泥足深陷

作者: C702 發表于 2008-7-8 00:21:17
2999 23
越來越多

甜品

Close up

阿袁 發表於 2008-7-8 00:27:16 |顯示全部樓層
你果 d 兔兔好正喎 .................. 有冇特寫睇下?            
回復

C702 發表於 2008-7-8 01:01:27 |顯示全部樓層
即刻送到!

走得七七八八都話正?

好彩開始生側芽
回復

LEUK9884 發表於 2008-7-8 08:09:54 |顯示全部樓層
可以修剪下枯左既花梗 ! 張台重有好多位!
回復

阿袁 發表於 2008-7-8 08:16:48 |顯示全部樓層
你唔怕 d 兔葉蓋過晒 d 毛咩?..........................................................
回復

C702 發表於 2008-7-8 09:29:51 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-7-8 08:09 發表
張台重有好多位!

如果我老婆都同你咁諗就好啦 !

我都想整個花架,加兩支光管

袁兄 睇吓邊個命硬 ! 或者遲D幫小白兔伸請移民都未定

每次見到D咁靚嘅食蟲情報,都忍唔住

今次真係比你地毒死

回復

mytown128 發表於 2008-7-8 14:28:13 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-7-8 09:29 發表

如果我老婆都同你咁諗就好啦 !

我都想整個花架,加兩支光管

袁兄 睇吓邊個命硬 ! 或者遲D幫小白兔伸請移民都未定

每次見到D咁靚嘅食蟲情報,都忍唔住

今次真係比你地毒死 ...

睇黎你既目標係將間屋變做濕地wo~
請問缸底d朱古力係咩黎架~
唸唸下,如果用缸種,要黎乘高d介質腰水,用朱古力係不二之選~
回復

C702 發表於 2008-7-8 14:43:02 |顯示全部樓層
原帖由 mytown128 於 2008-7-8 14:28 發表

睇黎你既目標係將間屋變做濕地wo~
請問缸底d朱古力係咩黎架~
唸唸下,如果用缸種,要黎乘高d介質腰水,用朱古力係不二之選~

俾你估中左(真係想搬村屋),所以每次行完花墟都必去鵬園吸一吸D濕氣
d朱古力咪係大蘭石囉,記得買大粒大包裝,感覺低用D
回復

阿袁 發表於 2008-7-8 16:05:00 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-7-8 14:43 發表

俾你估中左(真係想搬村屋),所以每次行完花墟都必去鵬園吸一吸D濕氣  

我今早都去左花墟吸收日月精華既靈氣!   
回復

mytown128 發表於 2008-7-8 17:13:23 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-7-8 16:05 發表

甘有沒使出吸星大法呀?睇住吸過隔離
回復

細毛 發表於 2008-7-8 17:56:59 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-7-8 16:05 發表

袁爺, 我今日去魚街的水草店時好似看見你......大約兩點半, 不過唔肯定係咪你個樣, 所以冇向你打招呼.....

果個其實係咪你呀?
回復

阿袁 發表於 2008-7-8 19:26:24 |顯示全部樓層
係呀....穿綠色格仔短袖 , 白色短褲 , 拖鞋左手擔遮 , 右手成袋食虫 .......果個嘛 !
回復

阿袁 發表於 2008-7-8 19:28:42 |顯示全部樓層
原帖由 mytown128 於 2008-7-8 17:13 發表

甘有沒使出吸星大法呀?睇住吸過隔離

師兄隔離有咩好野昅?         
回復

cf0 發表於 2008-7-8 21:06:26 |顯示全部樓層
先聲明, 我真係唔識 o既!!

好奇一問, 用魚缸種蝕, 有的品種要冬眠, 有的又唔使, 有的冬眠時間長的, 有的短的, 咁點搞呢? 冬眠時把唔同的品種在不同時間它掘起 ??  春天又在唔同時間又種返落 去 ?? 的花花草草咁搞來搞去得唔得架 ???

又或者唔理佢!  咁冬天咪好似足球場咁, 光禿禿,  1忽忽???

仲有, 有時見的師兄用全水苔 (唔知有無睇錯), 咁的水苔用耐左會變酸嘛, 咁又一次過起晒過缸, 咁大獲 ??
係唔係呢 ?

( 真係唔識, 唔好怪我   ,  唔好怪我 )

回復

C702 發表於 2008-7-8 22:13:58 |顯示全部樓層
cf0 其實我都係初學(2-3個月)
個10吋缸係初毛壇苔玩時砌的
當然冇考慮得咁深入
之後見Rex寫食蟲最好盆種
就出現右邊個堆盆啦

我通常都用蘭石底、膠網、1cm水苔、泥炭土 加 珍珠岩
最面就加小小青苔(淋水時可保護泥炭土層)
冇一盆係全水苔

你指出了問題,我又點會怪你?
回復

cf0 發表於 2008-7-8 23:09:35 |顯示全部樓層
唔係指出問題, 而真係諗唔明嘛, 可能有的嬈妙野!!
唔係因為見到你個缸, 而係近排好似越來越多人用魚缸種, 所以好奇咁問下姐,

仲有, 萬一大吉利事, 有一盆買返來有菌有虫, 咁就全缸走勻全埸, 都唔知點算 !!

回復

C702 發表於 2008-7-8 23:19:36 |顯示全部樓層
之前都試過出白毛,只好取出受感染部份,獨立處理!
回復

sundewrex 發表於 2008-7-8 23:35:30 |顯示全部樓層
朱古力色的是發泡煉石,可能含鹽,不太適用食蟲
回復

C702 發表於 2008-7-8 23:50:19 |顯示全部樓層
吓咁大鑊!包裝話蘭石喎!
回復

阿袁 發表於 2008-7-9 00:47:20 |顯示全部樓層
原帖由 cf0 於 2008-7-8 23:09 發表
唔係指出問題, 而真係諗唔明嘛, 可能有的嬈妙野!!
唔係因為見到你個缸, 而係近排好似越來越多人用魚缸種, 所以好奇咁問下姐,

仲有, 萬一大吉利事, 有一盆買返來有菌有虫, 咁就全缸走勻全埸, 都唔知點算 !! ...

師兄..用魚缸養 , 靚 d 同埋好似高檔好多嘛 , 種野有時真係好難講 ... 初初種驚種死 ..種得掂又嫌舊 d 唔靚 , 因為睇厭左 .....跟住又換畫有時係咁架  , 万一真係大吉利是到時再算喇 !~~~~~~~~~~~~~~~  
回復

12下一頁