現代日本漫畫

作者: C702 發表于 2008-7-10 00:43:44
1813 14
上一代日本漫畫我由七金剛時代開始,數吓手指都睇咗近30年
而家仲有租書習慣
好書推介
1.蟲師---靈幻,人性、環保

2.無限之住人---日本不死劍客,打打殺殺,但係畫面唯美

3.銃夢---近未來學術性科幻故事

4.異獸魔都---空想巫術,極具創意

5.劍豪生死鬥----斬斬斬斬斬,真正腸穿肚爛

6.未世殺手---電車痴呆男做殺手

7.異邦警察---外國人在日本成立異邦都,爆炸頭型男做地下警察

大路野唔使介紹,呢幾本係而家仲keep住買嘅

Monse 發表於 2008-7-10 00:52:16 |顯示全部樓層
嘩!你係邊個年代架?你貼既日本漫畫點解無一套識既連聽都未聽過喎!
回復

C702 發表於 2008-7-10 00:59:40 |顯示全部樓層
哈!我係現代人
想搵呢D書去信和3樓或者漫畫屋都搵到
1,2,3書報攤都有,但幾個月先出一期
回復

襲人 發表於 2008-7-10 01:01:17 |顯示全部樓層
1.蟲師<===我都有睇~個故仔好正

5.劍豪生死鬥<===呢本咁難買都買到?

回復

C702 發表於 2008-7-10 01:13:38 |顯示全部樓層
蟲師-男女老少皆宜
劍豪生死鬥-兒童、女士、膽小不宜(信和三樓仲有貸)

回復

襲人 發表於 2008-7-10 01:18:04 |顯示全部樓層
我最近只係追緊
鋼鍊,愛麗絲學園,翼,屍姬,魔法老師,未來日記,火鳯燎原,噬魂師,交響情人夢,神之水滴....咋
回復

C702 發表於 2008-7-10 01:31:38 |顯示全部樓層
陳某既火鳯燎原我認近幾年香港漫畫既代表作
故事強勁、佈局巧妙、前後呼應、人物造型靚、個人風格強勁、分鏡又有電影感

不過我最鍾意嘅香港漫畫家係 楊學德,
所以局住期期買 東Touch
回復

襲人 發表於 2008-7-10 01:57:15 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-7-10 01:31 發表
陳某既火鳯燎原我認近幾年香港漫畫既代表作
故事強勁、佈局巧妙、前後呼應、人物造型靚、個人風格強勁、分鏡又有電影感

不過我最鍾意嘅香港漫畫家係 楊學德,
所以局住期期買 東Touch ...

我未睇過楊學德喎.....

陳某既火鳯可以打到入日本巿場
仲要有唔少 fans架
我好期待日本個邊有人幫入面d人物做首版公仔
小孟......應該好有巿場
回復

曉文 發表於 2008-7-10 02:53:11 |顯示全部樓層
2.無限之住人---日本不死劍客,打打殺殺,但係畫面唯美

i love this one
回復

阿晴 發表於 2008-7-10 02:58:16 |顯示全部樓層
蟲師むしし 動畫、映画都有睇~~漫畫都有睇dd~~不過因為動畫全部睇過所以冇再追~~不過有時睇~~佢有幾集睇到人 人生觀好灰~~有d好輕鬆~~首OP超中意~
其他有睇honey&clover漫畫、映画
hunter、士道都想睇~~不過唔想追~~
另外、比較中意恐怖漫畫,伊藤潤二、恐怖漫畫女王 犬木加奈子~~突眼ge小朋友同個裂口女個集超正~~
不過懶人唔常追漫畫,所以全部都係睇少少咁多~~

回復

阿晴 發表於 2008-7-10 03:09:38 |顯示全部樓層
現代漫畫包括另類嗎?我好中意 西岡兄妹 d畫風~~現實與異常之間ge世界~~超美畫風~~如詩般ge內文~~不過無似從入手~~因為唔知邊度有~~而且有都好似冇漢文版~~睇死人…

回復

阿晴 發表於 2008-7-10 03:12:52 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-7-10 01:31 發表
... 不過我最鍾意嘅香港漫畫家係 楊學德,
所以局住期期買 東Touch ...

佢個fd李志海~~教過我地學校一個學期ga~~

回復

C702 發表於 2008-7-10 09:57:48 |顯示全部樓層
襲人
楊學德D散作已結集成書,得閒可以去商務打書釘
第一本叫標童畫集,第二本好似叫衝出九龍

阿晴
志海係外國非主流漫畫好出名噃
伊藤潤二故事勁,畫功呢......
西岡兄妹 真係未睇過,上網  search 吓先

如果想一次過睇多幾個獨立漫畫家作品
可考慮買一本叫春卷嘅,商務應該有
呢本100分滿分我俾120分

仲有一個天材少女

門小雷,可惜佢走去讀完中醫又走去讀攝影
而家仲人間蒸發咗

回復

阿晴 發表於 2008-7-10 11:35:26 |顯示全部樓層
睇過好似係楊學德ge錦繡藍田~之前佢地成班有展在1月唔知你有冇捧場~~我就冇去睇~
回復

C702 發表於 2008-7-10 11:57:50 |顯示全部樓層
錦繡藍田我有買修訂版,個展覽就冇睇啦!

回復