繽x園藝奇遇

作者: joey 發表于 2007-8-23 19:05:17
2169 17
今日又去左花墟, 行行下入左繽x園藝.
見到有包種子好想買, 於是我就攞包種子去問o個度d職員.

我: 呢種花要點種ga?
繽x職員: 擺落泥度種law.
我O左咀, 望住佢冇出聲.
過左幾秒......
繽x職員: 擺落泥度種, 淋下水, 施下肥law.

聽完佢咁講, 我都廢是再問落去, 我知再問落去佢都係答o個d, 都係自己返屋企查資料好過.
虛宿寶瓶 發表於 2007-8-23 19:17:45 |顯示全部樓層
嗯!售貨員答案非常中肯!掂哂!真係要讚!
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-23 19:21:20 |顯示全部樓層
咁你自己有冇睇到包裝上種植方法?佢又冇幫你睇.........
我都試過啦,不過係客人問我盒貓草點種,我話發芽前要比多小小水佢,點知佢返黎鬧我,話種子浸死晒喎,問佢你點攪,佢話好似洗米咁浸住佢.............咁多水咩都死啦~~
回復

joey 發表於 2007-8-23 19:27:18 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-8-23 19:21 發表
咁你自己有冇睇到包裝上種植方法?佢又冇幫你睇.........
我都試過啦,不過係客人問我盒貓草點種,我話發芽前要比多小小水佢,點知佢返黎鬧我,話種子浸死晒喎,問佢你點攪,佢話好似洗米咁浸住佢.............咁多水咩都死 ...

包野淨係寫住幾月播種ja.
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-23 19:29:45 |顯示全部樓層
原帖由 joey 於 2007-8-23 07:27 PM 發表

包野淨係寫住幾月播種ja.

~~~~你敎佢點做售貨呀嘛!!
回復

joey 發表於 2007-8-23 19:35:53 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-8-23 19:29 發表

~~~~你敎佢點做售貨呀嘛!!

廢是la, 當時咁多人.
回復

carlo 發表於 2007-8-23 20:57:18 |顯示全部樓層
joey ,  而家 d sales 係咁上下架啦 , 最近我係 blog 度見到有個貓飲水器 ,  我 download 埋張相問過幾問 pet shop , 佢地都答到九唔拾八 !!!!  

羊咩咩 ,   乜妳 d  客咁架
回復

edward 發表於 2007-8-23 22:46:28 |顯示全部樓層
吳好咁啦!!!依家d人個個都係咁
不過最好係上來問^o^
回復

Grace 發表於 2007-8-23 23:07:01 |顯示全部樓層
原帖由 carlo 於 2007-8-23 08:57 PM 發表
joey ,  而家 d sales 係咁上下架啦 , 最近我係 blog 度見到有個貓飲水器 ,  我 download 埋張相問過幾問 pet shop , 佢地都答到九唔拾八 !!!!  
羊咩咩 ,   乜妳 d  客咁架 ...

你搵邊隻飲水器呀 ?!
有 d 清洗方面都幾麻煩吓架喎~
回復

Tony 發表於 2007-8-23 23:08:55 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-8-23 19:21 發表
我都試過啦,不過係客人問我盒貓草點種,我話發芽前要比多小小水佢,點知佢返黎鬧我,話種子浸死晒喎,問佢你點攪,佢話好似洗米咁浸住佢.............咁多水咩都死 ...

回復

羊咩咩 發表於 2007-8-23 23:09:08 |顯示全部樓層
原帖由 carlo 於 2007-8-23 08:57 PM 發表

大把~~所以我唔鍾意理佢地,又比人話我黑面,我一向都係咁"cool"架嘛~~一開口又話我串嘴,玩晒啦!!
回復

edward 發表於 2007-8-24 02:11:35 |顯示全部樓層
餵....大家吳好咁吳開心啦!!!!上來不是開開心心的咩
有好多時都係咁架啦,香港人開心d啦,如果吳係好快生魚尾文架啦~~~~~ (吳好介意我咁講野sorry )
回復

笨笨 發表於 2007-8-24 02:38:54 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-8-23 23:09 發表

大把~~所以我唔鍾意理佢地,又比人話我黑面,我一向都係咁"cool"架嘛~~一開口又話我串嘴,玩晒啦!!

