苜蓿、酢漿草及車軸草的分別

作者: 金剛 發表于 2014-3-11 18:29:53
3373 33

紫苜蓿

南苜蓿

苜蓿為豆科植物紫苜蓿或南苜蓿的全草,又名:牧蓿, 木粟, 懷風, 光風, 連枝草, 光風草

苜蓿是苜蓿屬(Medicago)植物的通稱,俗稱「三葉草」(三葉草亦可稱其他車軸草族植物)。是一種多年生開花植物。其中最著名的是作為牧草的紫花苜蓿(Medicago sativa)。是牲畜飼料。

====================================================

Oxalis triangularis 紫葉酢漿草/三角酢漿草

酢漿草屬(Oxalis)是酢漿草科下最大的屬。酢漿草科中已知有900個物種,當中有800個是屬於酢漿草屬。很多物種都被稱為酢漿草。酢漿草屬除了在極地外,遍佈於世界各地。在巴西及墨西哥的熱帶及南非的品種特別豐富。

在酢漿草屬上有淡褐雙尾小灰蝶停留。
酢漿草屬是一年生或多年生植物。葉子分成3-10個圓形、心形或尖槍形的小葉,小葉成螺旋形排列,大小一致。大部份的物種都有三塊小葉,而這些物種的葉子表面上很像一些三葉草屬的葉子,不同的是三葉草屬葉子的小葉不是呈螺旋形排列及大小不一。一些酢漿草屬的葉子傾角會不斷改變,以適應強烈的光度。花朵有五瓣,一般在底部連合,並有十個雄蕊。花瓣呈白色至粉紅色、紅色或黃色。果實是細小的蒴果,有幾粒種子[來源請求]。一般的根都是塊莖,有幾種會生出球莖來繁殖。

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%85%A2%E6%BC%BF%E8%8D%89%E5%B1%AC

======================================================
車軸草

車軸草

車軸草族(Trifolieae)是豆科蝶形花亞科之下的一個族。[1]車軸草族的所有植物均有三葉,習慣上都可以被稱作三葉草。

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%BB%8A%E8%BB%B8%E8%8D%89%E6%97%8F
hiatus 發表於 2014-3-11 18:39:23 |顯示全部樓層
多謝你辛苦整理,我會好好讀哈~
回復

fool'sgrape 發表於 2014-3-11 18:50:11 |顯示全部樓層
唔該囇大師,資料圖文並茂!
回復

金剛 發表於 2014-3-11 18:50:14 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-3-11 18:39
多謝你辛苦整理,我會好好讀哈~

只是花了少少時間啫^^不用客氣!~不過資料不算多,算有個初步認識喇~始終理論和實踐都要有,即要自己種植過寫番植物生長過程記錄,先會知道彼此之間的分別及有深刻印象~

我平時種植好懶,都無做植物生長過程記錄~~話時話你有無崇拜的人物咖~~我崇拜的人物是胡秀英教授呀~~

是研究冬青科的胡教授嗎?  發表於 2014-3-11 18:53
回復

金剛 發表於 2014-3-11 18:59:50 |顯示全部樓層
回覆點評:

fool'sgrape  是研究冬青科的胡教授嗎?  

係~胡秀英教授(植物學家) ~~只可惜我們的年代不同,她以前來港行山時,我都唔知係邊度.....

百草婆婆胡秀英教授也是我的偶像.  發表於 2014-3-11 19:20
回復

hiatus 發表於 2014-3-11 19:19:53 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-3-11 18:50
只是花了少少時間啫^^不用客氣!~不過資料不算多,算有個初步認識喇~始終理論和實踐都要有,即要自己種植過 ...

金剛師兄,胡老師才是真正大師,以後我都唔叫你大師啦。
我而家就冇咁大既理想,只係識多幾種同種多幾種植物~
回復

金剛 發表於 2014-3-11 19:26:06 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-3-11 19:19
我而家就冇咁大既理想,只係識多幾種同種多幾種 ...

對呀^^她才是名符其實的大師

我哋最多咪叫" 學者 "

求學精神最可貴~  發表於 2014-3-11 19:31
回復

金剛 發表於 2014-3-11 19:38:02 |顯示全部樓層
回覆點評:

rosetina 百草婆婆胡秀英教授也是我的偶像.

一齊向胡秀英教授致敬
回復

silicon 發表於 2014-3-12 08:58:29 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-3-11 18:59
回覆點評:

fool'sgrape  是研究冬青科的胡教授嗎?  

我也很欣賞佢,佩服她的精神

^^胡教授是大眾敬佩的人  發表於 2014-3-12 18:37
回復

金剛 發表於 2014-3-12 18:59:35 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-3-11 19:19
我而家就冇咁大既理想,只係識多幾種同種多幾種 ...

是的求學精神最可貴~

這本筆記是我十幾年前求學時期寫咖~~我都好有求學精神^^

爸爸以前常提及李甯漢,他書櫃裡有李甯漢編寫的藥典,我咪借嚟睇,後來抽獎中咗一張三聯書局五百元書卷,我咪加錢買咗同佢本一樣的
藥典回來,為了記熟d藥性,我將五百幾種藥,分咗科,歸類整理呀,本筆記有一百二十四個科是植物類(包括兩種水生植物科目:馬尾藻科和浮萍科),十二個礦物類科目,十二個海產類科目,十三個昆蟲類科目,一個人類(血餘炭及紫河車)及九個動物類科目.....回想以前年紀小小我已經好勤力好好學

點解你要自己買呢,借爸爸既睇唔好? 你想mark係書上?  發表於 2014-3-12 19:06
好佩服你既筆記呀,好工整~  發表於 2014-3-12 19:05
如此勤奮的事情我只係中學時代做過,而家都好幾年啦~  發表於 2014-3-12 19:05
你識普通話拼音?  發表於 2014-3-12 19:03
回復

金剛 發表於 2014-3-12 19:24:09 |顯示全部樓層
回覆點評:

hiatus  點解你要自己買呢,借爸爸既睇唔好? 你想mark係書上?

