來自 CHeather 的 Rob's pink buttercups 近況

作者: JasmineSN 發表于 2014-3-22 11:17:29
1113 6
  獲贈的 Rob's pink buttercups 的兩片葉,都是「插水」,生長一快一慢。

快的已經有兩個 b,慢的都有,但媽媽葉忍不住啦!!

唯有孤注一擇,又要種 nano-size 的苗苗喇!

RobsPinkButtercups_CHeather 2014-03 small.jpg
c.heather 發表於 2014-3-22 19:00:28 |顯示全部樓層
好好成績噃~
加油加油!!
入溫室應該ok的~
回復

阿火 發表於 2014-3-22 20:17:45 |顯示全部樓層
我都有 c.heater 既 Rob's pink buttercups 修葉,舊年11月左右獲得!

雖然我啲用水苔種啲葉好似生得大少少,但整體上生得亂七八糟....
你啲生到啲葉好整齊好靚!
回復

JasmineSN 發表於 2014-3-23 18:27:32 來自手機 |顯示全部樓層
c.heather 發表於 2014-3-22 19:00
好好成績噃~
加油加油!!
入溫室應該ok的~

好!等我揾嘢 cup 住佢先!
回復

JasmineSN 發表於 2014-3-23 18:32:34 來自手機 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2014-3-22 20:17
我都有 c.heater 既 Rob's pink buttercups 修葉,舊年11月左右獲得!

雖然我啲用水苔種啲葉好似生得大少 ...

咦!我都覺得水苔種嗰尐生得亂尐,係咁爆芽!

不過我懶得研究新方法,就繼續泥種啦!(其實我整體都好懶! heehee)
回復

c.heather 發表於 2014-3-23 18:52:39 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2014-3-22 20:17

雖然我啲用水苔種啲葉好似生得大少 ...

我未試過水苔唔sure~
不過我泥插的時候,如果發現出現多於一個生長點,我會趁早落手ko較細的
以免佢爆太多,唔靚仔又難分,仲互搶養份大得慢~~

我唔捨得噢!尤其是差唔多大0個尐! :>  發表於 2014-3-24 22:26
回復

c.heather 發表於 2014-3-23 18:53:48 |顯示全部樓層
JasmineSN 發表於 2014-3-23 18:27
好!等我揾嘢 cup 住佢先!

呢排天氣好似開始唔錯~
加油~
回復