有待改善的英文

作者: 比得大帝 發表于 2007-8-23 23:48:13
4084 12
今日去間餐廳食, 看到有這樣的一個告示牌

因為是偷拍的, 拍得不好

中文是        謝絶自帶酒水
英文譯為    Please no simultaneous liquor drink

和朋友想了好一會, 真係唔知佢想講乜

記得有次聽電台廣播 干炒牛河 竟被譯為 Fuck dry ox river
因為國語 干 = fuck

有次收到一張咭片, 英文的 title 是 General Cut, 想了一大回也不知這位仁兄的職位是甚麼, 翻過後面看中文, 原來是  總栽.
lolo 發表於 2007-8-23 23:55:44 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-8-23 23:48 發表

英文譯為    Please no simultaneous liquor drink

記得有次聽 ... 原來是  總栽.

Ha Haaaaaaa   
回復

joey 發表於 2007-8-23 23:56:16 |顯示全部樓層
唔會係香港掛, 大陸ga?
回復

Tony 發表於 2007-8-24 00:28:45 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-8-23 23:48 發表

記得有次聽 ...

回復

dryfish 發表於 2007-8-24 00:52:10 |顯示全部樓層
總栽呢個真係十個good呀!!!!
回復

水滸女子 發表於 2007-8-24 01:28:39 |顯示全部樓層
有次 見個內地客 張卡片 職位寫 Sale Man
好彩 我係女人唔驚
回復

比得大帝 發表於 2007-8-24 11:20:17 |顯示全部樓層
原帖由 dryfish 於 2007-8-24 00:52 發表
總栽呢個真係十個good呀!!!!

呢張係某航空公司的咭片, 唔講邊間喇, 如果佢d機師d英文都係咁就......
回復

noel 發表於 2007-8-24 12:06:22 |顯示全部樓層

回復 #1 peter 的帖子

嘩!  咁乾燒伊麵咪.....       wa~ 好殘忍呀!!
回復

比得大帝 發表於 2007-8-24 12:20:44 |顯示全部樓層
我見過  乾手機  譯為  Dry Mobile Phone
回復

dryfish 發表於 2007-8-24 15:17:47 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-8-24 11:20 發表

呢張係某航空公司的咭片, 唔講邊間喇, 如果佢d機師d英文都係咁就......

下?航空公司!!!!! 咁就真係唔得喇,佢地會見到foreigners加嘛~
回復

比得大帝 發表於 2007-8-24 15:31:49 |顯示全部樓層
原帖由 dryfish 於 2007-8-24 15:17 發表

下?航空公司!!!!! 咁就真係唔得喇,佢地會見到foreigners加嘛~

這張咭片是我太太參觀法國空中巴士時, 碰到某某航空公司個 General Cut 時收的, 她拿了回來給我看.

希望法國佬唔識英文啦 (都好難啦), 又或者佢以為中國有d咁嘅職位 (如切菜總管), 更希望呢位  General Cut 佢冇派過咭片俾英文鬼佬  (都好難啦).... 總之一句, 笑死鬼.
回復

八王爺 發表於 2007-8-24 16:01:52 |顯示全部樓層
或者 以为佢係髮型師!

你想 奌 cut?
回復

carlo 發表於 2007-8-24 23:58:41 |顯示全部樓層
係味 p ccx 丫 ?   佢係會計部栽員總栽丫 ma !  ( 講笑咋 )
回復