種茄子變種菇??

作者: sunmei 發表于 2008-7-6 04:03:24
2384 7
大家好,我是剛學種植的新手,之前想嘗試種茄子,
可是種了好幾次都是在小苗時就枯了
就在前星期的大雨過後,我發現在種茄子的盆子中有些類似菇的物體出現
(當時還有一棵小茄子幼苗還健在)
在兩天後就發覺菇長大了(有根的),而且還有好幾粒

想問問大家知道這是甚麼菇嗎?有沒有毒的@@

在發現菇後過了幾天拍下的

在發現菇後過了幾天拍下的

長大了點點的菇

長大了點點的菇
llaus 發表於 2008-7-6 08:49:22 |顯示全部樓層
有無毒就唔知,等其他高手花友覆
妳用乜野泥呀??看來好濕唷!
回復

sunmei 發表於 2008-7-6 09:48:18 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-7-6 08:49 發表
有無毒就唔知,等其他高手花友覆
妳用乜野泥呀??看來好濕唷!

剛剛噴左水先影(因為見佢係菇所以噴多D)
回復

yannes 發表於 2008-7-6 15:29:25 |顯示全部樓層
我都試過出菇...可能太潮溼了
回復

llaus 發表於 2008-7-6 18:19:35 |顯示全部樓層
有網上找到:
"矮瓜又名伽子、茄子、崑崙紫瓜、,吊菜子、草鱉甲等。

技術內容 茄子屬茄科、茄子屬,以漿果為產品一年生草本植物在熱帶是多年

生植物。茄子是喜溫蔬菜,幼苗期生長適宜溫度白天為22-25℃、夜間15-18

℃,開花結果期以白天25-30℃、夜間16-20℃為宜,溫度高於35℃茄子花器

發育不良,易發生落花與僵果"

這排唔多雨及咁熱,會于唔會妳d幼苗死因呢?
回復

sunmei 發表於 2008-7-6 19:33:27 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-7-6 15:29 發表
我都試過出菇...可能太潮溼了

咁你知唔知你出個隻係邊種菇?

llaus >>>我間房又真係好熱o下...唔通就係因為太熱長唔大?
咁係室外個d咪好難種LOR?
回復

llaus 發表於 2008-7-6 19:59:11 |顯示全部樓層
參疏菜種林植時間表,可能遲左d或早左d開始種啦
這又証明版主個"疏菜種林植時間表"是極有參考價值唷
回復

yannes 發表於 2008-7-7 08:49:46 |顯示全部樓層
我的是白色的,而且佢大得好快,早上發現菇bb~
佢晚上就長大了~好似一把傘咁...我諗都有好多花友都試過吧??
回復