真ga?
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-12 14:50:23 |顯示全部樓層
原帖由 可樂包 於 2008-7-12 12:40 發表
早幾日都有同屋企人講話想買d 蕃薯留一個黎種,
點知我亞爸話用蕃薯種唔出, 要用蕃薯苗先得
係唔係真ga?

聽過話要將佢切開一半, 浸水至等出了芽才入泥.
回復

fongkk 發表於 2008-7-12 21:32:02 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-7-12 14:50 發表

聽過話要將佢切開一半, 浸水至等出了芽才入泥.

唔理它,放在一,二邊就會自己發芽,到時將有芽位置附近切多2-3 cm出來,入泥就可以
回復

123下一頁