精油研究

作者: amubo 發表于 2014-2-27 00:00:04
1258 5
大家我,我又有問題問,精油唔係小朋友唔用得0家咩?點解而家又有出D精油話比小朋友感冒用?

(只係純粹研究下)
prodorothyhkg 發表於 2014-2-27 14:35:05 |顯示全部樓層
係部份精油藥性強烈,但仍有小量可以給小朋友用,但bb就一定唔可以亂試~

小朋友定義是幾多歲?通常6個月以下係乜精油都唔好試,萬一出事個bb又唔識出聲點算
回復

claudiatang 發表於 2014-2-27 14:41:33 |顯示全部樓層
有些書本話兩歲以下小孩不適合用精油。
回復

amubo 發表於 2014-3-14 01:52:40 |顯示全部樓層
我就係記得兩歲以下小孩不適合用精油,就算大人都唔可以多,但我見而家有出咗D精油,定位係比小朋友(我見有個媽媽,個仔2歲比佢用,又話點好點好)

精油當葯用, 應該要有專業的芳療師或有一系列指引去跟, 我最近都有見醫生建議BB用精油, 減低BB焦躁問題.  發表於 2014-3-14 09:12
回復

八王爺 發表於 2014-3-14 09:58:28 |顯示全部樓層
我猜用精油「俾小朋友感冒用」意思是預防作用,而不是真的患感冒了才用。
精油能提升自身免疫系統效能,並不是針對入侵病原。
對BB來講的確未知有否幫助。

因為對成人來講也一樣,已經感冒了就要休息,葯物並無多大作用,
感冒要自身免疫力系統防衛,把病原除滅。

感冒常引發骨和關節痛,感到全身無力,抗體正在產生。
因此精油使病者心境平靜,身體放鬆和休息,有助康服,減輕病徵。

感冒都喺飲水,吃清淡和休息最好。

回復

beautyherb 發表於 2014-3-29 13:13:58 |顯示全部樓層
精油其實都係一種蛋白質, BB仔太細, 免疫系統未完全發展, 用精油就會令免疫系統感覺一個新的蛋白質入侵緊, 反而會有機會導致過敏。點都係兩歲以上先好d。
回復