今日森記戰利品 - 紅龍捕蝇草

作者: wingch 發表于 2008-7-5 02:45:20
14883 96
sundewrex 發表於 2008-7-6 12:53:59 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-7-6 12:36 發表
唉 .. 一日紅龍紅龍 ... 紅色夾就係紅龍 ... 紅色夾有幾多種呀唔該多幾個網站至吹水都未遲, 吹足成頁紙仲係無人出黎教吓你班新手 ...

警告:請你不要作出"挑釁"的態度
回復

sundewrex 發表於 2008-7-6 13:40:30 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-7-6 13:34 發表

你覺得係挑釁咪挑釁囉 ~ 而家呢度你大哂

我覺得我講笑喎 ~

話人 "食蟲界之耻" 你都可以話係 "講笑" 啦 ~

再次警告:請你不要再作出"挑釁"的態度
回復

C702 發表於 2008-7-7 00:40:15 |顯示全部樓層
阿行大爺
一日紅龍紅龍 ... 紅色夾就係紅龍......,咁紅色夾有幾多種?
回復

KyoLeung 發表於 2008-7-7 03:24:34 |顯示全部樓層
各位兄弟, 唔好理條友仔啦
愈理佢愈得戚
回復

KyoLeung 發表於 2008-7-7 06:59:34 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-7-7 06:01 發表

同你D咁既素質比, 我得戚就梗架啦 ~ 小朋友 ~

而家我淨係知你响度認親認戚唧 ~

哈哈, 咁我又無認親認戚, 我種得好屎架, 因為我知道天外有天, 人外有人, 識咩叫謙虛,
我只知道有人又自大, 又犯眾憎, 面皮10吋厚姐, 趕極都唔走, hehe
我教幼稚園小朋友一定要識既謙虛, 小朋友, 要謙虛, 識唔識呀?!
如果克人憎原來可以咁得戚, 你真係威晒呀!!!
阿行, 你好可愛呀! 好得意呀!

回復

阿袁 發表於 2008-7-7 07:30:41 |顯示全部樓層
越黎越覺得呢度好玩 , 吹水都可以搞得個氣氛咁好... 完全冇壓力 , 咁樣先係言論自由嘛 !        
回復

阿袁 發表於 2008-7-7 07:40:12 |顯示全部樓層
原帖由 IVAN 於 2008-7-5 21:55 發表
唔好忍手啊 ~ Akai Ryu, or Red Dragon 唔係成日有 ~ 仲要 $38 到時想買就無架喇 ~~~ 應該買就買啦 ^.^"

冇地方同埋隻老虎有意見至係重要的理由 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~  
回復

sundewrex 發表於 2008-7-7 07:54:23 |顯示全部樓層
大家可留意一吓上面己經有齊晒所有的知料了.
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=2863&extra=page%3D1
大家說話時要先尊重別人,要有禮貌,對於那些沒禮貌兼挑釁的語氣,我會先警告,若警告無效會即時扣分,請大家合作.
回復

阿袁 發表於 2008-7-7 08:23:56 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-7-7 07:54 發表

大家說話時要先尊重別人,要有禮貌,
對於那些沒禮貌兼挑釁的語氣,我會先警告,若警告無效會即時扣分,請大家合作 ...

服左你啦版主大人 , 拿d 威嚴出黎得唔得?.......應該係由警告無效會即時扣分 變為警告無效會即時刪除 , 不予通告!          
回復

C702 發表於 2008-7-7 08:56:11 |顯示全部樓層
阿行大爺
你可能事忙啦!!我D咁多貧乏嘅食蟲知識,係Copy自你的
唉 .. 一日紅龍紅龍 ... 紅色夾就係紅龍 ... 紅色夾有幾多種呀唔該多幾個網站至吹水都未遲, 吹足成頁紙仲係無人出黎教吓你班新手 ...
點解你要自稱敵人?我都係請教你本人提出嘅問題,你都覺得呢D字好吋咩
點解你上親呢板都樹立敵人?
睇吓自已D文筆就知
剎那的光輝不是永恆這不變的真理-呢句呢,令我諗起蔡風華!
你知道甚麼叫自討沒趣嗎?
其實我地一邊吹水一邊學野不知幾開心
識到朋友之餘又學到知識
其實在網路上找到志同道合的朋友
不正是保持熱情的最佳方法嗎?
真係唔明你入親黎都單單打打
用心何在 ?

