新手種水蜜桃和士多啤梨請教

作者: sindyyu 發表于 2014-3-20 16:30:25
2793 9
一直都好想種野
而家搬左村屋有天台
早2日在旺角花墟買左1棵水蜜桃樹同1棵士多啤梨
我完全唔識種野
好驚會種死
花墟的店主叫我每晚淋1杯水,每半個月施1次肥就可以
但鋪頭另一個人又話如果我唔轉大盤會養死佢
唔修剪都會養死
請問我應該點做?
我係有心想一直種落去唔係收成1季就算架
另外我排文見到話要番土
咁攪D土唔會攪到D根整死的咩?

如果要轉大盤,應該轉咩盤?我之前去過D種植日話用樹袋好,定我應該用樹袋? photo-1.JPG
我要點先種得好呀?

第一日入黎,希望大家多多指教!
waiting 發表於 2014-3-20 16:57:46 |顯示全部樓層
快d淋水呀! d葉都林晒, 缺水呀! 淋水要澆透, 直到盆底出水!
回復

sindyyu 發表於 2014-3-21 17:05:10 |顯示全部樓層
我琴晚淋多左水,今日真係無再謝樣
其實水係咪唔怕淋多D架?因為有去水孔
同埋係咪1日淋1次就夠架喇?
回復

iceiceice 發表於 2014-3-21 23:03:10 |顯示全部樓層
缺水,要淋一次透嘅先。
其實你喺天台種,起碼一日淋一至兩次。
水蜜桃個盆太細,你想種多幾年係要換大盆。
呢兩樣都唔係容易種,水蜜桃你要而家要包果,因為果蠅叮咗個果你唔會知,到佢轉紅可以食時你切開就會發現一條條肥蟲。
士多啤梨都要包,因為雀仔會食。
修枝可以遲一步先,但結緊果嘅植物要施鉀肥。
回復

silicon 發表於 2014-3-22 00:13:15 來自手機 |顯示全部樓層
水蜜桃要換大盆,可用龍缸種。底部放一層泥,撒上基肥再放一層泥,將舊盆脫出,不要傷到根及整鬆泥膽,移入新盆中,用泥土填滿空隙,泥土填至泥膽水平位,而盆頂至泥面要預留一至兩寸位,免澆水時水分容易溢出。

士多啤梨現在不要讓她開花,容易使夏天時夭折,就算結果味道也不好,因高溫及多水使甜度下降,在秋冬時分溫差大,結果時不要過分供水,甜度會提高。夏天時宜稍遮蔽,但仍有充足光線,注意空氣流通。
回復

sindyyu 發表於 2014-3-22 00:57:35 |顯示全部樓層
好多謝你地的解答呀!
請問“鉀肥”係咪去花墟買就得?
我買棵樹時店主叫我買左支“有機盧薈營養液”,話即係肥料,叫我半個月淋一個圈,係咪一樣架?
定要預備幾種唔同的肥料?

我已經淘寶買左個大盤,收到就會轉盤了~
Silicon的轉盤解說好詳細好清楚呀!

但係我唔知點先可以唔俾士多啤梨開花,
其實而家已經有D花喇
咁我應該點做呀?
係咪唔好太多水呀?咁即係洗唔洗日日淋?
係咪都唔好放天台太曬太勁呀?咁我放返落露台會唔會好D?
回復

mike28 發表於 2014-3-23 13:00:07 |顯示全部樓層
士多啤利
種出黎食左先講啦
免得白種!
有品種四季結果
有冬至春,有秋至春
回復

silicon 發表於 2014-3-23 13:50:45 |顯示全部樓層
sindyyu 發表於 2014-3-22 00:57
好多謝你地的解答呀!
請問“鉀肥”係咪去花墟買就得?
我買棵樹時店主叫我買左支“有機盧薈營養液”,話即 ...

見花蕾就剪走
士多啤梨泥土不能完全乾燥,葉會枯萎,
但太濕積水也不能,會爛根,
保持泥土濕潤但不積水。
夏天放露台通風地方就可以了。
回復

ngkan 發表於 2014-4-22 00:43:03 來自手機 |顯示全部樓層
比d心機這處有好多高人
回復

lok_1980 發表於 2014-4-25 11:00:49 |顯示全部樓層
你放農葉植物區應該多d人答你
回復