返回列表 發新帖

燈具問題

作者: C702 發表于 2008-7-5 22:40:26
4537 30
wingch 發表於 2008-7-7 14:58:37 |顯示全部樓層
用岩反光板物料同角度, 燈具光度可以提升好多
http://www.nano-reef.com/forums/ ... ex.php/t102337.html

海水魚佬用超光鋁整鹵仔燈罩, 荃灣有得賣, 好似百幾蚊張, 不過好大張, 如果有兄弟想買黎diy, 又用唔晒, 請call我一齊share.  
超光鋁地址:
湛記五金
荃灣德士古道256號德士古工業中心A座10樓
電話:2771 8774
係荃灣地鐵站坐238M係馬頭霸道落,一落就係德士古道大廈
0.3mm  6呎x3呎
回復

阿袁 發表於 2008-7-7 17:16:01 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-7-7 14:48 發表
袁兄 , 呢個燈殼 2舊水 , 有3個燈座,反光罩,電源線,開關掣 , 同自己做差唔多錢 ! 以前都試過 自己做 , 料錢唔平!  ...

見過魚街集團式的水族器材鋪店有得賣價錢亦 OK 平靚正 !  大型的種植場肯定買現成的較划算 ^-^ 但小型的有時卻很難買到適合 , 而且 .. 畢竟 Diy 亦有其中樂趣嘛 ..............
回復

阿袁 發表於 2008-7-7 17:18:14 |顯示全部樓層
原帖由 wingch 於 2008-7-7 14:58 發表
用岩反光板物料同角度, 燈具光度可以提升好多
http://www.nano-reef.com/forums/ ... ex.php/t102337.html

海水魚佬用超光鋁整鹵仔燈罩, 荃灣有得賣, 好似百幾蚊張, 不過好大張, 如果有兄弟想買黎diy, 又 ...

好資料 , 收藏了 !       
回復

C702 發表於 2008-7-15 15:04:28 |顯示全部樓層
袁兄,報告一下你38W膽的效果
eg.光照時間
距離
植物紅色表現
thanks  a lot!
回復

阿袁 發表於 2008-7-15 19:09:01 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-7-15 15:04 發表
袁兄,報告一下你38W膽的效果
eg.光照時間
距離
植物紅色表現
thanks  a lot!

12吋小圓葉毛缸仔,用支38W慳電膽照左一個禮拜, 每日照由早上 8 ~~ 午夜12點,毛毛距離約10吋  ^-^  個膽我覺得係得個光字,因為所有新出的圓葉都唔紅, 唔知會唔會與燈既光譜或者色溫不符有冇關,而手頭上又冇呢隻膽既資料.......大家都係靠估, 打算稍後用番 9 W x 4支既 PL 燈來照佢....有冇效果試驗后再另行報告!   
回復

C702 發表於 2008-7-15 22:36:51 |顯示全部樓層
Thanks
市面上好多慳電膽都冇註明K數
真煩!

如果係T5  8W X4之前我係卡奇買過支
$220真係 平過Diy
仲照到D水草嘔晒白泡!!
回復

LEUK9884 發表於 2008-7-16 10:09:37 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-7-15 19:09 發表

12吋小圓葉毛缸仔,用支38W慳電膽照左一個禮拜, 每日照由早上 8 ~~ 午夜12點,毛毛距離約10吋  ^-^  個膽我覺得係得個光字,因為所有新出的圓葉都唔紅, 唔知會唔會與燈既光譜或者色溫不符有冇關,而手頭上又冇呢隻膽既 ...

24W 距離約5~6吋 可以做到紅點紅毛 , 葉面就唔得啦!
回復

C702 發表於 2008-7-16 16:29:15 |顯示全部樓層
今日行日本X見有菲利寶23W超白光慳電膽
註明6500K好似啱種草,有冇朋友用過
依家都仲未決定到用4X T5定2X 23W慳電膽好
有冇師兄熟電工?知道邊種好?
回復

細毛 發表於 2008-7-16 16:36:08 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-7-16 16:29 發表
今日行日本X見有菲利寶23W超白光慳電膽
註明6500K好似啱種草,有冇朋友用過
依家都仲未決定到用4X T5定2X 23W慳電膽好
有冇師兄熟電工?知道邊種好?

師兄, 你兩樣都買, 幫我地做埋實驗, 我地咪知答案囉!
回復

C702 發表於 2008-7-16 16:52:24 |顯示全部樓層
嘩!呢樣要有充足水源同廣闊嘅家先做到
我諗袁兄同板主先得噃
回復

阿袁 發表於 2008-7-18 22:47:37 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-7-16 16:52 發表
嘩!呢樣要有充足水源同廣闊嘅家先做到
我諗袁兄同板主先得噃

我冇時間喎 ....................... 6500K肯定適合 , 去買支返黎試下囉 , 我相信都幾10 蚊個卦  

回復