求救~~點會甘架

作者: vicky 發表于 2008-7-5 11:36:00
1298 12
一向好地地,但唔知點解會甘,損失慘重,除左自己變成甘,仲有小鳥也來偷襲,最後只有剩下維數不多,可憐呀
P7050001 (Small).JPG
P7050002 (Small).JPG
P7050003 (Small).JPG
P7050004 (Small).JPG

最後剩下的

最後剩下的

最後剩下的

最後剩下的
peeseela 發表於 2008-7-5 11:45:43 |顯示全部樓層
陰公, 佢係邊位, 小鳥偷襲, 你無加蓋嗎, 爛成咁係唔係太濕??
最後果個几健康, 應該冇事.
回復

孖吉 發表於 2008-7-5 16:18:25 |顯示全部樓層

回復 1# vicky 的帖子

斑葉?
回復

Oskar 發表於 2008-7-5 17:22:47 |顯示全部樓層
咁熱咁細棵~好易釘
唔好焗佢....一係焗佢就比冷氣佢
加油呀~
回復

vicky 發表於 2008-7-6 00:57:33 |顯示全部樓層
開始有加架,後來打算開蓋抖氣,一個唔覺意就甘啦,真系快~~~~是不是濕所以搞到甘呢?慢慢會變黃,之前好綠架
回復

catcatduck 發表於 2008-7-6 01:00:46 |顯示全部樓層
AV ? ?
回復

Tony 發表於 2008-7-6 01:03:00 |顯示全部樓層

回復 6# catcatduck 的帖子

個topic寫咗-----------[岩桐屬] 求救~~點會甘架
回復

catcatduck 發表於 2008-7-6 01:08:00 |顯示全部樓層
Sorry !! because I see 回復 1# vicky 的帖子
斑葉?
回復

vicky 發表於 2008-7-6 10:37:43 |顯示全部樓層
:'( Chirita lavandulacea
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-6 11:01:07 |顯示全部樓層
可惜! 可惜!
回復

vicky 發表於 2008-7-6 22:19:06 |顯示全部樓層
今天外面全天都下雨,我放在室內嘆冷氣同照燈,希望會有好轉呢
回復

heiheimama 發表於 2008-7-6 22:27:34 |顯示全部樓層
原帖由 vicky 於 2008-7-6 10:37 發表
:'( Chirita lavandulacea

Chirita 是雙心皮草屬.估計是太熱又太濕了.可以的話,小苗最好不要種在戶外地方.

最後沒有事的兩棵不是Chirita lavandulacea bor,應該是迷岩.~
回復

vicky 發表於 2008-7-6 22:33:44 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-7-6 22:27 發表

Chirita 是雙心皮草屬.估計是太熱又太濕了.可以的話,小苗最好不要種在戶外地方.

最後沒有事的兩棵不是Chirita lavandulacea bor,應該是迷岩.~ ...

果然逃不過你的法眼呢,系呀,最後兩棵是迷巖。最後剩下的,有點後悔。
但如果室內不開冷氣可以嗎,白天我很少開冷氣
回復