迷岩插枝繁殖~

作者: heiheimama 發表于 2008-7-7 17:47:02
5460 30
有時和花友交換到的小苗長得不太”士正”,或者自己的種得不好,會把植株剪出來,留球再種,頂芽再種,中間的枝條只要有”格勒底”位,插枝就很易存活.這樣可以在一個月內繁殖多隻小苗.以下是兩個例子:

原來有四塊葉附著的枝條,側芽長出來了,就把葉子剪去.是複瓣迷岩Sinn. Danielle呢,很珍貴.~ ... ...

原來有四塊葉附著的枝條,側芽長出來了,就把葉子剪去.是複瓣迷岩Sinn. Danielle呢,很珍貴.~ ... ...

這是另一個例子,側芽已經長的有1cm大了,所以原本葉子全剪去,留位讓側芽長大. ... ...

這是另一個例子,側芽已經長的有1cm大了,所以原本葉子全剪去,留位讓側芽長大. ... ...

從後面看,幾隻側芽從枝條長出來.準備要分植了.~

從後面看,幾隻側芽從枝條長出來.準備要分植了.~

全剪出來,插在珠石中,長了根再大一些就可以再換獨立的盆了.~

全剪出來,插在珠石中,長了根再大一些就可以再換獨立的盆了.~
Manto 發表於 2008-7-7 17:55:08 |顯示全部樓層
複瓣迷岩Sinn. Danielle
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-7 17:56:48 |顯示全部樓層
咁即係要剪邊度?唔係好明添!我呢個係咪剪得架啦?
回復

ayclui 發表於 2008-7-7 18:37:47 |顯示全部樓層
我都有試過, 不過有時側芽太小, 結果死掉...
回復

孖吉 發表於 2008-7-7 19:07:46 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-7-7 18:37 發表
我都有試過, 不過有時側芽太小, 結果死掉...

有時咁唔能夠一開三,起碼都可以一開二啵
回復

peeseela 發表於 2008-7-7 19:10:54 |顯示全部樓層
我都有試緊, 側芽落泥入溫箱, 有新葉出, 未死過.
回復

heiheimama 發表於 2008-7-7 21:35:00 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-7 17:56 發表
咁即係要剪邊度?唔係好明添!我呢個係咪剪得架啦?

你呢隻是側芽,只可以剪出來直接插珠石或泥,不可再分株.上圖示範的是成熟的枝條.用於生長不良的成株/中苗較為合適.~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-7 21:56:39 |顯示全部樓層
唔該希媽,咁幾時可以剪落黎?係咪最底o個到剪呢?
回復

heiheimama 發表於 2008-7-7 22:13:49 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-7 21:56 發表
唔該希媽,咁幾時可以剪落黎?係咪最底o個到剪呢?

以你的照片看,我會在中間剪,只留大約2cm的長度,1cm插入泥,1cm露出泥面,再長出來就不會太高.

至於側芽要多大才可以剪,則視乎品種而定.我自己的做法,是普通迷岩大約有1cm大就可以剪,超迷就小小的,看上去可以存活就剪!~

我有一隻從極小側芽就插的超迷,就快開花,到開了拍了紀錄照再post出來大家研究下.~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-7 22:23:09 |顯示全部樓層
呢棵係 Sinn. Beauty,嗯,咁聽日放工即刻攪攪佢先!唔該希媽!
回復

heiheimama 發表於 2008-7-7 22:33:42 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-7 22:23 發表
呢棵係 Sinn. Beauty,嗯,咁聽日放工即刻攪攪佢先!唔該希媽!

做咩你隻Beauty生到咁長,如果唔改善光源,再長都會很長,植株就不漂亮了.~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-7 22:55:59 |顯示全部樓層
哎也,對唔住呀,佢原來係 Kohleria Tane,剛剛學玩岩,D名都未攪掂!真醜怪!嘻嘻嘻嘻!
回復

aqua 發表於 2008-7-7 23:43:36 |顯示全部樓層
我都試過剪完後,中間1對葉唔捨得棄之。放落珠石4、5日就出對新芽
唔知要幾耐先生返個球出黎呢
回復

andrea6321 發表於 2008-7-8 01:18:10 |顯示全部樓層
我都有幾隻迷岩出左幾棵側芽
但係迷岩d葉太脆啦, 我都唔係好敢掂佢
睇完希媽個post, 遲D都黎試下先~~
回復

lammanfung 發表於 2008-7-8 01:22:37 |顯示全部樓層
原帖由 andrea6321 於 2008-7-8 01:18 發表
我都有幾隻迷岩出左幾棵側芽
但係迷岩d葉太脆啦, 我都唔係好敢掂佢
睇完希媽個post, 遲D都黎試下先~~

做手術前先深呼吸幾下!
回復

andrea6321 發表於 2008-7-8 01:29:45 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-7-8 01:22 發表

做手術前先深呼吸幾下!

哈哈~~
睇黎都要抖大啖d先敢落手啦
回復

heiheimama 發表於 2008-7-8 09:42:30 |顯示全部樓層
原帖由 aqua 於 2008-7-7 23:43 發表
我都試過剪完後,中間1對葉唔捨得棄之。放落珠石4、5日就出對新芽
唔知要幾耐先生返個球出黎呢

建議你等側芽長大後剪下來,老枝條棄掉.側芽獨立成長後,就會長出球球,時間不太清楚,視乎天氣環境而定.不過一般情況會是即使側芽長成了成株,下面的球球相對由種子發出的植株會較細.~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-8 17:10:38 |顯示全部樓層
希媽,剪左側芽係咪好似AV插葉咁、搽Hi-Fresh、等佢乾D就可以插入泥呢?
回復

heiheimama 發表於 2008-7-8 17:14:27 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-8 17:10 發表
希媽,剪左側芽係咪好似AV插葉咁、搽Hi-Fresh、等佢乾D就可以插入泥呢?

係呀.~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-8 17:19:05 |顯示全部樓層
唔該哂,希媽!
回復

12下一頁