不過都要多謝你post個網站(我好有禮貌架)

回復

wingch 發表於 2008-7-7 09:14:40 |顯示全部樓層
想請教應該點樣去分別呢, 重點又係邊度 ?
只係睇相, 係唔同種植環境, 有時都好難分吧.
其實都唔係好明, 既然有深厚資識, 亦都知好多係新人, 點解唔係出黎指證下錯處, 而係一出黎就話人呢.
相信冇乜邊幾個, 唔係由初哥學起吧, 如此態度, 真係令人失望.
回復

阿袁 發表於 2008-7-7 10:58:48 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-7-7 01:46 發表

食蟲植物對環境很敏感, 要好好記住剎那的光輝不是永恆這不變的真理, 偶一不慎食蟲植物會死得比任何植物都快, 所以起初一腔熱情的新手遇到挫折沒多久就會不知所措, 最後熱情也一去不返; 期望你對食蟲植物的興趣能好好繼續下去

呢 d 訊息係幾好丫 .....................不如請師兄你一個個品種慢慢咁分享下 , 點先種得好種得靚呢?   
回復

mytown128 發表於 2008-7-7 14:06:14 |顯示全部樓層
其實"紅龍"同"皇家紅"仲有"粉紅維納斯我"好似樣,d夾都係紅色,我一直都分吾清,仲有"食人魚"同"紅齒"都好似樣~不過都一樣甘鐘意~  
回復

minmin 發表於 2008-7-7 14:57:45 |顯示全部樓層
呀行講的也有正確,紅夾有好多種,經典的有"紅龍"同"皇家紅"仲有"粉紅維納斯",而鯊魚和食人魚都有紅夾,當然還有其它例如Red Sunset等,我睇過好似都仲有幾多!!大家去學習一下!!
但樓主所貼的圖我覺得也是紅龍,也不是討論紅龍和紅葉的關係,請停止紅色夾的講法!!
回復

minmin 發表於 2008-7-7 14:58:55 |顯示全部樓層
原帖由 KyoLeung 於 2008-7-7 03:24 發表
各位兄弟, 唔好理條友仔啦
愈理佢愈得戚

何解不理?
請你注意一下你的言詞!!
回復

LEUK9884 發表於 2008-7-7 14:59:40 |顯示全部樓層
http://www.chinese-cp.com/article.php?id=26 呢度都有D資料參考下
回復

wingch 發表於 2008-7-7 15:36:06 |顯示全部樓層
植物唔知有冇標籤法, 森森盤夾, 買時係插左牌, 寫住係 D. RED DRAGON.
回復

IVAN 發表於 2008-7-7 16:55:33 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-7-6 10:37 發表
溫差係最關鍵所在 , 你係點做法?

只是順便在晚上放入房跟我一起涼冷氣罷了 ~
回復

infinity 發表於 2008-7-7 17:30:14 |顯示全部樓層
這裡似乎有很大的火藥味,我只是這裡的 new comer & beginner,並不清楚大家過往有甚麼過節,或言語、言詞上的不恰當而引致誤會的產生,種植植物本是宜情養性、修煉個人修養的事,何必為一些不必要的事而爭爭吵吵,得益何在?我相信兩位大哥在CP的知識都經驗豐富,更樂於見到兩位經常無私地與人分享及教導他人種植CP的知識,使我等走少了許多不必要的路,兩位的存在對於許多像我等經驗淺薄的人來說獲益良多,俗語有云“一山還有一山高”,有時盡管經驗有多豐富,也有出錯的時刻,只要大家能心存包容及厚度,心平氣和地指出錯處,我相信任誰都會樂意接受,放下成見,以禮待人,與人分享個人心得,享受種植 CP之樂不是更有意義嗎?!

評分

查看全部評分

回復

mytown128 發表於 2008-7-7 18:03:11 |顯示全部樓層
吾知同中毒太深又有沒關係呢?
回復