他好愛惜d中藥書籍,何況本藥典咁大本~圖文並茂好值得買回來細閱翻看咖~

hiatus  好佩服你既筆記呀,好工整~  

謝謝你^^只要我有興趣我就會做得好好~可惜我依架d性格好三分鐘熱度,個心好散,好似玩劍擊咁,原本好大興趣,但中途又放棄咗,玩柔道又係咁~~不過我一定會再玩番,

hiatus   如此勤奮的事情我只係中學時代做過,而家都好幾年啦~  

係呀~以前年紀細好奇心會大d,咩都想學,有個老前輩話我,張張刀無張利,叫我專心學一門

hiatus   你識普通話拼音?

中學時學過普通話,有拼音教~不過本書有拼音咖~
回復

hiatus 發表於 2014-3-12 19:35:42 |顯示全部樓層

我都明白愛書之人的心情。 自己擁有一本自己喜歡的書,是很滿足的一件事。
我都係有興趣就做得好,比如養花。三分鐘熱情又幾似我,學的東西多,但精通的少。沒有恒心同毅力學到精深處~
依架的確浪費好多時間都無心專心學習,可能人大咗,心散咗。早沒有原來單純的愛好~
我以為香港人唔教拼音架。。。
回復

金剛 發表於 2014-3-12 19:52:45 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-3-12 19:35
我都明白愛書之人的心情。 自己擁有一本自己喜歡的書,是很滿足的一件事。
我都係有興趣就做得好,比如養花 ...

中學時期放暑假,我去咗學普通話,學到中級,有唱歌教學,唱d歌好感人咖~只可惜無機會我操練,忘記哂~前年個台灣朋友打長途給我~佢唔係聽得好明我講咩咁~我就聽到佢八九成,我無想過佢會突然打來...搞到我都唔知講咩好~...我要下線先....晚安

晚安先^^  發表於 2014-3-12 20:02
回復

Elizazazalee 發表於 2014-3-13 18:01:30 |顯示全部樓層
好奇一問.......各位學者今年幾多歲?係咪要學幾十年先可以變到金剛咁架。。。。。?

睇本筆記,drop拼音就已經唔係我個年代了

PS 所有真正的大師都是上年紀的吧,胡教授...國學的就有饒老師

d拼音喺本書有,我唔使拼音咖~  發表於 2014-3-13 18:13
你個頭像嗰樣喺咪妳嚟~好呆呀  發表於 2014-3-13 18:10
回復

金剛 發表於 2014-3-13 18:06:14 |顯示全部樓層
Elizazazalee 發表於 2014-3-13 18:01
好奇一問.......各位學者今年幾多歲?係咪要學幾十年先可以變到金剛咁架。。。。。?

睇本筆記,drop拼音 ...

梗係唔係喇^^我三字炸,都好年青咖

我估金魚應該廿多歲喇

咦咁咪同我差唔多,有得追wor,幾驚要學好耐都係傻下傻下  發表於 2014-3-13 18:18
回復

金剛 發表於 2014-3-13 19:02:23 |顯示全部樓層
回覆點評:

Elizazazalee 咦咁咪同我差唔多,有得追wor,幾驚要學好耐都係傻下傻下

呵呵~版主細你十年,讀埋植物學問你點追~~從種植中可以找到樂趣,滿足,又何必要同人比較呢?咁樣會好辛苦咖~始終每個人的路及緣都唔同~
回復

hiatus 發表於 2014-3-13 19:08:39 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-3-13 19:02
回覆點評:

Elizazazalee 咦咁咪同我差唔多,有得追wor,幾驚要學好耐都係傻下傻下

我估金魚應該廿多歲喇

三十而立,你梗係年青仔呀^^
被你估中哦,不過唔得獎品呀

Eliza,
我萬分贊同 樂趣同滿足呀。
雖然我日日同金剛係度玩,不過我唔佢咁專業既。我認識植物都係憑興趣和緣份,一樣識一樣唔識,并非系統認識~
不過,我特別佩服作為學者一絲不苟的敬業精神,有精力的條件下都會向其學習。
我而家就諗住種好一d植物同認識多d植物嘍
回復

金剛 發表於 2014-3-13 19:11:49 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-3-13 19:08

我估金魚應該廿多歲喇

我啲唔係已經朋友啦架?  發表於 2014-3-13 19:14
回復

金剛 發表於 2014-3-13 19:24:58 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-3-13 19:08

我估金魚應該廿多歲喇

當初我種植,都係想認識d藥用植物的生長過程同採收方法,後來入咗嚟,中了其他植物的毒,咩都種吓,走吓走吓又種農作物蔬菜類,我好似行錯條路咁.....
回復

hiatus 發表於 2014-3-13 19:29:51 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-3-13 19:24
當初我種植,都係想認識d藥用植物的生長過程同採收方法,後來入咗嚟,中了其他植物的毒,咩都種吓,走吓走吓又 ...

咩都種下就冇錯,勿忘初衷就更好。
我諗你之後都會種番藥用植物啦,就好似初戀咁,唔會輕易忘記同放棄既~
又話,如果你真的發現其他更適合你既植物,又何嘗唔好呢?
總之,我覺得興趣又要廣泛又要專一啦~
回復

12下一頁