嗯~~~做返自己最好

我又講下我以前既事:
我以前做同啲屋主去收樓~~

有次~~有個女屋主好無里頭咁將屋企所有去水口用膠紙封死(係康和式居屋)

再在浴室開行水喉~~~~到最後整個浴室客房主人房客廳廚房一片汪洋~~(屋主收樓階段,所以層樓係空屋黎)

你地知唔知道佢走黎鬧我地~~~(你地估係為嘜)

佢居然話我地啲去水唔得,佢話出左街咁就死啦全屋浸晒!!!

咁樣我地就同lee位女仕上樓睇下,唔睇由至可一睇就把鬼火 (但當時真係想笑出黎~咁既人都有~忍住 )

咁我地話~~~小姐~~妳將全屋去水口封死晒,再開行水喉緊係水浸啦~~

你地估下佢講咩~~

佢話~~我出街忘記關水喉又咁啱啲去水口塞晒,我返到屋企咁我d野沒晒啦(咁就真係叫意外啦 )

又話我地一定要想個方法(關於去水問題)先至收樓(分明強行為難)

又話如果真係發生左,話我地陪唔陪得起~~~(對住咁既女人~~~>無奈)

到最後個女人鬧到去找議員出面~~

再最後佢都係死死地氣收左層樓~~~~~~

回復

小餘 發表於 2007-8-24 02:59:11 |顯示全部樓層
原帖由 笨笨 於 2007-8-24 02:38 發表

嗯~~~做返自己最好

我又講下我以前既事:

有次~~有個女屋主好無里頭咁將屋企所有去水口用膠紙封死(係康和式居屋)

再在浴室開行水喉~~~~到最後整個浴室客房主人房客廳廚房一 ...

咁都得呀!! (嗰位女仕)
回復

charlie 發表於 2007-8-24 09:01:19 |顯示全部樓層
原帖由 carlo 於 2007-8-23 20:57 發表

CAROL 我估你應該係我blog友carol, 你想搵乜嘢飲水器, 我有兩個fd開pet shop,比我, 我幫你問吓!
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-24 13:39:13 |顯示全部樓層
d人攞隻狗黎美容又話貴呢樣個樣,我地0係呢行呢區一早巳經出晒名快~平~靚~正~架啦!!而且舖內又貼左張價目表係度,都比人係咁講價,又話貼黎係比我地自己睇,講晒啦~~
有次有個女人(生客,幫親開隔離)攞隻松鼠狗黎開波裝,我唔係度同事叫佢聽日再過黎,第日過到黎$320都佢攪掂,三日後返黎話心口要再剪短,好!!我幫佢剪短心口,同佢講兩個字後過黎攞返,點知夜嘛嘛至攞返............................第二次佢幫親,農曆新年大把狗排住隊等,佢又黎老細冇加佢價(正常加$20),咁啱又係我剪,我又手多多,見佢有d毛飛左出黎好心幫佢剪左個波型(波型冇波裝短),我都算係咁啦,點知佢返黎攞狗時話我冇幫佢剪短喎,我條氣巳經去到頂啦,冇加你錢仲咁剪法.............好,第三次幫親咁啱又係我接見佢,佢話要$120波裝,我話冇理由呀~~你第一次黎剪都開你$320啦~~點會$120呀~?佢話我地從來冇收過佢過$300,老細話收佢$120,我話晒佢聽佢頭兩次點幫親~~佢都仲話$120,$120唔得就走,咁我咪打開個狗籠比佢同佢講,叫佢攞過隔離問下咁剪幾錢~咁咪大家好黎好去比佢走囉~~~呢d人多的是,所以我都唔鍾意出舖面,自己行埋一邊整野仲好
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-24 13:40:05 |顯示全部樓層
原帖由 charlie 於 2007-8-24 09:01 AM 發表

CAROL 我估你應該係我blog友carol, 你想搵乜嘢飲水器, 我有兩個fd開pet shop,比我, 我幫你問吓!

carol佢自己都有路揾到啦
回復

Tony 發表於 2007-8-24 14:09:09 |顯示全部樓層
原帖由 笨笨 於 2007-8-24 02:38 發表

嗯~~~做返自己最好

我又講下我以前既事:

再在浴室開行水喉~~~~到最後整個浴室客房主人房客廳廚房一 ...

嗰位女仕.........好'law'
回復